Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:56 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj printre suporteri „Sunteţi de acord ca Farul Constanţa să fuzioneze cu Viitorul?“

ro

22 Apr, 2015 00:00 3748 Marime text
O ştire-bombă a făcut vâlvă printre suporterii FC Farul: o posibilă fuziune între gruparea „marinarilor“ şi FC Viitorul lui Gică Hagi. Conform celor vehiculate, eventualul club nou creat, FC Viitorul Farul Constanţa, ar avea posibilitatea să evolueze chiar în Europa League. Reprezentanţii celor două cluburi neagă însă scenariul fuziunii.
 
Paul Peniu, preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, a spus: „Nu ştiu de unde până unde a apărut acest zvon. Neculai Tănasă (n.r. vicepreşedinte la Academia Hagi şi fost preşedinte al Farului, despre care s-a spus că ar purta negocierile cu Farul) e nedumerit, infirmă cele apărute. E un scenariu cusut cu aţă albă. Nu ştiu ce se urmăreşte. O fi o momeală prin care Academia Hagi şi Viitorul să-şi mai ia nişte înjurături?“. „Este o ştire apărută de nicăieri. Nu s-a discutat un astfel de proiect. Eu nu am nicio informaţie legată de aşa ceva şi cred că nici Giani Nedelcu, preşedintele Consiliului Director al Farului, pentru că altfel mi-ar fi spus“, a arătat şi Auraş Braşoveanu, preşedintele executiv al FC Farul.

„La Farul, e o problemă complexă“

Fost jucător la Farul între 1975 şi 1984, căpitan de echipă, dar şi antrenor şi preşedinte la clubul constănţean, Paul Peniu spune: „Factorul politic nu are nicio legătură cu noi; cu certitudine, Gică Hagi nu se bagă în chestiuni politice“, după ce s-a făcut o legătură mediatică, în perspectiva unei eventuale fuziuni, între FC Farul, FC Viitorul şi Consiliul Judeţean Constanţa, care a devenit membru asociat la FC Farul. „Supoziţiile care leagă, în acest caz, politicul de fotbal sunt nefondate. Am dori foarte mult să avem alături oraşul, însă nu vreau să dau nişte iluzii unor oameni pentru care ştiu ce înseamnă Farul - foarte mult, ca şi pentru mine, de altfel. La Farul, e o problemă complexă, şi atât eu, cât şi cei care iubesc echipa, marea masă a suporterilor, putem face foarte puţin pentru a ajuta clubul“, a arătat Paul Peniu. Astăzi, la ora 12.00, Consiliul Judeţean Constanţa se convoacă în şedinţă ordinară în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ - Consiliul Judeţean Constanţa, iar pe ordinea de zi figurează şi proiectul de hotărâre privind repartizarea unei sume din bugetul Judeţului Constanţa pe anul 2015 Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa.

Pro şi contra

Ieri, pe o pagină de Facebook a suporterilor Farului, a pornit un sondaj de opinie lansat de fani ai „marinarilor” pe tema unei eventuale fuziuni între cele două cluburi. „În urma speculaţiilor din ultima vreme, am decis să creăm un sondaj de opinie referitor la acordul sau dezacordul dumneavoastră în vederea fuzionării Farului cu Viitorul“, şi-a motivat demersul administratorul paginii, care a și îndemnat însă: „Ţinem să precizăm că fariştii adevăraţi clar nu sunt de acord cu această iniţiativă. Votați cu cap, votați binele Farului!”. „Sunteţi de acord ca Farul Constanţa să fuzioneze cu Viitorul?“, este întrebarea propusă, iar până aseară, la ora 22.00, votaseră 360 de persoane: 217 (60%) - „Da“, iar 143 (40%) - „Nu“.

„Decât să dispară un nume ca Farul, prefer fuziunea“

Iată câteva dintre comentariile de la sondaj pro-fuziune: „Decât să dispară un nume ca Farul, prefer fuziunea. Cu condiţia să păstrăm numele şi culorile“, „Nu doresc ca stelistul Hagi să devină patron la Farul, dar decât să-mi văd echipa desfiinţată, aş prefera o fuziune, în care CJC să aibă 51%“, „Dacă asta ar implica rămânerea Farului în viaţă, sunt de acord, dar să se numească Farul şi să păstreze sigla şi culorile“, „Da, sunt de acord. Vrem să vedem fotbal de Liga 1, pentru că, de câţiva ani, ne zbatem în subsolul clasamentului Ligii a II-a şi niciodată nu reuşim să promovăm“, „Eu sunt junior la Farul Constanţa şi nu îmi place situaţia echipei mari. Aş prefera să rămână numele şi emblema, dar să vină şi Hagi, deoarece această echipă este casa mea, casa noastră, casa lui Hagi“.

 „Farul, ca entitate, să fie contopită cu Viitorul mi se pare absurd“

Unii dintre cei care s-au declarat contra acestui demers au postat: „Eu aş zice nu fuziunii, e o prostie. Dar nu i-aş zice nu lui Hagi, dacă ne-ar prelua din B şi, în paralel, să joace în Europa League cu Viitorul. Pentru ca, pe urmă, să nu ia licenţă de prima ligă şi uite aşa Farul în A, iar Viitorul ar fi satelitul sau echipa a doua. Aşa toţi ar fi mulţumiţi de Farul care ar urma să se formeze. Eu zic să nu aruncăm aproape 50 de ani de Liga A doar pentru un hibrid de echipă care s-ar forma printr-o fuziune. Cu ajutor de la CJC, acest proiect chiar se poate realiza“, „Farul rămâne Farul. Viitorul e doar un proiect şi atât. Fără istorie şi tradiţie“, „Nuuu categoric!“, „Nu o să fie nicio fuziune, astea-s vorbe în vânt“, „Dacă Hagi voia să ajute Farul, dar să îşi facă şi Academia, putea foarte uşor. Jucătorii cei mai buni de la Academie îi dădea la Farul pentru performanţă, Viitorul rămânea în Liga a II-a ca satelit al Farului şi pentru a-i creşte jucători şi astfel toată lumea îşi vedea interesul. Dar Farul ca entitate să fie contopită cu Viitorul mi se pare absurd, chiar hilar! Farul e Constanţa, Constanţa e Farul!“.

Viitorul a primit aviz favorabil pentru Europa League

Preşedintele Academiei Hagi demontează ideea cum că un eventual club creat prin fuziunea dintre Farul şi Viitorul va putea juca imediat în Europa League. „Practic, nu se poate. Cere o grămadă de timp. Orice schimbare de nume implică neprimirea licenţei, nemaivorbind de evoluţia din cupele europene“, a arătat Paul Peniu. Acesta a arătat însă că FC Viitorul, echipă aflată pe locul şase în clasamentul Ligii 1, a primit avizare pozitivă pentru a evolua în Europa League. „Am depus documentaţia atât pentru Europa League, cât şi pentru campionat. Întâi s-au soluţionat dosarele pentru cupele europene, iar până pe 15 mai urmează să se dea răspunsurile şi pentru licenţa de Liga 1“, a precizat Paul Peniu. Pentru eventuala evoluţie din întrecerea continentală, probabil că FC Viitorul va propune Arena Naţională din Bucureşti. „Nu ne facem încă planuri, întâi să ajungem noi acolo. Oricum, dacă, până acum o săptămână, ne gândeam preponderent la rămânerea în Liga 1, în prezent, speranţele de evitare a retrogradării sunt foarte mari. Cred chiar că numărul actual de puncte e suficient pentru a ne îndeplini acest obiectiv. Nu vrem să ne oprim însă aici“, a mai spus oficialul Academiei Hagi.

„Sperăm să jucăm la Ovidiu”

Potrivit lui Paul Peniu, FC Viitorul speră ca, din sezonul viitor, să-şi dispute meciurile de acasă, din campionat, la baza proprie de la Ovidiu. „Lucrările de modernizare de la acest stadion, pentru îndeplinirea tuturor cerinţelor, sunt în stadiu avansat. Am terminat reţeaua de încălzire a terenului. Mai trebuie să construim o peluză şi să mărim capacitatea de iluminare de la 800 la 1.400 de lucşi. Arena va avea 4.500 de locuri (numărul minim necesar cerut de regulament)“, a precizat Paul Peniu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii