Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii în infrastructură, în promovare şi în definirea identităţii comunitare Iată cum ar putea arăta stema comunei Crucea!

ro

20 Aug, 2015 00:00 2794 Marime text
Heraldica României a reflectat dintotdeauna, în forme variate, un caracter oficial, precum şi starea de fapt din acel moment a teritoriului românesc. Stemele oficiale au păstrat aproape mereu aceleaşi simboluri, în timp ce elementele heraldice princiare şi nobiliare s-au caracterizat prin bogăţia elementelor reprezentate.
 
Astăzi, elaborarea stemelor se face potrivit normelor stricte ale ştiinţei şi artei heraldice. De asemenea, se ţine cont şi de tradiţiile locale. Aceste reguli sunt stipulate în metodologia stabilită de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române. Comuna Crucea caută să ajungă un punct marcant pe harta României. De aceea, primarul Gheorghe Frigioi nu investeşte doar în lucrările importante de infrastructură, ci caută să facă localitatea cât mai cunoscută şi să contribuie la consolidarea unei identităţi proprii. Astfel, având deja începute lucrările de la punctul de informare turistică, de unde trecătorii vor putea afla informaţii despre localitate, dar şi despre obiectivele turistice din împrejurimi, primarul face demersuri pentru adoptarea unui alt element important pentru definirea identităţii locale: stema comunei. „Am luat deja legătura cu o firmă specializată în elaborarea de însemne heraldice. Însă drumul de la propunere până la adoptare este unul destul de anevoios, fiind nevoie ca premierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să semneze pentru aprobarea sa, decizia urmând să fie ulterior publicată în Monitorul Oficial al României“, ne-a explicat primarul Gheorghe Frigioi.
 
Prima schiţă a viitoarei steme a comunei Crucea am văzut-o şi noi şi v-o prezentăm şi dumneavoastră, în cele ce urmează. Astfel, stema localităţii se va compune dintr-un scut triunghiular cu margini rotunjite, scartelat. „În partea superioară, în câmp albastru, se află o reprezentare în argint a Mănăstirii „Sfânta Cruce“. În partea inferioară, în dreapta, în câmp roşu, se află un mănunchi de spice aurite de grâu, reprezentând una dintre principalele îndeletniciri ale localnicilor, agricultura. În partea inferioară, în stânga, în câmp galben, se află un ciorchine de strugure albastru, reprezentând o altă ocupaţie de bază a comunităţii locale, cultura viţei-de-vie. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat, ceea ce semnifică faptul că localitatea are rangul de comună“, ne-a explicat primarul Gheorghe Frigioi.

Lucrări de aproape două milioane de euro pentru apă şi canalizare

În altă ordine de idei, gospodarul-şef al comunei declară că este bucuros că au fost rezolvate problemele cu privire la amenajarea reţelei de alimentare cu apă la Stupina şi la Gălbiori, proiect realizat până în prezent doar pe jumătate, fiind stopat din cauza nealocării de fonduri. Precizăm că proiectul este finanţat prin Ordonanţa numărul 7 privind modernizarea infrastructurii din spaţiul rural şi include şi realizarea unei staţii de epurare. Valoarea totală a lucrărilor este de un milion de euro. Amintim că, în anul 2009, au fost demarate lucrările pentru alimentarea cu apă a satelor Stupina şi Gălbiori şi cele privind realizarea canalizării menajere în localitatea Crucea, lucrări stopate însă din lipsă de bani.
 
Pentru reluarea investiţiei, Primăria comunei Crucea a demarat deja procedura de achiziţie publică pentru contractul „Alimentare cu apă localităţi Stupina şi Gălbiori şi canalizare în localitatea Crucea“. Contractul are ca scop realizarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă în localitatea Stupina, unde lungimea conductei de distribuţie este de 8.800 m, iar lungimea conductei de aducţiune este de 1.150 m. Pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în localitatea Gălbiori, lungimea conductei de distribuţie este de 8.450 m, iar a celei de aducţiune, de 800 m. Pentru înfiinţarea canalizării menajere în localitatea Crucea, lungimea reţelei de canalizare este de 5.500 m, proiectul fiind prevăzut şi cu înfiinţarea a două staţii de epurare biologică. Valoarea estimată a contractului, care include cheltuielile diverse şi neprevăzute - 5,5%, este de 8.967.058 de lei fără TVA (echivalentul a 1.991.042 de euro). Din întreaga sumă, pentru lucrările de canalizare în localitatea Crucea sunt rezervaţi 4.739.966 de lei, pentru alimentare cu apă la Gălbiori - 994.534 de lei, iar pentru lucrările de la Stupina - 1.203.856 de lei. Cei interesaţi pot depune ofertele până la 31 august, acestea urmând a fi deschise în aceeaşi zi.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii