Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, acordă Premiul „Gheorghe Dumitraşcu“

ro

18 Jan, 2018 00:00 2868 Marime text
Familie, prieteni, colegi, foşti studenţi, tuturor le e dor de istoricul, profesorul şi senatorul Gheorghe Dumitraşcu, care a plecat prea repede Dincolo, în cea de-a 17-a zi a anului 2017, la vârsta de 77 de ani, când încă mai avea multe de scris despre istoria Dobrogei pe care a iubit-o atât de mult.
 
De aceea, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, al cărei preşedinte a fost, a instituit, începând din acest an, Premiul „Gheorghe Dumitraşcu“.

Acesta se acorda, conform iniţiatorilor, „în semn de cinstire a memoriei dobrogeanului profesor de istorie, omului politic şi al Cetăţii Gheorghe Dumitraşcu - născut la 25 septembrie 1939, la Nisipari, vechiul Caratai, trecut la cele veşnice la 17 ianuarie anul trecut“.

„La un an de la trecerea Dincolo a uneia dintre cele mai reprezentative personalităţi ale României de la Mare de la finele secolului trecut şi începutul mileniului nostru, cu o amprentă distinctă în ansamblul dobrogenisticii şi în procesul instructiv-educativ în evoluţia intelectuală a tinerelor generaţii de liceeni şi studenţi, în semn de respect pentru personalitatea sa, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, unde domnul profesor a fost preşedinte, a instituit un premiu pentru cartea cu tematică istorică ce-i va purta numele. El va fi decernat la două volume de istorie dobrogeană şi naţională, respectiv unor autori dobrogeni. Este un modest omagiu şi gest întru întreţinerea memoriei patriotului devotat Ţării şi împătimit slujitor al lui Clio. Premiul pentru anul 2017 va fi decernat în ianuarie 2018, în cadrul unei manifestări memorial-ştiinţifice organizate de filială“, a spus preşedintele actual al filialei, prof. univ. dr. Stoica Lascu.

În semn de preţuire pentru acest intelectual al Cetăţii, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a acordat, post-mortem, pe 24 noiembrie 2017, în cadrul unei mese rotunde dedicate Zilei Dobrogei, organizată la Prefectura Constanţa, distincţia „Meritul Dobrogean“ şi medalia „Remus Opreanu“.

Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Citește și: 

Mesaj emoționant la un an de la dispariția prof. dr. Univ Gheorghe Dumitrașcu. „Tati, a trecut un an de când nu ne-am văzut decât în vise“

Un an de la dispariția prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Rude, studenți și colegi prezenți la parastasul din Cimitirul Central Constanța (galerie foto)

Profesorul Gheorghe Dumitrașcu ar fi împlinit 78 de ani. A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius” din Constanţa

Rămas-bun, drag Profesor! Gheorghe Dumitraşcu a fost înmormântat cu tricolorul (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii