Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câinii comunitari, o problemă sensibilă Primăria Techirghiol va achiziţiona utilaje performante pentru salubrizarea oraşului

ro

03 Nov, 2016 00:00 2471 Marime text
În paralel cu proiectele pe care le elaborează împreună cu echipa sa din Primăria Techirghiol, primarul Iulian Constantin Soceanu se implică şi în soluţionarea unor probleme semnalate de cetăţeni.
 
Pe lângă dezvoltarea şi modernizarea oraşului în care trăiesc, oamenii din Techirghiol sunt extrem de interesaţi şi preocupaţi de modul în care arată localitatea şi de menţinerea curăţeniei. Primarul Iulian Constantin Soceanu ştie ce-şi doresc ai săi concetăţeni şi acţionează în consecinţă. Fiind o staţiune căutată pe tot parcursul anului, curăţenia trebuie să primeze. Şi totuşi, sunt anumite zone în care se pare că autorităţile locale acţionează în zadar. Edilul-şef a explicat că se află într-o situaţie „mai aparte“.
 
„Oraşul Techirghiol face parte din Adunarea Intercomunitară Dobrogea şi se intenţionează o delegare a serviciului de salubrizare la nivel de judeţ. Până atunci, am primit recomandarea de a nu încheia niciun contract de colaborare cu vreo firmă specializată în colectarea de deşeuri“, a declarat şeful administraţiei locale Techirghiol.
 
În contextul prezentat, locuitorii oraşului Techirghiol se autogospodăresc cu oamenii de la Serviciul de Gospodărire al Primăriei şi având un parc de utilaje învechit, neperformant. „În bugetul local pentru anul 2017 voi include fondurile pentru achiziţionarea a trei utilaje performante pentru Serviciul de Gospodărire, astfel încât să creştem calitatea serviciului de salubrizare“, a menţionat primarul Iulian Constantin Soceanu. În paralel, prin intermediul unui proiect ce va fi implementat, vor fi înlocuite şi montate coşuri de gunoi noi în toată zona centrală şi cea turistică a localităţii.
 
350 de câini comunitari, strânşi de pe străzi în sezonul estival 
 
Problema câinilor fără stăpân dă bătăi de cap administraţiei locale din Techirghiol. Edilul-şef a recunoscut că „este o problemă sensibilă, delicată“ şi dă de furcă multor primării. „Cred că nici legislaţia nu este foarte clară. Ar trebui să-i întrebăm pe cei care au reuşit să scape de câinii comunitari cum au procedat. În România au venit diverse personalităţi şi au pledat pentru aceste patrupede în timp ce în alte ţări au dispărut deodată“, este de părere şeful administraţiei locale din Techirghiol. Însă, conştient că administrează o staţiune balneară de interes, iar existenţa câinilor fără stăpâni generează disconfort şi nesiguranţă, primarul nu a stat cu mâinile în sân. „Pe parcursul acestui sezon estival, am strâns peste 350 de câini comunitari. Am avut un contract de colaborare cu o societate specializată în ridicarea, deparazitarea şi sterilizarea lor şi tot nu am reuşit să eradicăm acest fenomen. Ne trezim cu alte animale, din alte zone… e un fenomen tare ciudat“, a declarat Iulian Constantin Soceanu.
 
Un ajutor nesperat de mare a venit însă din partea unei fundaţii olandeze. „Aceasta a venit în sprijinul cetăţenilor, al comunităţii locale, prin castrarea gratuită a câinilor din gospodăriile oamenilor, dar şi a celor comunitari. Mulţi localnici au profitat de ocazie… Anul viitor va trebui să facem delegarea de gestiune a acestui serviciu. Asta voi face, voi respecta legea. Să scăpăm total de câinii fără stăpân nu ştiu dacă va fi posibil. Prin sterilizarea animalelor, este un proces de lungă durată şi nu ştiu dacă se vrea cu adevărat eradicarea lor, pentru că aici sunt foarte mulţi bani investiţi. Dacă dispar câinii, dispar şi banii. Cred că cineva nu vrea să scăpăm de acest fenomen“, a concluzionat primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii