Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa, judeţul cu doi primari suspendaţi, trei demisionari şi patru condamnaţi. Plus o situaţie inedită

ro

26 Nov, 2015 00:00 4077 Marime text


Anul 2012 a fost pentru mulţi unul de cumpănă. La fel cum va fi şi anul 2016. Anii electorali au fost pentru autorităţile locale perioade în care proiectele au mers ca unse, de cele mai multe ori. Ani în care unii s-au apropiat de electorat, iar alţii s-au îndepărtat de acesta. Mulţi dintre cei pe care oamenii i-au ales în iunie 2012 au avut traseul întrerupt până la următoarea probă de ştafetă electorală din 2016. Fie că au renunţat de bunăvoie, fie că prefectul a fost cel care a decis să le înceteze mandatul înainte de termen sau braţul lung al legii i-a ajuns din urmă, un lucru e cert: astăzi, harta electorală a judeţului Constanţa a suferit modificări substanţiale.
 
Chiar conducerea judeţului, asigurată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost printre „victimele“ actualului mandat. Încă de anul trecut, după plecarea lui Nicuşor Constantinescu în SUA şi apoi ca urmare a arestării sale, eliberării şi plasării sale sub control judiciar, cu interdicţia de a-şi exercita funcţia, conducerea CJC a fost preluată, în mai multe rânduri, de vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir. Mai mult, Constantinescu a fost suspendat de două ori din funcţie de către prefect: o dată anul trecut şi o dată anul acesta, în ambele situaţii în care a fost emis un mandat de arestare pe numele său. În prezent, Nicuşor Constantinescu are interdicţia instanţei de a-şi exercita funcţia în dosarul în care este cercetat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal.

Judeţul, decapitat

Prima localitate a judeţului, reşedinţa de judeţ, Constanţa, a rămas de asemenea fără primar, chiar anul acesta. Radu Mazăre a fost mai întâi reţinut, arestat, suspendat din funcţie de prefectul Ion Constantin, apoi eliberat şi plasat sub control judiciar. Cu toate acestea, în luna mai a acestui an, el a ales să îşi depună demisia din funcţia de primar, după ce, în prealabil, a renunţat la orice calitate în PSD.
Şi oraşul Năvodari a rămas o perioadă fără primar, atunci când Nicolae Matei a fost arestat. Acesta însă a revenit pe funcţie anul acesta.

Prima demisie, la Rasova

Unul dintre primii primari care au renunţat însă de bunăvoie la fotoliul de gospodar-şef a fost Mihalache Neamţu, fostul primar al comunei Rasova. La începutul anului 2014, acesta şi-a depus demisia din funcţia în care fusese ales de locuitorii Rasovei şi ai satului Cochirleni, care l-au învestit cu încredere vreme de zece ani. Motivul pentru care a renunţat la postul din fruntea comunei este lipsa banilor pentru investiţii. Funcţiile sale au fost preluate automat de viceprimarul localităţii, Dorel Alexandru. Între timp, odată cu scrutinul europarlamentar din mai 2014, la Rasova au avut loc şi alegeri parţiale locale. Dorel Alexandru a ieşit învingător din bătălia electorală, astfel că, de un an şi jumătate, este primar „cu normă întreagă“.
 
Un alt primar care a ales să demisioneze în timpul mandatului este cel al comunei Lipniţa, Florin Onescu. Decizia sa i-a luat prin surprindere pe mulţi. Demisia scrisă a acestuia a ajuns la sfârşitul lunii iunie pe masa prefectului Constanţei. „Am avut la Primărie controale de la Curtea de Conturi, am ieşit bine, s-a făcut descărcarea de gestiune, astfel încât am ales momentul pentru a mă ocupa mai mult de familie şi de agricultură. Este singurul motiv“, a declarat, la momentul respectiv, Florin Onescu, care a negat că la baza deciziei sale ar fi existat şi motive politice sau de alt gen. Amintim însă şi faptul că Florin Onescu este cercetat într-un dosar alături de Nicuşor Constantinescu şi de alte 18 persoane.

Vid legislativ: localităţi fără primar sau viceprimar

O situaţie inedită pentru judeţul Constanţa a fost cea de la Techirghiol. Primarul ales, Adrian Stan, se află în prezent în arest după ce procurorii DNA l-ar fi surprins în flagrant în timp ce ar fi luat mită de la un reprezentant al unei societăţi comerciale care derula un proiect în localitate. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt: „La data de 13 octombrie 2015, inculpatul Adrian Stan, în calitate de primar al oraşului Techirghiol, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, a pretins de la un om de afaceri sumele de 40.000 de lei şi respectiv 64.000 de lei, reprezentând un procent de aproximativ 4% din facturile de 1.100.000 de lei şi respectiv 1.600.000 de lei, care urmau să fie emise de societatea denunţătorului în temeiul unui contract de execuţie lucrări şi achitate de Primăria oraşului Techirghiol. În baza acestei înţelegeri, la data de 23 octombrie 2015, inculpatul Stan Adrian a primit de la aceeaşi persoană suma de 40.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constituirea infracţiunii flagrante“, se arată în rechizitoriul întocmit în această cauză. Fiind suspendat din funcţie de prefect, atribuţiile sale ar fi trebuit preluate de viceprimar. Dar oraşul Techirghiol nu mai avea om în această funcţie din luna februarie, de când fostul vice, Răzvan Aleberto Andrei, a decedat în timp ce juca baschet cu prietenii, în sala de sport din localitate. Aşadar, o situaţie cu atât mai specială.

Moment de Cartea Recordurilor

O situaţie deosebită s-a petrecut şi la Tuzla. Primarului Constantin Florian Micu i-a fost încetat mandatul prin ordin al prefectului. În aceeaşi zi, DNA - Serviciul Teritorial Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.09.2015, a lui Taner Reşit, viceprimar al comunei Tuzla, judeţul Constanţa, şi a lui Radu Ştefan, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Aşadar, prefectul a trebuit să emită un ordin de suspendare şi pentru viceprimar. Comuna a rămas într-un vid legislativ vreme de câteva zile. Consiliul Local s-a întrunit de îndată şi a decis numirea lui Ion Moisei pentru funcţia de viceprimar, care, automat, a preluat şi atribuţiile de primar. Nu pentru mult timp însă, întrucât instanţa a decis plasarea sub control judiciar, ordinul de suspendare emis de prefect a fost atunci lovit de nulitate, iar Taner Reşit a revenit pe funcţia de viceprimar, a preluat atribuţiile de primar, în timp ce Ion Moisei a rămas cu atribuţiile de viceprimar.
 
În situaţia localităţii Tuzla se află şi comunele Oltina, Mircea Vodă şi Castelu. Mandatele primarilor comunelor Oltina - Gheorghe Chirciu (PNL), Mircea Vodă - Dumitru Dedu (PSD) şi Castelu - Nicolae Anghel (UNPR) au încetat de drept în urma deciziei prefectului Constantin Ion, luată ca urmare a unor hotărâri dictate de instanţă în care aceştia au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare.
 
De asemenea, o situaţie nefericită se întâlneşte şi la Ion Corvin, acolo unde fostul primar, Dumitru Nedea, a fost suspendat din funcţie anul trecut. Acesta nu şi-a putut exercita mandatul vreme de şase luni din motive de sănătate şi, aşa cum prevede legea, mandatul i-a încetat. Atribuţiile sale au fost preluate de viceprimarul Florin Doşcu.
 
Cum va arăta harta judeţului Constanţa la finalul mandatului, când se va trage linie înainte de alegerile locale de anul viitor, rămâne de văzut. În jumătate de an se pot schimba multe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii