Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Tătari în elita sportului românesc“, acţiune a UDTTMR Aihan Omer - „Suntem luptători din naştere şi aşa vom rămâne“

ro

25 Jan, 2016 00:00 3987 Marime text
 

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România a găzduit, ieri, o manifestare dedicată „Tătarilor din elita sportului românesc“. În prezenţa a peste 100 de membri ai comunităţii, au vorbit despre sport şi despre beneficiile acestuia campioni precum Aihan Omer, Ilhan Mustafa, Enis Murtaza, Edris Fetisleam şi Elvir Ziadin. Acestora le-a fost alături şi vicecampioana mondială la handbal Elena Frîncu.


 
„Este pentru prima dată când vorbesc în faţa atâtor membri din comunitatea tătară şi sunt foarte mândru de acest lucru, după cum sunt foarte mândru că sunt tătar. În deplasările pe care le-am făcut pe parcursul activităţii mele mi se mai spunea «Turcule, turcule», eu, însă, le spuneam mereu: «Eu sunt tătar!». Noi, tătarii, suntem luptători din naştere şi aşa vom rămâne. Să valorificăm această genă acum prin sport!“, le-a transmis antrenorul principal al echipei naţionale masculine de handbal a României, Aihan Omer, participanţilor la eveniment. Acesta a precizat că, pentru viitor, are în plan deschiderea unei şcoli de handbal care să-i poarte numele, la care îi aşteaptă pe toţi copiii din cadrul comunităţii tătare, alături, bineînţeles, de ceilalţi copii de alte etnii. De asemenea, el le-a transmis părinţilor că au un rol foarte important în a le insufla copiilor dragostea şi pasiunea pentru sport. „Părinţii trebuie să-i convingă, nu să-i constrângă!“, a punctat antrenorul care, la final, a împărţit fotografii cu autografe celor prezenţi.

Ilhan Mustafa - „Mesaj clar: sport pentru sănătate şi pentru viaţă“

Și Ilhan Mustafa, fost fotbalist la FC Farul Constanţa şi fost director al Palatului Copiilor din Constanţa, a vorbit despre beneficiile practicării unui sport şi despre importanţa disciplinelor sportive în activităţile zilnice ale copiilor. „Sper ca părinţii şi bunicii care au fost astăzi aici să le transmită copiilor un mesaj clar, acela de a face sport pentru sănătate şi pentru viaţa lor. Sportul este o filosofie, o cerinţă naturală a omului, doar că trebuie conştientizat şi trebuie făcut într-un mod plăcut“, a spus Ilhan Mustafa.
 
Din rândul celor mai tineri au participat la eveniment Enis Murtaza (dublu campion naţional cu Handbal Club Municipal Constanţa, în prezent antrenor în cadrul clubului HC Farul), precum şi mai tinerii sportivi Edris Fetisleam, multiplu campion naţional la tenis de câmp (juniori), şi Elvir Ziadin, vicecampion naţional la Salsa (semiprofesionist).

Elena Frîncu - „Ce am învăţat eu de la voi, tătarii, au fost respectul şi familia“

Invitat de onoare, Elena Frîncu (membru în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi fost preşedinte al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa) le-a mulţumit celor prezenţi pentru invitaţia de a lua parte la această acţiune, felicitându-i, totodată, pentru iniţiativă. Ea a ţinut să readucă în atenţia participanţilor momente şi imagini importante ale sportului constănţean şi românesc, cu trimitere directă la membri ai comunităţii tătare. „Nu contează din ce etnie facem parte. Important este că suntem aici, împreună! Ceea ce am învăţat eu de la voi, tătarii, au fost respectul şi familia“, a spus Elena Frîncu.
 
Rolul de moderator al întâlnirii i-a revenit tânărului Ateş Casimceali, vicepreşedinte al UDTTMR, cel care, de altfel, a fost şi iniţiatorul acţiunii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii