Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 94 de ani de la naşterea artistului plastic dobrogean Ion Biţan (galerie foto)

ro

23 Aug, 2018 00:00 2401 Marime text
Ion Biţan, un artist plastic cunoscut în pictura de şevalet şi panouri de mozaic, se naşte la Limanu (judeţul Constanţa), la 23 august 1924. Imaginea satului natal îl va urmări şi în perioada de creaţie, nenumărate tablouri surprinzând peisaje şi aspecte ale muncii ţăranilor din Limanu.
Pleacă din sat în anul 1937, după terminarea şcolii primare, urmând la Târgu Jiu Şcoala Normală şi în 1945 se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, unde rămâne şi după absolvire ca lector.

În 1964, este trimis ca bursier pentru o specializare la Perugia.
Numele lui începe să fie cunoscut încă de la prima expoziţie de grafică deschisă în 1953, unde expune „Portret de pionieră“. Participă pe rând la expoziţiile anuale şi inter-regionale de pictură cu numeroase compoziţii.
În 1965, obţine premiul I al Uniunii Artiştilor Plastici, la pictura monumentală.
Expoziţiile personale de la Poznan şi Sopot, expoziţiile de grup de la Londra, Sao Paolo, Washington, Budapesta, Bombay, Calcutta, Jaibur, Derbat îi fac cunoscut numele şi în străinătate.
O parte din tablourile sale se găsesc la Muzeul de Artă al României, la diverse muzee de artă din ţară şi în muzee şi colecţii particulare (Antonio Ayroldi de la Roma achiziţionează din expoziţia bienală de la Veneţia tabloul Garoafe; Aleksy Bochansky de la Poznan, deţine tabloul Flori; alte două lucrări de ceramică Portret şi Pasăre se află la Muzeul de Artă decorativă Ariana de la Geneva; la Muzeul de Artă modernă din New York se află lucrarea Desen I).
În afară de pictura de şevalet, Ion Biţan se distinge şi în lucrări de artă monumentală; în 1963 lucrează la Mamaia panoul în mozaic Artele; în 1965 lucrează la Galaţi în cartierul Ţiglina elemente decorative din ceramică şi panouri din mozaic; la Piatra Neamţ, pentru hotelul Ceahlăul alcătuieşte trei panouri din piatră naturală.
Ion Biţan a deţinut funcţia de secretar al secţiei de pictură a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti. Lucrează intens căutând noi formule pentru arta sa. Expune numeroase compoziţii, portrete, vădind un deosebit interes pentru redarea psihologiei omului contemporan, precum şi lucrări în mozaic, obiecte de ceramică, prin care valorifică vechi tradiţii populare.
S-a stins din viaţă în anul 1997.
 
Sursa text şi foto: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“, de Constanţa Călinescu.
 
Sursa foto reproduceri: www.artindex.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii