Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Lapte si corn", bataie de joc pe bani publici

ro

19 Oct, 2007 00:00 3164 Marime text
1192738549.jpg

Desi furnizorii de "Lapte si corn" incaseaza bani grei de pe contractul incheiat la nivel de judet, produsele nu corespund calitativ si cantitativ si pun sanatatea copiilor in pericol * In judetul Constanta, programul "Lapte si corn" se deruleaza cu mari dificultati din cauza furnizorilor care nu-si respecta angajamentele prevazute in contract * In loc de lapte, copiii primesc mai nou unt, care este dificil de mancat de catre cei mici * La o gradinita din judet, copiii au vomat dupa ce au mancat pachetelele de unt, iar la alta, firma a intrerupt furnizarea produsului timp de cateva zile * Firma desemnata pentru furnizarea produselor de panificatie - "Dobre si Fiii" - apartine unui fost consilier local PSD, apropiat al primarului Mazare si al presedintelui CJC, Nicusor Constantinescu * In cazul in care neregulile in derularea programului vor persista, contractul incheiat de CJC cu SC "Dobre si Fiii" si SC "Lactaprod" SRL va fi reziliat

Programul "Lapte si corn" - reminiscenta a guvernarii Nastase - nu mai reprezinta de mult o masura de protectie sociala pentru scolari, fiind in momentul de fata doar o afacere pe care mai-marii judetelor o dau pe mana cui le convine. In judetul Constanta, programul se deruleaza cu mari dificultati din cauza furnizorilor care au castigat licitatiile si care nu-si respecta angajamentele prevazute in contract. Desi programul se numeste "Lapte si corn" elevii primesc in loc orice alt produs lactat, numai lapte nu. Daca anul trecut, scolile din judetul Constanta erau aprovizionate cu branza topita, mai rar cu lapte sau iaurt, anul acesta scolarii au primit... unt. Parintii si cadrele didactice din mai multe unitati de invatamant din judet se plang ca programul lansat pe vremea Guvernului Nastase nu mai are nicio utilitate deoarece copiii refuza sa manance untul.

Untul bun la... indigestie

La o gradinita din orasul Ovidiu au existat si cazuri cand micutilor li s-a facut rau dupa ce au mancat pachetelul de unt. Sub umbrela anonimatului, mama unui baietel de la unitatea de invatamant respectiva, ne-a declarat ca intr-o zi a fost anuntata de educatoare ca fiul ei a vomat dupa ce a mancat unt. La randul lor cadrele didactice ne-au spus ca alimentul este inadecvat pentru copii, avand in vedere ca are un aport nutritiv relativ scazut in raport cu procentul foarte mare de grasime. Din cele relatate de cadrele didactice, au existat si cazuri cand o parte din cantitatea de unt a fost refuzata, intrucat producatorul livra marfa pentru o saptamana intreaga, iar produsele aveau o valabilitate de doar doua zile.

Patru biscuiti pe zi

Probleme exista si in ce priveste furnizarea de produse de panificatie. Mai exact, in procesele verbale de predare-primire nu se precizeaza despre ce produs este vorba, corn sau biscuiti, fiind inscris generic: produs de panificatie. Mai mult decat atat, portia de asa-zis corn s-a micsorat vizibil, fiind redusa la jumatate. In cazul in care institutiilor de invatamant nu li se livreaza cornuri, ele primesc pachetele de biscuiti. Diminutivul nu este deloc intamplator avand in vedere faptul ca cei patru biscuiti - atat contine pachetul - cantaresc doar 44 de grame. La vederea pachetelelor pe care chiar si un om cu privirea normala le-ar cauta cu lupa, cadrele didactice au intrebat furnizorii cum se face ca "ratia" guvernamentala a fost redusa. Li s-a raspuns ca aportul caloric al celor patru biscuiti ar fi mai mare decat al produsului de anul trecut. Deci aveam de-a face cu o noua specialitate de panificatie: "biscuitii concentrati". Dupa cum merg lucrurile, se prea poate ca anul viitor copiii sa primeasca "pastile" cu gust de lapte, respectiv de corn.

Furnizarea de produse lactate, intrerupta mai bine de o saptamana

Aceeasi situatie, si chiar mai grava, am intalnit-o si la unitatile de invatamant din Costinesti, unde copiii si-au luat intr-o zi ratia de unt pe sase zile restante, pentru ca firma nu a respectat contractul si timp de sase zile nu a putut livra produsul. In rest, aceleasi dificultati in a... manca untul, daca se poate spune asa, pentru ca micutii nu au cu ce sa-l intinda pe corn. Cadrele didactice ne-au relatat ca de cele mai multe ori copiii baga cubuletele de unt in ghiozdan, iar cand ajung acasa isi scot cartile si caietele naclaite de grasime, dar ce sa-i faci, daca asta e ideea celor care ne conduc despre scolarul model... Idealul educational al zilelor noastre este, se pare, un individ care se descurca chiar si in conditii imposibile si mai inainte de toate, unul cu stomac sanatos, fara intoleranta la lactoza. De aceleasi probleme se lovesc si cadrele didactice din Poarta Alba.

Mostenirea lui Nastase a ajuns la cine trebuie

Castigatorii licitatiei pentru programul "Lapte si corn" in judetul Constanta sunt SC "Dobre si Fiii" SRL, respectiv SC "Lactaprod" SRL Braila. Prima este o firma de panificatie renumita in Constanta, si nu neaparat din motive pozitive. In luna martie a acestui an, cumparatorii au gasit intr-o paine produsa de "Dobre si Fiii" o folie metalica. Inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului au stabilit ca era vorba despre o folie de teflon, provenita, se pare, de la linia de fabricatie. Produsele firmei au oferit surprize si anul trecut, cumparatorii gasind in painea cea de toate zilele o bucata de servetel, scapata probabil de angajati in aluat, si exemplele ar putea continua. Cu toate acestea, oferta "Dobre si Fiii" a fost eligibila. Reprezentantii Consiliului Judetean Constanta (CJC), care a organizat licitatia de atribuire a contractelor, ne-au asigurat ca criteriul principal de eligibilitate a fost, conform legii, pretul cel mai scazut. Cat despre criteriile "secundare" de eligibilitate, ele pot fi numeroase si subiective, daca avem in vedere faptul ca CJC este condus de un social-democrat, intamplator chiar de primvicepresedintele organizatiei judetene PSD Constanta, Nicusor Constantinescu, iar patronul "Dobre si Fiii" este nimeni altul decat fostul consilier local PSD, Mircea Dobre, apropiat si al primarului Constantei, Radu Mazare, liderul filialei judetene PSD Constanta. Directorul Directiei pentru Administratie Publica si Juridica din cadrul CJC, Cristinel Dragomir, ne-a dat toate asigurarile ca licitatia a fost electronica, iar furnizorii au fost alesi automat, in functie de pretul cel mai scazut. Oricine stie ca este mai bine sa lasi la pret si sa mai tai din ratie, decat sa nu castigi licitatia, iar patronul SC "Dobre si Fii" este un om informat si cu ochii mereu pe concurenta.

Biscuiti produsi de o firma de gradinarit

Cu toate acestea, desi s-a zbatut sa castige licitatia pentru a furniza controversatul corn scolilor constantene, "Dobre si Fii" a pasat sarcina unui subcontractor, din cate se pare o alta firma a actionarilor principali ai "Lactaprod" SA Braila. Desi legea precizeaza clar ca "nu se admit subcontractanti in situatia in care la licitatie se prezinta firme care pot executa programul cu forte proprii in aceleasi conditii de calitate si pret", "Dobre si Fiii" a preferat, se pare, sa subcontracteze SC "Lemi Star Com" SRL. De precizat ca actionariatul SC "Lactaprod" SA Braila este format din Mihai Petrea si Aurel Leonard Gligore, tot ei fiind si actionarii SC "Lemi Star Com" SRL din Braila. Prin urmare, cei doi patroni braileni care au castigat licitatia pentru lactate furnizeaza si produsele de panificatie. Desi reprezentantul CJC ne-a declarat ca subcontractarea este un lucru absolut normal noi tindem sa-l contrazicem avand in vedere ca SC "Lemi Star Com" - firma care pune mai nou biscuitii pe mesele copiilor - nu are ca obiect de activitate - fabricarea produselor de panificatie. Mai precis, firma se ocupa de "activitati de servicii anexe agriculturii; gradinarit peisagistic (arhitectura peisagera)". Ca urmare, subcontractarea furnizarii produselor de panificatie este ilegala. O alta ciudatenie este ca pe langa biscuiti marca "Lemi Star Com", copiii au primit branza topita tartinabila (trecem cu vederea faptul ca nu au cu ce sa o puna pe paine) de la o alta societate - "Lacta SA Giurgiu" - principalul furnizor de lactate din judetul Giurgiu. Singura explicatie ar fi ca "Lactaprod" a incheiat un subcontract cu societatea respectiva.

Contractul ar putea fi reziliat

Avand in vedere toate neregulile de mai sus, cadrele didactice ne-au declarat ca au de gand sa sesizeze Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta. Inspectorul general al ISJ Constanta, Marian Sarbu, ne-a declarat ca in functie de sesizarile pe care le primeste va anunta la randul sau Autoritatea de Sanatate Publica pentru luarea masurilor corespunzatoare, astfel incat sa nu mai existe probleme in derularea programului "Lapte si corn". Daca situatia nu va fi reglementata si daca institutiile abilitate stabilesc ca neregulile persista, contractul de furnizare a produselor lactate si de panificatie incheiat cu SC "Dobre si Fiii" si cu SC "Lactaprod" SRL va fi reziliat.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii