Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pas cu pas spre o comună europeană Deşeurile vor fi colectate de o firmă specializată la Grădina (document)

ro

06 Aug, 2015 00:00 1808 Marime text
Comuna constănţeană Grădina surprinde încă de la intrarea în localitate. Poate că mulţi nu s-ar fi aşteptat ca tocmai într-o comună mică, înfiinţată abia în anul 2005, cu oameni modeşti, dar muncitori, curăţenia şi ordinea să fie cuvintele care guvernează. Primarul localităţii, Gabriela Iacobici, a trebuit să se descurce aşa cum probabil doar o femeie ştie, iar investiţiile în comună încep, încet-încet, să se vadă. Şi pentru că o femeie primar ştie că nu doar ordinea, ci şi igiena trebuie să domnească într-o localitate, indiferent cât de mic este bugetul local, curăţenia în comuna Grădina va reprezenta o activitate organizată şi mai bine după finalizarea licitaţiei privind concesionarea serviciului de salubritate. Anunţul de achiziţie pentru acest serviciu a fost deja postat pe portalul achiziţiilor publice. Astfel, administraţia publică locală de la Grădina aşteaptă de la viitorul concesionar ca acesta să colecteze şi să transporte deşeurile atât de la populaţie, cât şi de la agenţii economici şi de la instituţiile aflate în subordinea Primăriei.
 
Delegarea gestiunii prin concesiune se va realiza pe o perioadă de 96 de luni, suma maximă pe care comuna Grădina este dispusă să o cheltuiască ajungând la aproximativ o jumătate de milion de lei. Adică aproximativ puţin peste 70.000 de lei/an. Firmele care se vor înscrie la licitaţia ale cărei oferte se vor deschide pe 29 septembrie trebuie să depună o garanţie de 10.000 de lei. De asemenea, vor fi acceptate numai ofertele unor firme specializate, care deţin atât utilaje, cât şi personal specializat în astfel de servicii. Delegarea gestiunii prin concesiune a unei părţi a serviciului de salubrizare al comunei Grădina se face conform Legii nr. 101/2006 cu modificările şi completările ulterioare, iar serviciile delegate sunt: colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori.

Cadou la început de drum

În altă ordine de idei, la Grădina, tinerii sunt încurajaţi să îşi întemeieze o familie în faţa legii, Primăria venind în sprijinul tinerilor căsătoriţi. Şi cum oricine are nevoie de ajutor la început de drum, primarul a decis că, din fondurile de la bugetul local, tinerii căsătoriţi pot primi un dar de casă nouă. „Avem o hotărâre de Consiliu Local încă din 2012, care a fost suspendată şi care acum intră din nou în vigoare. Aceasta prevede acordarea unui ajutor pentru tinerii care pornesc împreună pe drumul vieţii. Valoarea cadoului nu este mare, însă, la început de drum, orice dar este binevenit. Din cei 600 de lei, cumpărăm pentru cei proaspăt căsătoriţii un cuptor cu microunde, un fier de călcat şi o maşină de tocat“, a declarat primarul comunei, Gabriela Iacobici. Pentru a beneficia de acest cadou, este necesar ca ambii parteneri să fie la prima căsătorie. „Pentru acest mic ajutor, cei care devin o familie trebuie să aibă domiciliul în comuna noastră. Până acum, am cumpărat opt astfel de pachete pentru cele opt familii care au depus cereri până acum. Şase dintre aceste daruri le-am dat deja, urmează să le oferim şi pe celelalte două. Pentru căsătoriile viitoare vom cumpăra altele, desigur“, a explicat primarul Gabriela Iacobici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii