Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legislatia actuala nu este cunoscuta de populatia din judetul Constanta

ro

20 Aug, 2004 00:00 896 Marime text

Sase milioane de pensionari beneficiaza de medicamente mai ieftine

Hotararea Guvernului privind compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensionarii cu venituri mai mici de sase milioane lei nu a ajuns la urechile cetatenilor din localitatile din judet * Pentru multi din locuitorii de la sate decizia este inaccesibila datorita lipsei farmaciilor in aceste localitati

Toti pensionarii care au venituri sub sase milioane de lei beneficiaza, incepand cu 15 august, de medicamente compensate cu 90 la suta, medicii si farmacistii care nu vor respecta aceasta hotarare urmand sa isi piarda contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, a precizat ca aproape sase milioane de pensionari vor plati numai zece la suta din pretul oricarui medicament de pe lista cu astfel de compensari. Daca pana acum medicamentele ieftine - in majoritate romanesti - erau compensate cu 65 la suta, iar cele mai scumpe puteau fi cumparate la jumatate de pret, aproximativ 1580 de produse sunt inscrise pe listele cu medicamentele compensate cu 90 de procente.In cazul in care veniturile lor nu depasesc sase milioane, vor primi pe loc reteta de care au nevoie. Medicii si farmacistii care nu vor elibera medicamente compensate pensionarilor cu venituri mai mici de sase milioane de lei isi vor pierde contractul cu CNAS. Totodata, pensionarii care vor intampina greutati, fie din partea medicilor de familie, fie din partea farmaciilor, pot anunta reprezentantii autoritatilor sanitare la numerele de telefon gratuite pe care casele de asigurari de sanatate le detin.

Linie telefonica gratuita pentru sesizarea neregulilor

Pentru acoperirea zonelor deficitare din punctul de vedere al existentei medicilor de familie, este necesar a se crea posibilitatea cabinetelor medicale din mediul urban sa isi deschida puncte secundare de lucru in localitatile rurale. Cabinetele medicale din mediul rural vor putea avea puncte secundare de lucru in localitatile rurale, in situatia in care asiguratii de pe lista proprie a medicilor respectivi au raspandire mare in teritoriu si numai daca sunt descoperite din punctul de vedere al existentei medicilor de familie. La ora actuala, in toata tara exista 11.627 medici de familie care au contract cu casele de asigurari de sanatate. Dintre acestia, 5044 isi desfasoara activitatea in mediul rural. Pentru a intra in posesia acestor medicamente, pensionarii cu una sau mai multe afectiuni prevazute in programe trebuie sa se prezinte la medicul de familie cu urmatoarele documente: talonul de pensie, declaratie pe proprie raspundere ca nu realizeaza alte venituri in afara pensiei.Din data de 16 august, la Ministerul Sanatatii s-a deschis o linie de telefon gratuita, cu numarul 0800/800.187. La acest numar pensionarii pot pune intrebari sau pot face reclamatii in fiecare zi, intre orele 9.00 si 16.00.

O decizie necunoscuta in mediul rural

Hotararea Guvernului s-a dovedit, zilele trecute, una necunoscuta printre pensionarii din judetul Constanta. Chiar daca in mediul rural aproape nici un pensionar nu are o pensie mai mare de sase milioane lei, decizia privind procurarea medicamentelor cu o compensare de 90% nu a ajuns la urechile multor beneficiari. De exemplu, Pauna Perhaita, din localitatea Sinoe, comuna Mihai Viteazu, in varsta de 68 de ani, ne-a declarat ca nu a auzit de intrarea in vigoare a acestei hotarari, insa este o decizie foarte buna in cazul in care s-ar aplica si in mediul rural. "In acest sat nu exista farmacie. Am fost bolnava si nu am avut de unde sa imi procur medicamentele. Pentru ca nu am destui bani, nu am putut sa ma deplasez pana in cel mai apropiat oras pentru a-mi cumpara medicamentele necesare. Dupa zeci de ani de munca, am o pensie mica, iar aceasta hotarare ar fi benefica. Ar insemna sa nu mai cheltuim atat de multi bani pe tratamente". La randul sau, Ion Ursu, de 77 de ani, tot din satul Sinoe, a mentionat ca are o pensie de 1400.000 lei si este bolnav de plamani. "Stiu de hotararea Guvernului privind compensarea medicamentelor, e buna, dar medicul de familie nu vine in aceasta localitate decat o data pe saptamana. Aceasta compensare este foarte necesara pensionarilor deoarece noi nu avem prea multi bani, iar medicamentele sunt foarte scumpe". Lucica Petcu, de 64 de ani, din comuna Istria, afirma ca nu cunoaste prea multe detalii despre aceasta decizie, insa este de parere ca hotararea nu poate decat sa ii ajute pe pensionari. "Cine nu isi doreste asa ceva? Foarte multi pensionari, si mai ales cei de la sate, nu au cu ce sa isi cumpere medicamentele. Eu, de exemplu, am doar un milion de lei pensie, iar ca sa imi cumpar o aspirina cheltuiesc mai multi bani pentru a ajunge la farmaciile din Constanta sau Navodari. Este o decizie binevenita, mai ales ca ni s-a promis ca in curand va fi infiintata si aici, in Istria, o farmacie". In varsta de 80 de ani, Aristotel Voinea, din comuna Sacele, este unul dintre putinii batrani care nu au avut nevoie de medicamente la viata sa. "Cumpararea medicamentelor cu reducere de 90 la suta este un lucru bun pentru pensionari. Chiar daca am muncit la CAP, pe mine insa m-a ferit Dumnezeu de pastile. Pana la aceasta varsta nu am fost bolnav si nu am fost nevoit sa imi cheltuiesc pensia pe medicamente si pe doctori".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii