Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Franţei, marcată la Muzeul de Artă printr-o expoziţie de fotografie (galerie foto)

ro

13 Jul, 2015 22:49 2303 Marime text
Muzeul de Artă Constanţa, Alianţa Franceză Constanţa şi Asociaţia Echiquier sunt gazdele expoziţiei internaţionale de fotografie „Échiquier“. Artişti din Europa expun la Constanţa fotografii care surprind într-un mod cu totul inedit esenţa culturii franceze. Vernisajul expoziţiei s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeul de Artă Constanţa, în prezenţa unui număr mare de iubitori de artă şi de admiratori ai culturii franceze.

Expoziţia, dedicată Zilei Naţionale a Franţei, este găzduită de Muzeul de Artă Constanţa şi reuneşte fotografii realizate de 40 de artişti din Franţa şi din alte ţări ale lumii. Ei expun la Constanţa o serie de imagini surprinse în manieră clasică sau digitală, alb-negru sau color. Printre expozanţi se numără şi artistul român Bogdan Bouşcă, mama sa fiind cea care a contribuit major la organizarea acestei expoziţii, după cum a declarat directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu. „Se știe că locul unde s-a născut fotografia este Franța. Tot în Franța, la sfârșitul secolului al XIX-lea, se vorbește în termeni precum criza picturii, atunci când picturii i se răpește unul dintre rolurile și scopurile sale fundamentale, acela de a fi un dublu al realității. Fotografia preia atunci această sarcină, pe care o desăvârşeşte în deceniile următoare“, a explicat directorul muzeului.
 
Asociaţia Échiquier, care promovează diversitatea de stiluri, a expus deja în 2013 şi în 2014 peste 300 de fotografii realizate de 62 de fotografi, în expoziţii internaţionale organizate în localităţi din Franţa.
 
„A devenit deja o tradiţie să marcăm ziua de 14 iulie prin evenimente artistice de ţinută, în colaborare cu Muzeul de Artă Constanţa. Cred că este cea mai potrivită modalitate de a sărbători o ţară a culturii cum este Franţa”, a declarat Ileana Meheleanu, preşedintele Alianţei Franceze Constanţa. „Este o expoziţie de prestanţă şi prestigiu, cu caracter internaţional, prin care Alianţa Franceză şi Asociaţia Echiquier înţeleg să îşi aducă omagiul Zilei Internaţionale a Franţei, pe care, pe 14 iulie, o invocăm cu toţii“, a declarat directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu.
 
În expoziția „Echiquier”, care cuprinde fotografii alb-negru și color, predomină peisajele, chipurile, dar și nudurile. Artiștii care au expus la Constanța lucrările de o sensibilitate aparte provin din mai multe ţări europene: Franța, Belgia, România, Croația, Austria, Finlanda, Grecia, Olanda, Slovenia, Ucraina, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Rusia, Turcia, Irak și Statele Unite ale Americii. Expoziția internațională de fotografie „Echiquier” va rămâne deschisă până pe 27 iulie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii