Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stiripesurse.ro Asigurările lui Isărescu despre cum ne poate afecta criza din Grecia

ro

01 Jul, 2015 17:20 1973 Marime text
Instituţiile de credit româneşti cu capital grecesc nu sunt dependente de băncile-mamă din Grecia, iar liniile de finanţare de la acestea reprezintă 27,5% din totalul pasivului, 81% din aceste linii având scadenţă mai mare de un an, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, scrie Stiripesurse.ro

"Liniile de finanţare de la băncile-mamă din Grecia reprezintă circa 27,5% din totalul pasivului, iar majoritatea semnificativă a liniilor de finanţare, de 81%, au scadenţă mai mare de un an. În cazul nereînnoirii la scadenţa care expiră în cursul anului curent, băncile din România au resurse suplimentare de a obţine lichidităţi. Activele din portofoliile acestor bănci care sunt eligibile pentru finanţare la BNR reprezintă aproape dublu faţă de nevoile de lichiditate în ipoteza nereînnoirii în totalitate a liniilor de finanţare de la băncile-mamă în cursul acestui an", a afirmat Isărescu la briefingul după şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

El a punctat că o retragere de capitaluri "peste noapte", înainte de scadenţă, reprezintă o bilă neagră majoră pentru acţionar, care şi-ar putea pierde dreptul de vot în cadrul băncii locale.

"În caz de momente emoţionale mai mult sau mai puţin justificate, băncile pot să asigure lichiditatea, se aprovizionează de la BNR. Singurii care pierd sunt deponenţii, pierd timp, pierd dobânda şi comisioanele de retragere", a mai spus guvernatorul BNR.

Scăderea dependenţei băncilor cu capital grecesc se reflectă în ajustarea raportului credite-depozite, care s-a redus la 92%, deşi rămâne peste valoarea medie la nivelul sistemului bancar, mai precizează Stirpesurse.ro

"Riscurile de lichiditate sunt diminuate de existenţa acordurilor de compensare încheiate cu acţionarii, la recomandarea clară a Direcţiei de Supraveghere a BNR. Băncile cu capital grecesc au posibilitatea refuzării retragerii depozitelor", a precizat şeful băncii centrale.

Băncile din România cu capital grecesc au o situaţie prudenţială adecvată care le-ar permite gestionarea unor evoluţii nefavorabile.

Rata de solvabilitate a acestora este de 16,7%, în creştere de la 16,3% în decembrie 2014 şi peste pragul reglementat, de 8%, iar calitatea fondurilor proprii este bună. Totodată, acestea dispun de active lichide la un nivel adecvat.

"Toate cele patru bănci au fie numerar în casă sau în rezerve minime obligatorii, fie titluri de stat şi alte active care pot fi transformate rapid în numerar sau pe baza lor să aibă acces la finanţare rapidă de la BNR", a menţionat Isărescu.

Articol complet pe Stiripesurse.ro
Sursa: Stiripesurse.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii