Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „În Dobrogea, femeia română are o importanţă mare, este lucru scump şi respectat“

ro

09 Nov, 2017 00:00 3004 Marime text

„Aici în Dobrogea, femeia română are o importanţă mare, este un lucru scump şi respectat. Este rară în privirea numărului urieş al burlăcimei române ce trăeşte în locurile aceste; femeia este scumpă; cel mai sărac flăcău trebue să cheltuiască 2000 lei cel puţin ca să se însoare, căci trebue să cumpere haine la toate rudeniile fetei, lucru ce face ca o fată să fie privită în familia sa ca un odor nepreţuit.
 
Burlăciune în Dobrogea ca frunza de multă, însă femei rari. Și câte sânt, sânt pre frumoase, mai ales acele de pe lângă munţi. La 1842, peste 500 fete s’au adus din Principate, pe care poţi să zici că cu bani le-au cumpărat, atâta de mult au costisit adusul lor. Frumuseţea de bărbaţi este mare, oameni sdraveni şi vârtoşi, crescuţi tot cu lapte dulce dela vaci şi mocănimea dela mânzări. Românimea stă cu satele la ape bune şi răci, la frunze de codru verde şi la poalele codrului sau în mijlocul lui.
 
O, ce frumos loc Niculiţălu, sat încongiurat ca o cetate de munţi şi codri, sat făcut pe ruinele antice romane, ce sânt fortificaţiile acestui loc şi pe care ţăranii îi zic a lui Traian. În satul acesta se face şi Panairi şi sânt în el circazienele române. Acolo am văzut o fată atât de frumoasă, cât, zeu, nici Ileana Consânzeana n’au putut să o întreacă în mândreţe. Veste de frumuseţea fetei au eşit. Când (am) văzut-o avea un trandafir în cosiţă şi sta la stative, ţăsând o pânză mai subţire decât a paianjenului, căci pe aice se face borangic şi sânt agruzi poate şi de 100 de ani de bătrâni. De când am văzut-o, nu o mai pot uita. Când aş fi un Făt-Frumos!“ (Victor Vlădescu, Corespondență între Ion Ionescu de la Brad și Ion Ghica, 1846-1874, f.e.,f.a., p.52)
 
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei


#scrieDobrogea #SărbătoreşteDobrogea alături de ZIUA de Constanţa!

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Christian Gigi Chiru, iniţiatorul proiectului de lege privind Ziua Dobrogei (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii