Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gala Tanarului Actor "Hop!" incepe astazi la Mangalia

ro

27 Aug, 2004 00:00 1044 Marime text

Stimularea spiritului de competitie intre tineri

Evenimentul se va desfasura in perioada 27-29 august * Manifestarea, aflata la cea de-a VII-a editie, este organizata de Ministerul Culturii si Cultelor, Societatea Romana de Televiziune si Primaria municipiului Mangalia * La Gala sunt invitati sa participe, in sectiunea competitiva, absolventi ai tuturor institutelor de invatamant superior din tara * Tema evenimentului este subordonata ideii de "alteritate" * Gala va fi gazduita de Sala de Spectacole a Centrului Cultural din municipiu

Municipiul Mangalia gazduieste in perioada 27-29 august, editia a VII-a a Galei Tanarului Actor "Hop!", eveniment care se adreseaza tinerilor creatori si care are ca parteneri Ministerul Culturii si Cultelor, Societatea Romana de Televiziune si Primaria Mangalia. Eveniment de traditie in Romania si singular in peisajul festivalier autohton, Gala Tanarului Actor "Hop!" a fost reluata in anul 1998 si reprezinta o prima carte de vizita a tinerilor absolventi ai institutelor de invatamant superior teatral. Evenimentul se inscrie in eforturile Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) de a redimensiona viata teatrala romaneasca printr-un cadru stimulativ oferit tinerilor profesionisti ai artei spectacolului. Potrivit declaratiilor primarului municipiului Mangalia, Zamfir Iorgus, "argumentele organizarii si sustinerii Galei Tanarului Actor sunt motivate de dinamica fenomenului teatral din Romania. De aceea, este nevoie de un eveniment care sa reuneasca artistii si elementele decizionale pentru o mai buna cunoastere a fenomenului teatral actual. Sunt invitati sa participe, in sectiunea competitiva, absolventi ai tuturor institutelor de invatamant superior din tara". Gala Tanarului Actor este structurata pe doua etape de desfasurare: cea de selectie a tinerilor inscrisi, asigurata de catre un juriu alcatuit din personalitati ale vietii teatrale, critici, actori, regizori, precum si cea de concurs propriu zis, cu cele doua sectiuni: individual si grup. Un alt juriu, in perioada desfasurarii festivalului, decide castigatorii. La finalul concursului se ofera mai multe premii: Premiul pentru cel mai bun actor, Premiul pentru cea mai buna actrita - la sectiunea individual, si Premiul pentru cel mai bun spectacol - la sectiunea grup. Nu in ultimul rand, la fel ca in ultimii trei ani, va fi acordat si Premiul "Sica Alexandrescu" , acesta fiind premiul special al juriului.

Pledoarie subordonata ideii de alteritate

Ca in fiecare an, tema Galei Tanarului Actor "Hop!", propusa de directorul ei, regizorul Cornel Todea, este subordonata ideii de "alteritate". In acest spirit, concurentii vor prezenta in programul lor o pledoarie, demonstrand ca sansa convietuirii o dau : dialogul, toleranta si acceptarea celuilalt. Recitalurile individuale vor avea ca sustinere maximum 15 minute, iar pentru recitalul de grup vor fi acceptate maximum 45 de minute, componenta grupului fiind de cel mult zece persoane.Pentru editia din acest an a evenimentului, la sectiunea individual s-au inscris 15 concurenti, care vor interpreta o serie de personaje binecunoscute ale scenei teatrului. Pentru aceeasi sectiune, juriul este format din regizorul Cornel Todea si actorul Eugen Stefanescu. Pentru sectiunea grup, juriul este format din profesorul universitar Liudmila Anton Szekeli si regizorul Tudor Marascu. Edilul municipiului Mangalia a anuntat ca, timp de trei zile, la Mangalia vor fi, alaturi de concurenti, mare parte a directorilor de teatru din Romania, precum si numerosi critici de specialitate. Printre acestia ii enumeram pe Dorina Lazar, Doru Mares, Lucian Iancu, Ion Holban, Mihai Dinvale, Mihai Malaimare, Mircea Cornisteanu, si multi altii. "Gala Tanarului Actor este un eveniment care se impune a fi organizat anual deoarece stimuleaza spiritul de competitie in randul tinerilor actori si, nu in ultimul rand, este un eveniment cultural care se inscrie intr-o oferta de vacanta pentru un public din toata tara aflat pe litoral in aceasta perioada", a precizat Zamfir Iorgus. Evenimentul va avea loc in Sala de spectacole a Centrului Cultural din Mangalia. Cei prezenti vor putea urmari o serie de spectacole-concurs precum "Pentru Alejandra" de Alla Graubard, "Cantareata cheala" de Eugen Ionescu, "In largul marii" de Slawomir Mrozek, "Tema si variatiuni" dupa I.L.Caragiale, precum si "Fetele grase castiga intotdeauna" de Madeleine George. In afara concursului, va putea fi urmarit un spectacol de muzica de jazz sustinut de Irina Sarbu si Andrei Tudor. Cele trei zile ale Galei Tanarului Actor vor fi incheiate cu o masa rotunda "Gala HOP!", moderator fiind Cornel Todea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii