Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știripesurse.ro Teoria EXPLOZIVĂ a unui sirian stabilit de 30 de ani în România

ro

13 Sep, 2015 22:59 1857 Marime text
Un sirian stabilit de peste 30 de ani în România spune că invazia musulmană este "o manipulare ordinară", scrie știripesurse.ro.
 
"Miza este economică. În coasta Siriei s-a descoperit un bazin imens de gaz. Turcii i-au propus lui Assad să facă un gazoduct să ajungă până la europeni. Ruşilor nu le convine să piardă controlul asupra gazului, pentru că e o armă strategică şi o armă militară. Apoi, ruşii mai au o cauza pentru care nu vor să scape regimul Assad din mâna. În Siria este singură baza militară rusă din Marea Mediterana. Altă nu au. Americanii vor să-i înlăture de acolo. Siria este punct de legătură. Iranul are foarte multă influenţă în Irak, care are graniţa vecină cu Siria. Iar prin Siria trece la Liban, la Hezbollah. Arabia Saudită nu vrea că iranienii, care-s sunniţi, să-şi extindă zona de influenţă. Şi atunci sprijină, chipurile, revoluţia", a declarat băcăuanul Hamad al-Essa Talal, în presă locală.
 
Potrivit medicului sirian, imigranţii n-au de ce să vină în România, sunt obişnuiţi să trăiască alături de creştini şi majoritatea sunt de profesie doctori, avocaţi şi IT-işti.
 
"Eu cred că sunt refugiaţi. Nu cunosc structura, nu-i cunosc pe toţi, dar marea majoritate cred că sunt refugiaţi, pentru că războiul din Siria, care durează de 4 ani, a dislocat vreo 14 milioane de sirieni. Vreo 8 sunt în ţările din jur: Turcia, Irak, Iordania şi Liban... aia săraci, care nu au avut decât să fugă de moarte şi de bombele lui Assad. Restul, aşa-zişii imigranţi care au venit în Europa, sunt din pătură de mijloc: doctori, avocaţi, IT-işti, care au acumulat nişte bani, au văzut că nu se rezolva situaţia şi caută un trăi mai bun. Sunt oameni care gândesc şi ştiu ce vor. Un avocat ce să facă? Un medic să vină să ia 200 de euro aici, în România? Ţintă lor este o ţară unde sunt plătiţi mai bine. Şi eu dacă eram, şi dumneavoastră dacă eraţi, dacă tot aţi plecat din ţară, din glie, căutaţi o ţară în care să fiţi plătiţi mai bine, să îi puteţi ajută şi pe cei de acasă. Cred că acum cineva manipulează. Ei, de la primele zile ale războiului au fost emigranţi, au fugit", spun acesta într-un interviu în presă locală.
 
Acesta spune că majoritatea celor care vin în Europa sunt obişnuiţi să trăiască alături de creştini.
 
"Majoritatea celor care emigrează acum sunt arabi creştini. Ideea că e o invazie musulmană e o manipulare ordinară. Majoritatea celor care au migrat din Siria sunt creştini. Desigur că mai sunt şi musulmani, dar cum au convieţuit 2000 ani împreună, mai pot convieţui şi de acum înainte încă 2000, nu sunt probleme", spune acesta.
 
"Americanii, dacă ar fi vrut, în trei minute l-ar fi înlăturat pe Assad, cum au făcut cu Gaddafi. Americanii nu au democratizat nici Afganistanul, nici Irakul şi nici Vietnamul. Ei folosesc acest cuvânt pentru creduli. Or să vină să-ţi ia resursele. Democraţia nu se face cu bombe. Dacă se vrea o soluţie, se găseşte. Se adunau toţi factorii de decizie şi în trei zile se găsea o soluţie. Sub ONU se fac alegeri anticipate libere. Assad ce a făcut? A fugărit 16 milioane afară. Acum, dacă face alegeri, are doar adepţii lui. El ce face acum? Aduce din Iran şi Liban oameni şi, în oraşele distruse, le face buletine şi repopulează. A distrus, construieşte alte case, că să şteargă orice urmă, şi aduce o altă populaţie pentru o schimbare demografică. Aşa îşi asigura susţinere", mai spune sirianul.
 
El susţine că imigranţii vor să se întoarcă în Siria.
 
"Eu cred că 99% vor să se întoarcă. Dacă ar fi vrut să plece definitiv, nu stăteau patru ani că să plece. Au tot sperat că se va găsi o soluţie. Americanii au pornit această revoluţie, când au spus că îi sprijină. Oamenii s-au lăsat păcăliţi. Au crezut că va fi că în cazul Libiei sau Tunisiei, unde a fost înlăturat preşedintele. Uite că nu s-a întâmplat aşa. 4 ani au aşteptat. Cred că nimeni nu pleacă din ţară lui de bine. Când condiţiile or să devină favorabile, sper cât mai curând, 90% se vor întoarce. Dar dacă se prelungeşte criză şi cei care stau afară, când nu se vede nicio perspectiva economică pentru a trăi mai demn, şi încep să trimită copiii la şcoală, copiii să se integreze acolo, va fi mai greu să se întoarcă. Dacă în 3-4 ani va fi pace, cred că majoritatea se vor întoarce. Dacă durează mai mult de atât, cred că vor caută alte soluţii", spune el.

Integral pe stiripesurse.ro
Sursa: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii