Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşte Dobrogea 124 de ani de la naşterea marelui pictor dobrogean Lucian Grigorescu

ro

02 Feb, 2018 00:00 3081 Marime text
Născut la 1 februarie 1894 ca fiu al unui funcţionar din Medgidia, Lucian Grigorescu a urmat şcoala primară în această localitate, după care liceul la Constanţa, Brăila şi Bucureşti.
 
În Medgidia, casa de cultură din municipiu, o stradă, o grădiniţă, o şcoală şi tabăra internaţională de pictură poartă numele marelui artist Lucian Grigorescu, din dorinţa de a rămâne astfel în memoria şi spre cinstea oraşului. Din păcate, nu la fel de mândri pot fi edilii de stadiul actual al muzeului ce poartă numele lui Lucian Grigorescu, instituţie care a fost închisă, în anul 2009, de către Consiliul Judeţean Constanţa, invocându-se lipsa de buget când e vorba de cultură...
 
Să-l celebrăm în continuare pe maestrul Lucian Grigorescu readucând în atenţie cariera sa, aşa cum ne-a fost descrisă de Constanţa Călinescu în lucrarea „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“.
În 1911 se înscrie la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, avându-i ca profesori pe G.D. Mirea şi Fritz Storck, iar în 1919 obţine o bursă pentru continuarea studiilor la Roma, pentru trei ani, nefiind singura oportunitate. Obţinuse, prin concurs, o altă bursă, ce îi oferea posibilitatea să studieze şi la Paris, la Academia „Grande Chaumiere“ şi „Rousson“.
 
Până atunci, însă, în 1918, are loc prima confruntare a pictorului cu publicul, cu prilejul expoziţiei organizate la Iaşi, în sala „Drumul liber“. Expune în continuare la Saloanele oficiale de pictură din Bucureşti şi la Expoziţia asociaţiilor „Arta“ şi „Tinerimea artistică“. Între 1925 şi 1927 se afirmă în mediul artistic al Franţei, după ce, pentru perfecţionare, călătorise în Italia, Franţa, Germania, Republica Populară Ungară.
 
În 1938 participă la bienala de la Veneţia, după care deschide expoziţii în mari oraşe ale lumii, precum Roma, Berlin, Munchen, Budapesta, Moscova, Belgrad, Atena, Cairo, Dresda, Helsinki. În ţară, lucrări semnate de Lucian Grigorescu se găsesc la Muzeul de Artă al României, în Muzeul Zambaccian, în Muzeul Brukenthal şi în muzeele de artă din Constanţa şi Ploieşti.
 
A fost membru corespondent al Academiei RSR, maestru emerit al artei, artist al poporului, laureat al Premiului de stat. A murit la 28 octombrie 1965, la Bucureşti.
  
Profesorul de istoria artei Eugen Schileru spunea despre Lucian Grigorescu: „Este unul din acei oameni, mereu mai rari, care par a iradia, fără întrerupere, o vitalitate fascinantă, cuceritoare, ca şi cum, printr-un proces misterios, numai în ei viaţa ar fi ajuns să atingă o concentraţie şi o intensitate absolut excepţionale. Acest dobrogean rămâne atât prin comportamentul cotidian, cât şi prin pictura lui un meridional complet şi fără impurităţi“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii