Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Când Dobrogea fu transformată-n cimitir. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

27 Dec, 2017 00:00 2025 Marime text
În Dobrogea, epoca turcească, întinsă de-a lungul a aproape 450 de ani, este despărțită de epoca romano-bizantină (sec I a.Cr. - XIV) de stăpânirea lui Mircea. Ea a fost împărțită de Constantin Brătescu în trei perioade diferite.
Prima perioadă, care durează de la începutul sec. XV până la finele sec. XVI, adică „de la Mircea cel Bătrân până la Mihai Viteazul, se caracterizează prin numeroase războaie româno-turce pentru independență și prin acele expediții pustiitoare ale domnilor români, care, trecând Dunărea în Dobrogea, pradă, ucid și incendiază orașele turcești”.
 
A doua perioadă, care durează două veacuri (sec. XVII și sec. XVIII), se caracterizează prin numeroasele emigrări ale românilor din Principate, peste Dunăre, la miazăzi și peste Nistru la răsărit, în părțile turcești și tătărești. „Oamenii fugeau astfel și în această Dobroge, unde pământ era destul și unde spahiul turc nu cerea decât dijma. Din această perioadă datează un număr de așezări românești în Dobrogea, dintre care unele sunt pomenite de călătorii vremii”.
 
A treia perioadă este aceea a războaielor ruso-turce, care încep din a doua jumătate a sec. XVIII și durează până spre sfârșitul sec. XIX. Este o perioadă foarte tulbure, o perioadă de răscolire a neamurilor. „După cum Dobrogea în celelalte două perioade devenise o tabără turcească întărită pentru expedițiile în contra muntenilor, moldovenilor și polonilor, acum ea devine un drum al armatelor ruso-turce, deci o țară dată pradă focului, jafului și crimei. (...) Războiul de la 1828 și Războiul Crimeei (1856) transformă cea mai mare parte din Dobrogea într-un cimitir și un pustiu”.
 
Când România își reanexează la 1878 Dobrogea de nord, provincia avea o majoritate turco-tătară, ca mai apoi, la 1913, după 34 de ani de stăpânire politică românească și în urma colonizărilor libere sau oficiale, se ajunsese la o densitate de 25 de locuitori pe km², românii constituind 56,8% din totalul locuitorilor, pe când turco-tătarii rămân la 10,9%.
 
Mai multe informații suprinse în subcapitolul „Elementul românesc în epoca turcească. Sec. XV-XIX” puteți afla AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.   
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii