Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiripesurse.ro Kovesi dezvăluie cum ajung în presă informațiile pe surse de la DNA

ro

30 Sep, 2016 14:50 6201 Marime text
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, vineri, că procurorii nu dau informații pe surse la presă, acestea venind din partea celor implicați în dosare, potrivit stiripesurse.ro.

„Este o chestiune care ne preocupă foarte mult și pe noi, această scurgere de informații și trebuie să vă spunem că de cele mai multe ori ne încurcă.

În prezent, conform noului Cod de Procedură Penală suntem obligați ca în cazul în care cităm o persoană să oferim o copie a dosarului. De multe ori dăm și câte 30 de copii. În momentul în care cităm un martor, suntem obligați să oferim copiile atât celor acuzați, cât și apărătorilor, iar noi nu putem controla dacă acestea ajung sau nu în presă.

Avem cazuri în care o persoană este audiată în prezența a 10-11 persoane.

De asemenea, avem obligația, la solicitarea jurnaliștilor, să oferim documentele de interes public și tocmai din acest motiv regăsim anumite convorbiri telefonice sau alte dovezi în materialele de presă, conform stiripesurse.ro.

Avem situații în care oamenii în care avocații celor inculpați dau presei informații sau avocații celeilalte părți. Sunt multe situații
Orice persoană care crede că noi am dat informații neautorizate în spațiul public poate să ne facă plângere la CSM. Din 2011 și până acum nu s-a arătat niciodată că noi am difuzat informații neautorizate presei”, a declarat Kovesi, la Europa FM.

Kovesi a explicat și care au fost rațiunile pentru care DNA le-a interzis lui Ponta și Ghiță să vorbească public despre dosarul lor.
”Am avut un caz în care am citat niște persoane la DNA. Aceste persoane au fost citate pentru ora 11 și ora 12, dar în cursul dimineții una dintre persoanele citate la DNA a ieșit în spațiul public și a dezvăluit care sunt acuzațiile și detalii din dosar.

Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința publică de către Ghiță Sebastian, practic această aducere la cunoștința publică poate influența dosarul, precizează stiripesurse.ro.

De aici și rațiunea procurorului de a institui controlul judiciar de a stabili interdicția pentru suspecți de a comenta zilnic acuzațiile și probele din dosar pentru că pot influența martori și pot transmite mesaje. Am văzut persoane care au mers la TV sub pretextul unor emisiuni, au comentat aspecte din dosar și apoi au spus: eu voi merge la DNA și voi spune așa, așa și așa. Pratic, a transmis mesaje către ceilalți oameni din dosar”, a explicat Kovesi.

Sursă: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii