Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii fără mandat, cu jalba-n proţap la instanţă Prefectul Ion Constantin a sesizat organul de cercetare penală în cazul primarului de la Castelu (documente)

ro

01 Oct, 2015 00:00 3387 Marime text
Primarii constănţeni care au rămas fără mandat prin ordine emise de prefectul Constantin Ion nu stau cu mâinile în sân. Cei trei primari cărora le-a încetat mandatul prin ordin al prefectului, Dumitru Dedu (PSD), de la Mircea Vodă, Gheorghe Chirciu (PNL), de la Oltina, şi Constantin Florian Micu (PSD), de la Tuzla, au contestat în instanţă actul administrativ emis de Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa.
 
Primul care s-a grăbit să conteste în instanţă ordinul a fost Gheorghe Chirciu, care a înregistrat, pe 18 septembrie, două acţiuni împotriva prefectului. Una are ca obiect suspendarea executării actului administrativ, având numărul de dosar 6021/118/2015, iar prin cea de-a doua, cu numărul 6019/118/2015, urmăreşte anularea actului administrativ.
 
Pe 29 septembrie, a fost înregistrat şi dosarul cu numărul 6201/118/2015, prin care Constantin Florian Micu cere judecătorului secţiei de contencios administrativ şi fiscal anularea actului administrativ. Acţiunea sa este îndreptată tot către prefectul judeţului Constanţa şi către Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa.
 
Deşi, iniţial, nu era sigur că va ataca ordinul emis de Constantin Ion, întrucât nu ar fi mai vrut să candideze pentru un nou mandat, Dumitru Dedu a atacat şi el actul prin care prefectul Constanţei l-a lăsat fără mandat, înregistrând, tot pe 29 septembrie, dosarul cu numărul 6202/118/2015, prin care solicită anularea actului administrativ. Până acum, niciunul dintre dosare nu a primit termen de judecată.
 
Chiar dacă, aşa cum a declarat prefectul Constanţei, un al patrulea primar aflat în aceeaşi situaţie, Nicolae Anghel (UNPR), de la Castelu, avea să fie de asemenea suspendat, deoarece secretarul comunei era în concediu, documentele solicitate nu au ajuns la Prefectură. „Aşteptam ca, după 26 septembrie, să primim actele cerute de la Primăria Castelu. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, din diverse motive. De aceea am sesizat ieri (n.r. marţi) organul de cercetări penale, pentru a face verificările necesare şi a stabili dacă nu cumva este vorba despre un eventual abuz în serviciu“, a declarat prefectul Constantin Ion, pentru ZIUA în Judeţ.
 
Precizăm că, pe 15 noiembrie 2013, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe primarul de la Castelu la şase luni de închisoare cu suspendare. Magistraţii completului de judecată 1 Recurs l-au găsit vinovat pe primar de neglijenţă în serviciu, şi nu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, aşa cum a fost acuzat de procurori.

Motivele încetării mandatelor


Precizăm că primarii cărora le-a încetat de drept mandatul prin ordin emis de prefect au avut condamnări definitive la închisoare cu suspendare. La data de 17 martie 2014, Curtea de Apel Constanţa a dispus, printr-o decizie definitivă, condamnarea lui Constantin Florin Micu la 1,6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de trei ani şi şase luni. În acelaşi dosar, Gheorghe Samoilă a primit zece luni de închisoare tot cu suspendare pe durata unui termen de încercare de doi ani şi zece luni.
 
În ceea ce îl priveşte pe singurul primar liberal eliberat din funcţie, precizăm că, pe data de 25 aprilie 2013, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Gheorghe Chirciu, pentru uz de armă letală fără drept, la două luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe termen de încercare de doi ani şi două luni. Decizia a fost definitivă.
 
La data de 20 noiembrie 2013, judecătorii Curţii de Apel Constanţa i-au aplicat lui Dumitru Dedu un an şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe o durată de trei ani şi şase luni, reprezentând termen de încercare. În cauză, Cristina Căluian a luat tot 1,6 ani cu suspendare condiţionată. Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost definitivă.

Citeşte şi

Trei primari din judeţul Constanţa şi-au pierdut mandatele: Situaţie inedită la Tuzla - viceprimarul, reţinut, aseară, de DNA 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii