Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toţi ochii pe Ken Uemura S-a născut şi a trăit în Japonia, acum face judo la Constanţa (galerie foto)

ro

19 Sep, 2013 00:00 6159 Marime text
Antrenorii de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” vorbesc extrem de frumos despre un tânăr de 13 ani, care are rădăcini nipone. În cazul său vorbesc însă şi rezultatele sportive

Ken Uemura a venit acum trei ani în România, după zece ani petrecuţi la Tokyo, oraşul său natal. Băiatul este născut din tată japonez şi mamă româncă, iar la Constanţa a descoperit magia judo-ului. O legătură afectivă perfect explicabilă însă, din moment ce acest sport este o artă marţială japoneză modernă.

Plecată în Japonia de la Constanţa, Narcisa l-a întâlnit în Ţara Soarelui Răsare pe Keiciro Uemura, managerul unei firme de reparaţii electronice. Rodul dragostei lor a fost Ken, care s-a născut acum 13 ani. Puştiul a stat la Tokyo până la zece ani, când a venit la Constanţa cu mama sa, după ce mariajul ei cu Keiciro s-a încheiat, constănţeanca recăsătorindu-se acasă şi devenind din Uemura Coşule. O nouă viaţă, într-o ţară şi într-un oraş noi, însă micul Ken nu a avut probleme de adaptare. „Ken a învăţat până în clasa a patra în Japonia. La Constanţa l-am meditat la limba română şi a prins foarte repede, şi scris, şi citit”, spune mama sa. Băiatul s-a obişnuit rapid cu limba română şi a fost înscris la şcoală. Întâi la Şcoala nr. 28 „Dan Barbilian”, iar de un an, începând cu clasa a şasea, este elev al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, unde o are dirigintă pe prof. Viviana Rubeli.

Băiatul vorbeşte foarte bine româneşte, nu are nicio problemă de comunicare cu cei din jur. „Am ajuns la Constanţa vara, astfel că am avut timp, până la începerea anului şcolar, să mă pun la punct cu vorbirea”, spune tânărul sportiv, care l-a impresionat, din acest punct de vedere, şi pe directorul LPS, prof. Andrei Szemerjai. „Când a venit să se înscrie la liceul nostru, am întrebat-o pe mama sa cum se va descurca, însă ea m-a liniştit, zicându-mi că ştie foarte bine limba română. Ken e un băiat deştept şi la locul lui. Se vede că a primit o educaţie aleasă”, spune Szemerjai. La LPS a început să practice şi judo, la îndemnul mamei sale. „Mi-a zis să fac un sport, că sunt prea leneş”, râde Ken. Mama sa luase exemplul unei prietene, Gabriela Vlădean, sportivă de body-fitness de la CS Farul, care îşi dăduse şi ea cei doi băieţi la judo. „Văzându-l cât e de musculos, Gabriela a zis că e păcat să nu facă sport”, arată Narcisa. „Prima dată am crezut că nu-mi va plăcea, însă, după ce l-am cunoscut mai bine, mi-am dat seama că judo mi se potriveşte ca o mănuşă. Îl iubesc la nebunie. Vreau să mă antrenez bine, ca şi până acum, pentru a ajunge la concursuri mari, pe care să le câştig şi să devin cunoscut”, declară Ken Uemura, care este pregătit de Feuzi Gelal, Radu Luca, Timur Gelal şi Givan Emin Acmola.

Convocat la un stagiu la Poiana Braşov

Tânărul judoka a devenit anul acesta vicecampion naţional Under-15, la categoria 60 de kilograme, cu ocazia întrecerii desfăşurate la Deva. A participat şi la Balcaniada din Turcia, iar în România s-a remarcat şi la alte întreceri, unde a urcat pe podium. A luat argint la Galaţi, bronz la Focşani (la categoria +55 kg U-13) şi la Bucureşti (la un festival de judo). Realele calităţi ale lui Ken Uemura nu le-au scăpat nici oficialilor Federaţiei Române de Judo, care l-au convocat la un stagiu de pregătire rezervat sportivilor medaliaţi la Naţionalele de copii 1 (U-15). Stagiul face parte din programul Pierre de Coubertin, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, şi se va derula între 14 şi 23 octombrie 2013, la Poiana Braşov. „Ken este un băiat şi un sportiv deosebit. La anul va ieşi campion naţional şi va lua medalie şi la Balcaniadă. Sunt sigur de acest lucru. Este educat, învaţă foarte bine şi vorbeşte vreo trei limbi străine”, îl apreciază pe puştiul născut la Tokyo şi antrenorul Feuzi Gelal. 

Se dă în vânt după fructele de mare

Aflat de trei ani la Constanţa, Ken Uemura a devenit un adevărat dobrogean. Viaţa sa decurge normal la malul mării. În Japonia a făcut înot şi baseball, iar în România, până să audă chemarea judo-ului, a cochetat şi cu baschetul, şi cu fotbalul. Îi place să iasă în oraş cu prietenii, să se plimbe şi să joace baschet. Nu a avut probleme nici cu mâncarea din România. Mănâncă tot, iar după fructele de mare cel puţin se dă în vânt. Puştiul are cetăţenie dublă, şi japoneză, şi română, iar când va împlini 18 ani el va alege una singură. Tatăl său natural, care ieri a împlinit 49 de ani, e tare mândru de el şi de faptul că face judo. „Am rămas buni prieteni. Ne ajutăm, ţinem legătura. Până în anul 2010, Keiciro a venit de trei ori în România. De când ne-am stabilit la Constanţa, Ken nu s-a mai întors în Japonia, dar de vara viitoare se va duce regulat”, arată mama tânărului judoka. Sportivul mai are o pasiune: colecţionează şepci, strângând până acum 12. „Îmi plac  foarte mult”, arată Ken.     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii