Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cu toată viteza, trecem pe roşu, spre mântuire veşnică

ro

29 Oct, 2015 00:00 3461 Marime text


De vreo săptămână încoace, coloana oficială a devenit un soi de laitmotiv, un hashtag pentru oricine vrea să se facă remarcat. Pentru noi, „provincialii“ de la malul mării, este mai greu de descifrat şi de perceput  noţiunea de „coloană oficială“. Cei mai mulţi văd în presă cum stă treaba cu aceste coloane oficiale. Alături de imunitate, coloana oficială e un privilegiu de care se bucură cei mai înalţi demnitari aleşi ai României. Dar, ca şi în cazul imunităţii, şi conceptul de coloană oficială a ajuns unul derizoriu în zilele noastre.
 
E o invazie, o proliferare a coloanelor oficiale care însoţesc oameni cu mai multă sau mai puţină coloană. Vertebrală. Tot soiul de oameni de stat, purtători de haine gradate - într-un fel sau altul - au ajuns dotaţi cu maşină de serviciu cu poliţist în deschidere, pentru „fluidizare“. Cu derogare, toţi cei care ocupă un loc vremelnic fruntaş în stat s-au „colonizat oficial“. Cândva, era o lege care stabilea că numai patru persoane au dreptul la coloană în România: preşedintele, prim-ministrul şi cei doi preşedinţi ai Camerelor. Acum, practic, oricine vrea o coloană oficială ar putea să o primească. Chiar a fost un astfel de exerciţiu în mediul virtual, mai multe persoane solicitând coloane oficiale pentru deplasări până la serviciu. 
 
Chiar şi Preafericitul României a recunoscut ieri ce ştia toată lumea: că înalta faţă bisericească, cea care îndeamnă la smerenie şi pocăinţă, trece pe roşu, ca toţi ceilalţi demnitari (cât de derizoriu a ajuns termenul de demnitar - din franţuzescul „dignitaire“, după „demn“), având antemergători.
De ce  are nevoie un preot de girofar? Unde această grabă, când toată fericirea şi mântuirea veşnică e de partea ta? Cum rămâne cu smerenia? Scria, deunăzi, Vlad Petreanu o samă de cuvinte ce mi-au rămas întipărite pe retină: „Ce păstor eşti matale, care treci pe roşu şi o iei înainte când turma rămâne în urmă, ca proasta? Suntem prea nefericiţi ca să-ţi iertăm asta. Ultima dată când am verificat (Marcu, 11.7), măgarul pe care a intrat Iisus în Ierusalim nu era prevăzut cu girofar, Preafericite“.
Dacă aşa merge treaba, cunosc şi eu câţiva veterani de război care chiar ar merita să meargă la doctor însoţiţi de coloana oficială. Unde trebuie să semnez?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii