Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita marelui şahist Anatoli Karpov Partidele de poveste cu Gari Kasparov, reînviate la Constanţa (galerie foto)

ro

27 May, 2016 00:00 2806 Marime text
Campionatul European feminin la şah, care se dispută în această perioadă (până pe 8 iunie) la Mamaia, l-a adus pe litoral, ca invitat de onoare, şi pe rusul Anatoli Karpov, mare maestru internaţional şi campion mondial în perioadele 1975 - 1985 şi 1993 - 1999.
 
În vârstă de 65 de ani, Karpov, una dintre legendele vii ale şahului mondial, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, după care a dat mâna cu micii şahişti care au participat la un simultan, s-a fotografiat cu iubitori ai şahului de toate vârstele şi a acordat autografe.
 
În premieră la Constanţa
 
„Mă bucur să fiu iar în România. La Constanţa mă aflu pentru prima dată. Campionatul European feminin e extrem de puternic. România e foarte activă pe plan mondial, iar şahul e practicat de la vârste fragede. Şahul e foarte important atât pentru băieţi, cât şi pentru fete. Acest sport se joacă cu prietenii, dar e important să lucrezi şi singur, să selectezi informaţia şi să progresezi, aşa cum am făcut şi eu“, a spus Anatoli Karpov.

„Am petrecut cu Gari Kasparov mai mult timp decât cu soţia mea”

Inevitabil, fostul campion mondial a fost întrebat şi de meciurile cu marele său rival, Gari Kasparov. „Ultima partidă am disputat-o cu mult timp în urmă, acum 26 de ani. Toate întâlnirile au fost foarte grele, duse până la ultimul meci. Până la duelurile dintre noi, niciodată în istoria şahului nu s-au înregistrat atât de multe partide pentru titlul mondial. Glumind, am petrecut cu Gari Kasparov, la masa de şah, mai mult timp decât cu soţia mea“, a spus Anatoli Karpov.

„Copiii au nevoie de modele“

Pentru întrecerea de la Mamaia au venit şi mulţi oficiali ai Federaţiei Române de Şah. „Organizăm pentru prima dată în România o competiţie de asemenea anvergură. Ca să folosesc un termen din şah, Campionatul European este regina competiţiilor continentale. Este o onoare pentru noi să-i fim gazde lui Anatoli Karpov, care a scris pagini de istorie în şahul mondial. Luni a fost ziua sa de naştere, iar marţi a venit la Iaşi“, a declarat Sorin Iacoban, preşedintele FRŞ.
 
Prezentă şi ea la Constanţa, cu ocazia vizitei lui Karpov, Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, a spus: „Copiii au nevoie de modele, iar Anatoli Karpov e un model. Ne bucură, dar ne şi obligă organizarea în premieră în România a unui campionat european“. Cu ocazia prezenţei lui Karpov, la Muzeul de Istorie, dar şi în Piaţa Ovidiu s-a derulat şi o acţiune de popularizare a şahului.

Maria Anghel, de la Palatul Copiilor, mezina lotului României

Campionatul European se desfăşoară în spaţii amenajate la hotelurile Comandor şi Amiral din Mamaia. Participă 117 şahiste (dintre care 67 sunt mari maestre internaţionale), din 27 de ţări. Echipa României e formată din 14 sportive, dintre care nu lipseşte Corina Peptan (multiplă campioană mondială de junioare la toate categoriile la care a participat, ELO maxim atins 2.485). Mezina lotului tricolor este Maria Anghel, de la Palatul Copiilor Constanţa, care are 11 ani. În 2017, la Mamaia se va desfăşura şi Campionatul European de juniori.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii