Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Parteneri incompatibili

ro

23 Jan, 2014 00:00 2101 Marime text
Un nou an şi noi protocoale încălcate. Cum să fie altfel, dacă de fiecare dată guvernanţii apucă o aceeaşi cale, şi de fiecare dată greşită, şi nu dau semne că au în intenţie să schimbe mersul lucrurilor.
Administraţia publică locală stă din septembrie anul trecut pe masă cu un Acord de Parteneriat semnat de vicepremierul Liviu Dragnea. Protocolul a rămas pe hârtie. Guvernanţii, prin trimisul lor, iar au promis, iar şi-au luat angajamente pe care nu le vor respecta, pentru că pot, pentru că se poate...

Constanţa merge luna viitoare la Bucureşti pentru a participa la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România. Vom face iar lobby pentru salarizare, incompatibilitate şi, mai nou, pentru impozitarea construcţiilor speciale. La cel din urmă punct, dorinţa este aceea ca banii din impozitarea turbinelor eoliene (considerate de guvernanţi construcţii speciale) să rămână la administraţiile locale şi să nu fie viraţi la bugetul de stat, aşa cum au anunţat demnitarii. Tot ce vor reuşi primarii pe această nouă temă, a impozitării eolienelor, va fi să smulgă o nouă promisiune şi să se aleagă cu un nou angajament nefezabil, întrucât Ministerul Finanţelor şi-a făcut deja calculele cu banii din impozitarea specială şi ştie cu lux de amănunte cât reprezintă ei din şi pentru bugetul central.

Dacă în privinţa impozitării eolienelor am stabilit cum vor sta lucrurile, cu salariile ne-am lămurit deja de săptămâna aceasta. Primarii din toată ţara, care au ameninţat cu proteste şi au uitat de ele în secunda următoare, acceptând semnarea în septembrie 2013 a unui protocol, cel mai probabil se vor mulţumi cu miliardul de lei dat în plus faţă de anul trecut pentru salariile din primării şi consilii judeţene. Unităţile administrativ-teritoriale din Constanţa vor primi pentru salarii 629 de milioane de lei, faţă de 579 de milioane de lei anul trecut, adică cu 50 de milioane mai mult. Clar, dacă s-ar fi dublat suma, s-ar fi dublat şi salariile. Dar cu noua sumă, mare lucru nu se schimbă la nivel salarial, iar protocolul primarilor pe salarizare rămâne doar pe hârtie şi în acest an.

Cu incompatibilitatea, de asemenea, nu se va întâmpla nimic special. Dragnea s-a angajat la punctul 17, ultimul din protocol, că va clarifica această situaţie în care se află aleşii locali (foarte mulţi din Constanţa) prin armonizarea legislaţiei în vigoare. Vicepremierul a omis să spună şi când anume o va clarifica. Să fie oare înainte sau mai degrabă după alegerile locale din 2016, când bineînţeles situaţia se va clarifica de la sine?!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii