Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veteranii s-au reunit la Constanţa sub semnul „Respectului“ Amintiri din vremurile de aur cu fostele glorii ale Farului (galerie foto)

ro

05 Dec, 2014 00:00 8596 Marime text
Un restaurant din Constanţa a găzduit, ieri, evenimentul festiv intitulat sugestiv „Respect“, care i-a reunit pe o parte dintre foştii mari fotbalişti ai Farului, din mai multe generaţii. Acţiunea a fost iniţiată de fosta glorie faristă Ştefan Petcu, sprijinit îndeaproape de Sorin Tufan şi de Stelian Carabaş, dar şi de alţi prieteni ai Farului.
 
La masa festivă au participat 23 de foşti jucători ai „marinarilor“, unii dintre ei activând apoi în slujba clubului şi ca antrenori sau conducători: Constantin Tâlvescu, Petre Comăniţă, Paul Peniu, Constantin Mareş, Ilhan Mustafa, Ion Constantinescu, Mihai Turcu, Constantin Funda, Constantin Gache, Ştefan Petcu, George Drogeanu, Ion Codin, Vasile Mihu, Dumitru Nistor, Florea Bălosu, Ioan Ghirca, Gheorghe Popa, Dima Tararache, Dumitru Sărăcin, Bebe Pilcă, Constantin Tănase, Sorin Tufan şi Stelian Carabaş. Acestora li s-au adăugat trei prieteni apropiaţi, Dima Cuşu, Gheorghe Făget şi Aurel Constantin, magazinerul de la FC Farul. Făget le-a solicitat veteranilor farişti să-i lase semnăturile lor pe o minge de fotbal, pentru o persoană din familia sa. „Salutări tuturor participanţilor!", a transmis, prin intermediul ZIUA de Constanţa, un alt fost mare jucător al Farului, Cicerone Manolache, care a evoluat la echipa constănţeană între 1964 şi 1968, iar în prezent locuieşte la Giarmata (10 kilometri distanţă de Timişoara).

Ştefan Petcu - „Le-a venit rândul şi celor mai bătrâni“

„Anul trecut, am făcut o masă mai mare, cu 80 de persoane. În acest an, au mai fost trei acţiuni, trei meciuri amicale de old-boys, unul cu Dinamo (la Mangalia) şi două cu Dobrudja Dobrici (unul în Bulgaria, iar revanşa la Constanţa). În aceste partide, au jucat cei mai tineri, iar acum le-a venit rândul celor mai bătrâni, lor le-a fost dedicată această acţiune, intitulată «Respect». Mi-aş dori ca asemenea întâlniri ale foştilor mari jucători, care au încântat miile de spectatori, să se desfăşoare anual. Le mulţumesc celor care m-au sprijinit în această acţiune, pentru că a fost nevoie de nişte fonduri. Am găsit un loc la Dima Cuşu, un vechi prieten de-al meu şi al fotbalului. Ar fi fost frumos să aducem şi să revedem şi nişte meciuri, dar, pe vremuri, nu era ca acum, să filmezi orice partidă şi s-o ai pe DVD. E greu să găsim meciuri de-ale noastre. Respectul este faţă de foştii jucători şi faţă de trecutul şi prezentul Farului. Să vedem dacă şi viitorul ne va respecta pe noi. Este cam sumbru însă în fotbalul constănţean. Nu prea se întrevede nicio sclipire. Din contră, din ce aud, se mai desfiinţează o echipă, Săgeata Năvodari. Orice ar fi, noi vom încerca, an de an, să ne adunăm, să ne aducem aminte. Mai mult nu putem ajuta fotbalul. Dacă am câştiga la Loto în fiecare săptămână câte unul dintre noi, poate am susţine echipa şi am duce-o pe un loc fruntaş“, a declarat Ştefan Petcu.

Constantin Tâlvescu - „O acţiune de suflet“

Decanul de vârstă al acţiunii, la cei 78 de ani ai săi, a fost Constantin Tâlvescu, fost fundaş al Farului şi fost antrenor. De altfel, patru dintre invitaţi, Tâlvescu, Petre Comăniţă, Pilcă şi Mareş, au fost aşezaţi împreună la o masă distinctă, ca semn al respectului deosebit acordat vârstei. „Este o acţiune de suflet, lăudabilă din toate punctele de vedere, pe care o admir şi care trebuie respectată. S-au întâlnit valorile Farului, iar revederea a fost plăcută şi savurată. Ar fi trebuit însă ca măcar un reprezentant al conducerii clubului să fie prezent, să stimuleze şi să favorizeze asemenea întâlniri. Noi venim cu cea mai mare dragoste şi plăcere“, a declarat Constantin Tâlvescu.

Paul Peniu - „Reunirea mi-a trezit amintiri extraordinare“

Fost căpitan al Farului, iar apoi antrenor şi preşedinte, fostul atacant Paul Peniu a declarat: „Ne-am strâns cu ocazia unei acţiuni de aducere aminte a ceea ce am însemnat noi într-o anumită perioadă a istoriei fotbalului constănţean. Această reunire mi-a trezit amintiri extraordinare. Am făcut socoteala şi am constatat că cei mai tineri dintre noi au 60 de ani, iar cu asta chiar am spus totul. E frumos că putem să ne mai întâlnim. Am rămas cu spiritul tânăr şi mergem mai departe. E plăcut să avem alături în asemenea momente festive oamenii care ne-au fost profesori, educatori, instructori sportivi şi antrenori. Din păcate, de la o anumită vârstă apar şi probleme de sănătate. Din această cauză, unii dintre foştii noştri colegi nu au putut veni. Ne mulţumim cu cei cu care ne mai putem întâlni. Sperăm ca tânăra generaţie, gen Sorin Tufan, Carabaş şi alţii care au scris istorie pentru Farul, să preia uşor-uşor ştafeta de la noi. La precedenta acţiune, meciul cu bulgarii, s-au întâlnit cei tineri şi am zis să ne vedem şi noi, cei mai în vârstă, cât mai suntem în putere. Am depănat amintiri şi am rememorat clipele frumoase pe care le-am trăit. Dorim ca spiritul Farului să reînvie, pentru că, din păcate, în momentul de faţă, singurul exponent a ceea ce înseamnă Farul a rămas magazinerul, care este la club încă de când jucam noi“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Daniel ghisan 07 Dec, 2014 09:59 Emocionante