Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din primavara se asteapta demararea programul Sapard

ro

22 Oct, 2004 00:00 919 Marime text

Primaria din Valu lui Traian este renovata

Reprezentantul administratiei publice locale a demarat programul de reabilitare a sistemului de iluminat public stradal * Acum programul a fost realizat in proportie de 100% * Primarului Florin Mitroi a reusit infiintarea unui post de jandarmi in comuna, post care a primit din partea administratiei publice locale si o masina de teren * Scolile au fost modernizate si pregatite pentru iarna * Din anul 2005, Scoala nr.2 va intra in renovare prin programul Bancii Mondiale

Aflat la primul mandat, Florin Mitroi a insuflat comunei Valu lui Traian un aer nou. Cu toate ca au trecut abia patru luni de cand a fost ales la conducerea comunei, Mitroi detine o serie de realizari importante pentru comunitate. Chiar din primele zile, reprezentantul administratiei publice locale a demarat programul de reabilitare a sistemului de iluminat public stradal. Acum programul a fost realizat in proportie de 100%, in toate zonele comunei intervenindu-se pentru inlocuirea becurilor arse, completarea acestora acolo unde lipseau si chiar a fost extins sistemul pe strazile unde iluminatul nu a existat niciodata. O alta mare realizare a primarului Florin Mitroi a fost infiintarea unui post de jandarmi in comuna. Noul Post de Jandarmi Ordine Publica este format dintr-un efectiv de opt jandarmi angajati pe baza de contract, comandati de un subofiter. Cei noua jandarmi asigura masurile de ordine si siguranta publica in raza de competenta a zonei administrativ-teritoriale a comunei Valu lui Traian, independent si in cooperare cu Politia. Primarul comunei Valu lui Traian, a marturisit ca infiintarea acestui post de jandarmi la nivelul comunei reprezinta "o mare realizare a primariei datorita faptului ca administratia publica locala economiseste aproximativ 70 de milioane lei pe luna, bani care lunar erau acordati unei firme private de paza". Primarul Florin Mitroi a subliniat faptul ca serviciile oferite de jandarmi duc la asigurarea ordinii si sigurantei cetatenilor si, nu in ultimul rand, la prevenirea si combaterea fenomenelor infractionale. Pentru buna functionare a postului de jandarmi, Consiliul local al comunei a alocat spatiul necesar activitatii, precum si dotarea corespunzatoare si a pus la dispozitie chiar si o masina de teren cu care se pot efectua deplasari pe camp.Totodata, in perioada vacantei de vara unitatile educationale de pe raza comunei au fost reabilitate. In acest program au fost prinse scolile numarul unu si doi, precum si gradinita. La Scoala numarul 1 au fost realizate lucrarile in proportie de 85-90%. Lucrarile au constat in schimbarea mobilierului cu unul modern, au fost puse usi si ferestre termopan, a fost reparat acoperisul si a fost refacut sistemul de iluminat. Potrivit declaratiei primarului comunei, se preconizeaza ca, in maximum trei saptamani, lucrarile sa fie incheiate in proportie de 100%, adica vor fi incheiate lucrarile si la grupurile sanitare, grupuri pe care institutia nu le-a avut niciodata. In ceea ce priveste Scoala numarul 2, aici au fost realizate doar lucrari de igienizare, intrucat in anul 2005, institutia va intra in proces de modernizare prin programul Bancii Mondiale. La gradinita din Valea Seaca au fost puse ferestre termopan, a fost reparat acoperisul si pana la venirea iernii vor fi terminate si celelalte trei sali de clase, intrucat pana in prezent, datorita spatiului insuficient unitatea nu a beneficiat de autorizatie de functionare.

Intreaga comuna este in proces de igienizare

Chiar de la inceputul mandatului, primarul Mitroi a dorit sa schimbe aspectul comunei. De aceea a acordat o atentie deosebita curateniei. Potrivit declaratiei sefului administratiei publice locale, timp de trei luni s-a lucrat intens la strangerea gunoaielor de pe raza comunei. Au fost realizate lucrari de decolmatare a unui canal de scurgere care, din cauza gunoaielor, a inundat de mai multe ori cateva case aflate in vecinatate. Daca in prima faza localnicii au fost nemultumiti intrucat au fost afectate gardurile care delimitau gradinile, dar care erau extinse ilegal, ulterior, oamenii au inteles importanta actiunii si au apreciat-o, declarandu-se chiar multumiti.In timpul fostului primar, in comuna Valu lui Traian au fost incepute lucrarile la o biserica noua, amplasata chiar in centru. Insa o perioada destul de lunga lucrarile au fost sistate. Acum, o data cu instalarea noului primar, finalizarea lacasului de cult a devenit o prioritate. De aceea, in acest moment, lucrarile sunt intr-o faza destul de avansata. Constructia a fost ridicata pana la prima centura, urmand sa se lucreze atat cat vremea o va permite.La inceputul acestei saptamani, la initiativa primarului, fosta Casa a Agronomului, in care locuiau abuziv mai multe familii, a fost preluata de administratia publica. In acest moment locuitorii au fost evacuati si deja au fost incepute lucrarile de amenajare a unui dispensar uman. Masura a fost luata intrucat punctul medical existent devenise insuficient si, mai mult decat atat, datorita marimii localitatii, deplasarea la acest punct era ingreunat. In acest spatiu vor fi amenajate patru cabinete, grupuri sanitare si o sala de asteptare.Din forte proprii a fost demarat si programul de asfaltare a drumurilor din interiorul comunei. Deja a fost organizat santierul si intr-o prima faza se vor realiza doua strazi, respectiv strada Bucuresti si Tudor Arghezi. Totodata, pana la venirea iernii cateva strazi mai greu accesibile vor fi pregatite pentru iarna astfel incat sa se poata circula, urmand ca din primavara in comuna sa demareze programul Sapard. In acest moment, a fost realizat proiectul si se asteapta ca pana pe data de intai noiembrie sa se semneze toata documentatia. In proiect au fost prinsi 14 kilometri de drumuri din interiorul comunei, iar valoarea lucrarii se ridica la un miliard de euro.

Localitatea va avea o primarie moderna

Multa vreme sediul primariei a fost, practic, lasat in paragina, ajungandu-se chiar in situatia in care in aproape toate birourile ploua. De aceea, se impunea ca localitatea sa beneficieze de un sediu modern. Pana la sfarsitul anului comuna va avea un sediu de primarie total schimbat. In primul rand, a fost refacut acoperisul, iar birourile existente au fost renovate. A fost pusa gresie, a fost instalata centrala. Birourile au fost prevazute cu jaluzele verticale, iar toata cladirea va avea ferestre si usi termopan. Pentru ca spatiile existente erau insuficiente, a fost luata decizia ca sediul sa fie extins. Sunt in lucru mai multe birouri, in care oamenii isi vor putea rezolva cu mai multa usurinta problemele. "Investitia era necesara pentru ca primaria reprezinta o institutie reprezentativa a localitatii, iar oamenii trebuie sa gaseasca aici o atmosfera placuta. Mai mult decat atat, aici vor veni in vizita multi oameni din tara cat si din strainatate si nu puteam sa ne prezentam in conditiile acelea jalnice. Vom avea un sediu de care sa fim mandri, iar localnicii vor putea sa-si rezolve problemele mult mai repede, fara a fi purtati pe drumuri zile intregi asa cum, din pacate, s-a intamplat pana acum", a conchis primarul Mitroi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii