Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creștinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Vasile. Peste 600.000 de români își serbează onomastica

ro

01 Jan, 2018 00:00 2771 Marime text
Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Potrivit crestinortodox.ro, acesta s-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați. Cinci dintre cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viață ascetică.
 
Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care, la rândul lui, stă în legătură cu basileos, „rege“, „împărat“, „bazileu“. Latinii l-au redat prin Basilius. La noi, în prezent, e răspândită forma Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunțat chiar și conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populară Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se întâlnesc astăzi destul de rar, fiindu-le preferat mai grațiosul Vasilica. Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica și Sica.

Legătura Sfântului Vasile cel Mare cu țara noastră 

În scrisoarea nr. 155, Sfântul Vasile cel Mare îi cere lui Junius Soranus, comandantul militar al Scythiei Minor, să-i trimită moaștele martirilor din aceste părți. Acest guvernator îi trimite moaștele Sfântului Sava, martirizat de goți la nord de Dunăre, în anul 372. Amintim că, pe 10 octombrie 1777, patriarhul ecumenic Sofronie, împreună cu Sinodul de la Constantinopol, a hotărât să dăruiască Mitropolitului Țării Românești titlul onorific de locțiitor al scaunului Cezareei Capadociei pentru ajutorul material oferit Patriarhiei Ecumenice, aflată sub stăpânire otomană.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Vasile  

Se spune că prima persoană care intră în casă de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Mai mult de atât, în funcţie de situaţia materială a persoanei, se spune că aşa va fi şi următorul an. Dacă bărbatul este brunet, acesta va aduce noroc în gospodărie. Dacă este roșcat, ghinionul se va abate în următorul an.
 
În ziua de Sfântul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar şi să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.
 
Sfântul Vasile este cel care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra necuratului. De aceea, în această zi trebuie rostite rugăciuni de ajutor în casele în care paguba sau boala dăinuie de multă vreme.
 
Pluguşorul, obiceiul strâns legat de mitul fertilităţii, este aşteptat cu bucurie de gospodari. În fiecare casă, urătorii care vin cu Pluguşorul rostesc vorbe frumoase, cheamă prosperitatea şi belşugul, iar urarea se face şi în familia celui care conduce grupul colindătorilor. Sunt urări specifice pentru casa cu fată mare, cu flăcău sau cu un copilaș nou-născut.
 
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de Sfântul Vasile cel Mare, aproximativ 600.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii