Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Degetul de pe nasul doamnei şi palma de pe obrazul ţării

ro

12 Feb, 2015 00:00 3930 Marime text
De câteva zile, lumea pare să se învârtă în jurul unui deget. Al unui singur deget. Cel al Elenei Udrea. Surprinzător, mai ales că, în urmă cu ceva timp, degetele aceleiaşi persoane păreau să învârtă pe ele o mulţime de bani publici, bani cu care s-au construit săli de sport în sate îmbătrânite şi încremenite în timp, terenuri de sport în pantă sau se desenau frunze de sute de mii de euro, frunze ce par astăzi uscate. Aceleaşi degete învârteau destinele a mii de oameni, gestionau informaţii, în timp ce persoane cu funcţii înalte cădeau sau erau promovate dintr-o singură mişcare a... degetului.

De câteva zile, degetele pe care stăteau inele de sute de mii de euro, care ţineau banii de cumpărături în Paris - adevărate sesiuni de shopping făcute în compania vechilor şi influenţilor prieteni precum Alina Bica - au căzut pradă analizelor de tot felul, de la psihologi la jurnalişti sau simpli dătători cu părerea. Totuşi, degetul doamnei nu îşi avea locul pe nas, ci, mai degrabă, pe obraz. Cred că doar ruşine ai putea simţi atunci când vezi că, în vremuri de restrişte, când bugetul ţării a ajuns la fundul sacului iar statul a trebuit să se împrumute la FMI pentru a-şi plăti oamenii, cei din subordinea ta aruncă orzul pe gâşte. Aruncă bani pe frunze şi săli de sport care se vor ruina în singurătate sau lasă banii să se ducă la vale asemenea mingilor pe un teren de sport în pantă.
Până una-alta, de miercuri noapte, atenţia publică s-a mutat de la degetul de pe nasul doamnei Udrea, la mâinile domniţei, care s-au îmbogăţit cu o pereche nouă de brăţări. Nu de fiţă, nu de designer, nici măcar de la Paris. Ci autohtone, reci, de metal, care au trecut prin mai multe mâini.

Lăsând la o parte zâmbetul adolescentin afişat la ieşirea din sediul DNA de fosta doamnă a Turismului şi a cabinetului prezidenţial, vedem cum încep denunţurile la adresa Elenei Udrea. De la Dinu Pescariu la moşierul de la Nana şi înapoi la prietena sa apropiată, vedem cum Elena Udrea are câteva motive de a duce degetul nu la nas, ci la obraz. Iar vorba plebei din veacul al XVI-lea pare să revină astăzi în cotidian - „Ai să dai sama, doamnă!“. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii