Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmaşul lui Ilie Năstase Imperial la Turneul Campionilor, Horia Tecău încheie anul pe locul 1 mondial! (galerie foto)

ro

23 Nov, 2015 00:00 2168 Marime text


Jucătorul constănţean de tenis Horia Tecău a scris istorie şi la Turneul Campionilor de la Londra, unde ieri a jucat finala şi a câştigat-o. În penultimul act, Tecău şi partenerul său de la dublu, olandezul Jean-Julien Rojer, au dispus de gemenii Bryan, pe care i-au detronat din poziţia de lideri mondiali

Final de an de senzaţie pentru Horia Tecău. Într-un sezon în care au triumfat la turneul de Mare Şlem de la Wimbledon, jucătorul de 30 de ani şi colegul său olandez au fost imperiali şi la Turneul Campionilor, de la Londra. Aflat la a patra participare în competiţie, Tecău a depăşit pentru prima dată grupa (de pe locul întâi şi cu victorii pe linie), iar ieri a mai bifat o premieră: finală contra unui român, Florin Mergea!
 
Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer au întrerupt dominaţia gemenilor americani Bob şi Mike Bryan în proba de dublu masculin din circuitul profesionist. În ultimii zece ani, reprezentanţii SUA încheiaseră sezonul de nouă ori pe prima poziţie în lume, la finele sezoanelor 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 şi 2014. Anul 2015 e însă al perechii formate din Tecău şi Rojer, care i-au învins, sâmbătă, pe fraţii Bryan (lideri ATP la ora jocului) în semifinale la Turneul Campionilor şi le-au luat locul în fruntea ierarhiei mondiale! Tecău şi Rojer, favoriţi 2 la Turneul Campionilor, s-au impus cu 6-4, 6-4, după o oră şi şase minute, asigurându-şi un premiu de 261.000 de dolari şi 1.000 de puncte ATP. Imediat după meciul cu americanii, învingătorii au primit laurii cuveniţi perechii ce va încheia sezonul pe prima poziţie în lume. 

„Nu mă vedeam în această postură“



Succesul din semifinalele Turneului Campionilor a fost primul al cuplului Tecău / Rojer în faţa gemenilor Bryan, americanii câştigând precedentele patru confruntări. „Ne-am concentrat foarte bine. În primul set, am avut ocazia să facem break, dar l-am ratat, însă imediat am reuşit să fructificăm această şansă. Suntem foarte fericiţi că vom încheia sezonul pe prima poziţie în lume. E o mare realizare, atât pentru mine, cât şi pentru România şi pentru oraşul meu natal, Constanţa. În urmă cu câţiva ani, nu mă vedeam în această postură, dar s-a dovedit că, atunci când munceşti din greu, imposibilul devine posibil“, a declarat Tecău.
 
„Am avut un meci greu cu fraţii Bryan. E de vis să fim numărul 1 mondial. E minunat. Finală la Turneul Campionilor şi postura de lideri mondiali reprezintă cel mai frumos scenariu“, a spus, la finele meciului din semifinale, şi Jean-Julien Rojer.

După 42 de ani


Performanţa celor doi a fost remarcată şi pe site-ul oficial al ATP, după cum un mesaj de felicitare a transmis, pe Twitter, şi Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep. „Efort minunat pentru Rojer şi Tecău de a încheia anul pe prima poziţie la dublu. Bravo, băieţi!“, a postat tehnicianul australian. De 42 de ani nu se mai înregistrase această performanţă, ca un tenismen român să încheie anul pe locul întâi în lume. Ultimul lider din România al ierarhiei ATP fusese Ilie Năstase, la simplu, în 1973. Evoluţia magistrală a lui Horia la Londra i-a adus acestuia şi felicitările starului englez David Beckham, fostul mare fotbalist fotografiindu-se cu Tecău. Constănţeanul s-a declarat onorat de această întâlnire. „Ce tip! Am fost onorat să mă întâlnesc cu un mare sportiv şi cu un ambasador al Bunăvoinţei“, a postat Horia pe Facebook. 

Horia avea palmaresul de partea sa



În finală, ieri, Tecău şi Rojer au întâlnit, ieri, perechea Florin Mergea (România, fost partener la dublu al lui Horia, cu ani în urmă) - Rohan Bopanna (India), favoriţii numărul 8, de care au trecut cu 6-4, 6-3, după o oră de joc! Mergea s-a calificat în premieră la Turneul Campionilor. A fost prima finală românească a întrecerii, iar palmaresul întâlnirilor directe cu Mergea era clar de partea lui Horia: şapte victorii din şapte întâlniri anterioare. „E un eveniment deosebit pentru România acest meci. Cred că va fi o partidă frumoasă. Ne cunoaştem foarte bine şi mă bucur că disput finala contra lui Florin. Mergea şi Bopanna au jucat şi ei foarte bine la Turneul Campionilor şi mereu am avut meciuri dificile contra lor. Cine va gestiona mai bine momentele-cheie ale partidei va avea câştig de cauză“, declara Tecău înaintea finalei.

Apoi, după marele succes, Horia Tecău a spus: „Le mulţumesc tuturor pentru sprijin: echipei noastre, familiei şi prietenilor. Încheiem anul într-un mod minunat. Fanii au fost senzaţionali. Le adresăm un mare mulţumesc, e o plăcere să jucăm într-o asemenea atmosferă. Felicitări şi adversarilor, au avut un sezon incredibil”. Câştigătorii Turneului Campionilor vor primi 423.000 de dolari şi 1.500 de puncte în clasamentul de dublu.

Succese pe linie în grupă



Adversarii din finala de ieri au obţinut calificarea în semifinale (de pe primul loc) înaintea ultimului meci din grupă, după ce au triumfat în primele două partide. Tecău şi Rojer au câştigat toate cele trei confruntări din serie, în vreme ce Mergea şi Bopanna au cedat în ultima confruntare. În grupă, constănţeanul şi olandezul au obţinut, în ordine, următoarele succese: 6-2, 6-4 contra cuplului Marcin Matkowski (Polonia) / Nenad Zimonjici (Serbia); 6-4, 7-6 cu Marcelo Melo (Brazilia) şi Ivan Dodig (Croaţia); 6-4, 7-5 cu perechea alcătuită din Pierre-Hugues Herbert şi Nicolas Mahut (ambii din Franţa).
 
Sursa foto: Facebook (Horia Tecău, Jean-Julien Rojer, Torben Hersborg, Aliny Calejon)    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii