Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tatăl campioanei a fost şeful „Ülker“, iar bunicul - deputat Al doilea titlu european la yachting pentru Ebru Bolat, din Constanţa (galerie foto)

ro

21 Jul, 2014 00:00 6471 Marime text
Tânăra constănţeancă (în vârstă de 14 ani) s-a acoperit din nou de glorie, cucerind, la Dublin, în Irlanda, al doilea titlu european la yachting pentru România (la clasa Optimist)

Ebru Bolat, sportivă la Yacht Club Regal Român, îi aducea României, cu trei luni în urmă, primul titlu continental la yachting, la clasa Zoom8, cu ocazia întrecerii de la Constanţa. Sâmbătă, tânăra performeră şi-a îmbogățit palmaresul cu o altă victorie importantă. Concursul din Irlanda a avut loc în condiții meteo dificile, cu vânt variabil şi multe rotiri pe direcție, cu o vreme când însorită, când ploioasă. Cu toate acestea, la finalul celor şase zile de curse, Ebru Bolat a reuşit să se situeze pe prima poziție a clasamentului.

După un început dominat de sportivele din Suedia, Spania şi Italia, Ebru a recuperat permanent în cele cinci zile de curse, urcând gradual în clasament, până pe prima poziţie, iar apoi consolidându-şi avantajul astfel obținut. Ebru s-a impus la 26 de puncte distanță de a doua clasată, Iset Segura, din Spania, podiumul fiind completat de elvețianca Martina Mueller. Slovena Mara Turin, campioană europeană în anii 2012 şi 2013, s-a situat, de această dată, doar pe locul 6.

La Dublin a mai participat un constănţean

La ediția din acest an a Campionatelor Europene de clasă Optimist, au participat 254 de copii din 44 de țări din întreaga lume (dintre care 33 de state europene), sportivi bine pregătiți, nominalizați în loturile naționale în urma unor selecții extrem de riguroase. Din România, au mai evoluat sportivii Petru Neagu (Electrica Bucureşti), Vlad Ion (Electrica Constanța), Maximilian Roşca şi Marta Andronic (ambii de la Sportul Studențesc Bucureşti). Întreaga echipă a avut parte de o experiență incredibilă, participând la o competiție dură, cu adversari puternici şi reprezentând cu mândrie România în acest sport prea puțin cunoscut la noi, dar foarte popular în întreaga lume.
Optimist este o clasă de ambarcațiuni extrem de populară în întreaga lume, cu peste 200.000 de bărci înregistrate în peste 100 de țări de pe toate continentele, fiind dedicată copiilor cu vârste de până la 15 ani. Marea majoritate a medaliaților olimpici la yachting şi-au început cariera sportivă pe acest tip de ambarcațiune.

„Cei mai buni părinţi”

Cea mai bună sportivă română pe 2013 la yachting, Ebru este multiplă campioană națională la clasa Optimist. Anul trecut, la aceeaşi clasă, a devenit şi campioană balcanică (în Macedonia, la Ohrid) şi a ocupat locul 10 în clasamentul general Open şi poziția a opta la Campionatul European din Ungaria (Balatonföldvár). În acelaşi timp, anul 2013 i-a adus tinerei clasări fruntaşe la Optimist şi la Trofeul Simone Lombardi, unde a fost a doua la fete şi a opta în ierarhia generală. „Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut. Fără Ender şi Giselle Bolat, nu aş fi ajuns niciodată la aceste performanţe. Sunt cei mai buni părinţi! Îi mulţumesc şi antrenorului Maurizio Bencic”, a declarat Ebru Bolat.

Premiată şi de UDTTMR

Ebru Bolat este fiica lui Ender Bolat, fost director general al Ülker România (producător turc de dulciuri), timp de mai mulți ani (până în decembrie 2010), şi ocupant al unor funcții importante în cadrul altor companii de renume. Ender Bolat este şi membru în Consiliul Director al grupării Yacht Club Regal Român, la care au început sportul Ebru şi fratele ei, Tarkan, şi la care evoluează şi astăzi. „Ebru a câştigat titlul european la fete şi la clasa Optimist, cea mai populară clasă de bărci dinghy din lume, într-un concurs cu cei mai buni sportivi. Iată că România, o ţară în care yachtingul este considerat un sport nişă, elitist, câştigă în faţa multor ţări în care există cultură şi tradiţie în această direcţie, yachtingul fiind sport de masă”, a spus Ender Bolat.
Tânăra dublă campioană europeană şi Tarkan sunt nepoţii lui Nusfet Şaganai, cel care, în perioada 1996 - 2000, a fost deputat al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR). După ce a cucerit titlul european la Zoom8, Ebru a fost premiată şi de UDTTMR, în cadrul galei „Premiem valoarea, recunoaştem excelența“, alături de alți 73 de elevi de etnie tătară şi turcă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii