Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nevoi multe, bani puţini Se caută o soluţie privind acordarea burselor pentru elevii din comuna Topalu

ro

29 Nov, 2017 00:00 2138 Marime text
„Primăria, ca instituţie, trebuie să funcţioneze pe principiul unei societăţi comerciale care oferă servicii către cetăţeni şi rezultatele sunt în funcţie de cât de bune şi multe sunt, altfel nu facem administraţie locală eficientă”, este de părere primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu. Deoarece vrea ca în localitatea în care trăieşte lucrurile să se desfăşoare fără impedimente, primarul consideră că atenţia trebuie îndreptată pe mai multe domenii: educaţie, sănătate, cultură şi agroturism.
„Toate aceste lucruri trebuie să aibă un punct comun, pentru că nu poate să funcţioneze niciunul dintre aceste domenii fără o administraţie bună, fără specialişti şi consecvenţă”, a adăugat primarul Valentin Stanciu. 

Problema burselor pentru elevi  

Şi, cum educaţia este esenţială în orice societate, şeful administraţiei publice locale din Topalu nu s-a sfiit să abordeze şi problema burselor şcolare, care, potrivit legislaţiei în vigoare, ar trebui să se acorde elevilor.
„Discutăm despre burse, dar nu ştiu dacă trebuie să ne referim doar la stimularea elevilor când ei au şi alte nevoi pe care încercăm să le rezolvăm şi care, desigur, presupun finanţare. Noi, spre exemplu, pentru copiii noştri, asigurăm transport gratuit celor de la Capidava la Topalu, dar şi pentru toţi elevii de liceu pentru care actualele prevederi legale nu asigură toată suma necesară decontării abonamentelor, iar noi completăm. Referitor la bursele sociale, cred că nimeni nu va găsi nişte criterii echitabile. Cât priveşte bursele de merit, eu mă gândesc la nişte burse care să fie acordate primilor trei elevi dintr-o unitate de învăţământ care au rezultate foarte bune la învăţătură. Decât să dăm 200-300 de lei, mai bine dăm câte 1.500 de lei primului din şcoală, 1.200 celui clasat pe locul 2 şi 1000 de lei următorului. Să se şi simtă cumva acest stimulent şi să fie şi copiii mai interesaţi să ajungă la acel standard astfel încât să primească bursele acelea. Cu o hotărâre de Consiliu Local se pot face lucrurile acestea”, a afirmat primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu.

Ştiut fiind faptul că legislaţia în vigoare are alte prevederi referitor la acordarea burselor pentru elevi, gospodarul-şef a ţinut să menţioneze un aspect deloc de neglijat.
„Vă mai spun ceva. E uşor să cerem, dar dacă nu avem identificată sau nu găsim şi sursa de finanţare... Şi mie mi-e uşor să spun să îmi dea Guvernul bani, dar nu pot nici aşa să cer. Noi încercăm să găsim fonduri pentru tot ceea ce se impune, şi când spun impune nu mă refer doar la ceea ce prevede legea, dar mai trebuie să vezi şi cât poţi să realizezi, trebuie să fii realist”, a subliniat şeful administraţiei publice locale din Topalu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii