Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sper să iasă soarele şi în calea noastră” Din Suedia, portarul William Amamoo lansează apeluri pentru ajutorarea Farului (galerie foto + video)

ro

01 Apr, 2014 00:00 4844 Marime text
Un fost jucător al „marinarilor” a postat pe Internet un filmuleţ de aproape nouă minute, în care apare în timpul unui discurs de sensibilizare
 
Ghanezul care va împlini 32 de ani vineri, 4 aprilie, a jucat la Farul în sezonul 2003/2004 şi mărturiseşte că echipa constănţeană i-a rămas în suflet. Stabilit în Suedia, unde şi-a întemeiat o familie şi unde joacă la o formaţie de ligă secundă, William Amartey Amamoo nu a rămas indiferent la situaţia Farului, lansând apeluri către oamenii de afaceri şi către marea masă a suporterilor, pentru a se implica la club, fiecare după puteri.      

„Save Farul Constanta” şi-a intitulat jucătorul filmuleţul. „Bună ziua tuturor celor din România. Îmi este foarte greu să vorbesc, pentru că e dureros ca o echipă mare precum Farul Constanţa poate ajunge să moară. E foarte rău să vezi Farul unde e acum, în Liga a 2-a. Şi nu numai atât, riscă să cadă în Liga a 3-a şi să-;i dea duhul. Vreau să întreb de ce toată lumea să investească la Rapid, la UTA sau la Petrolul şi nimeni nu vrea să vină la noi? Pentru mine, Farul înseamnă foarte mult. Fără el nu ştiu cum ar fi evoluat cariera mea. Farul a lansat în fotbalul mare jucători importanţi, ca Gică Hagi. Farul este echipa fanion a Constanţei, numai ea contează. Să nu lăsăm să moară această formaţie. Să vină oamenii de afaceri din România şi din Constanţa. Vă rog foarte mult, din suflet, să venim şi să salvăm Farul. Dacă toţi care am jucat la Farul am contribui cu 1.000, 2.000 sau 3.000 de euro, cred că am putea rezolva situaţia. Cine vrea să investească într-o echipă mare, să vină la Farul, o echipă foarte iubită! Constanţa este un oraş mare şi frumos, cu mulţi turişti în fiecare vară. Avem un stadion foarte mare. Ţin minte când Farul juca cu Auxerre sau când la Constanţa veneau Steaua şi Dinamo şi luau bătaie”, a spus Amamoo, în limba română, emoţionat de cele rostite.
 
„M-am simţit ca acasă”
 

Fotbalistul de 1,95 m înălţime s-a adresat direct şi suporterilor constănţeni, subliniind rolul lor însemnat în sprijinirea clubului în momentele grele. „Ştiu că suporterii au făcut totul în acest sens. Trebuie să vină cât mai mulţi spectatori la stadion şi să mai uşureze astfel din cheltuielile clubului, prin cumpărarea de bilete. Nu putem sta acasă şi să aşteptăm să vină cineva să salveze clubul. Exemplul trebuie să pornească de la noi, prin prezenţa la meci. Cine credeţi că va veni să investească într-o echipă cu 200-300 de spectatori? Pe mine suporterii Farului m-au ajutat foarte mult şi le mulţumesc. Cât timp am jucat la Farul, m-am simţit ca acasă. Ţin minte că la meciul cu Apulum Alba Iulia, în care am evoluat, stadionul era plin. Unde au dispărut fanii Farului? Suporterii adevăraţi se cunosc atunci când sunt alături la greu. Dacă numărul suporterilor creşte la 1.000, 2.000 sau 3.000, înseamnă că iubim Farul. Dacă Farului îi va fi bine, îi va fi bine şi oraşului. Farul e numai unul în Constanţa. Îi mulţumesc şi lui Ion Barbu, fostul meu coleg de la Farul. Am văzut că a fost mereu alături de Farul la greu. Le mulţumesc şi celor care susţin Farul acum. Sper să iasă soarele şi în calea noastră”, a încheiat portarul. Demersul acestuia de pe Internet a avut ecouri pozitive în rândul fanilor, care au scris: „Respect, Amamoo!” (JonnyUE), „Respect, Amamoo pentru ce faci. Forza Farul!” (Mistletoe Branch), „Bravo! Un mesaj emoţionant, sper să audă cine trebuie. Ai respectul nostru!” (Sebastian Popa), „Superb gest! Tot respectul nostru! Bravo, William!” (Radu-George Bogdan), „Respect, William, pentru ceea ce faci. Sperăm ca Farul să renască în Constanţa” (Medianu Mihai), „În Constanţa doar Farul contează! Respect, Amamoo!” (Radu Adrian Iordan) sau „Respect, William! Farul nu moare!” (meltean17).  
 
Are patru copii
 
William a spus că acum se află în Suedia, unde s-a stabilit definitiv, întemeindu-şi o familie. Jumătatea sa este o suedeză, cu care are patru copii. „Locuiesc în oraşul Härnösand. Sunt în Suedia de zece ani. Încă nu sunt căsătorit cu Therese, dar suntem logodiţi. Avem împreună patru copii, doi băieţi, Milion şi Kelian, şi două fete, Tyra şi Naomi. Joc în Liga a 2-a, la echipa Härnösands FF. Am optat pentru o formaţie de eşalon inferior pentru a avea timp să mă ocup de familie. Din 2015, voi reveni în Liga 1 suedeză, iar apoi voi mai juca încă şase ani”, a arătat Amamoo. Jucătorul povesteşte că, după Farul, a evoluat în Suedia (în divizia secundă, la Syrianska Södertälje), iar în 2006 a revenit în România, la echipa din Săcele (liga a doua), fiind împrumutat apoi la Sopron, în prima divizie maghiară. „Obiectivul era salvarea echipei de la retrogradare, ceea ce am reuşit, alături de antrenorul Dario Bonetti. Am fost cumpărat definitiv de Sopron, dar patronul Marius Vizer, care îmi este ca un tată în România, după ce a vândut echipa, a venit cu mine la Liberty Salonta, unde am câştigat titlul de cel mai bun portar al diviziei secunde, în 2007. În cariera mea, au urmat echipe din Suedia (Vasalunds IF, Enkopings SK), Egipt (prima ligă - FC Telecom Egypt), Israel (prima ligă - Hapoel Petah Tikva) sau Malta (prima ligă - FC Floriana, cu care am câştigat Cupa Maltei). Când vin în România, stau fie la Constanţa, fie la Oradea, fie la Braşov, unde este impresarul care m-a adus în România, Petre Gavrilă”, povesteşte jucătorul.
 
Implicat în acţiuni caritabile
 

Într-un articol postat pe site-ul goal.com, în anul 2010, se vorbeşte despre acţiunile umanitare ale portarului, prin intermediul organizaţiei sale caritabile, „Black Panther Foundation”. În material se arată că, pe când juca în Israel, Amamoo a organizat o acţiune de strângere de fonduri pentru copiii cu probleme. „E de datoria noastră să readucem zâmbetele pe chipurile celor nevoiaşi. Fiecare bănuţ contează”, este citat Amamoo. Autorul articolului, K. N. S. Mensah, mai precizează că, în octombrie 2008, William a donat 10.000 de dolari către familia fostului portar ghanez Ibrahim Dossey, care a murit în România, într-un accident de maşină, fiind înmormântat la Hârşova, în judeţul Constanţa. „De asemenea, William a ajutat-o pe fetiţa fostului jucător. Recent, Amamoo a donat 2.000 de euro şi i-a dat alimente în valoare de 1.000 de euro unei familii sărmane din Etiopia, care i-a solicitat sprijinul. Totodată, anul trecut, a împărţit 12.000 de dolari la două familii, pentru operaţii de inimă”, se mai arată în articol.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Aragorn 01 Apr, 2014 12:43 Extraordinar baiat, bravo lui, ti se face si rusine ca esti constantean care nu se implica in salvarea acestei echipe de (mare) traditie a fotbalului romanesc...un strain cu suflet mare, de la care romanii au ce invata (daca vor !) - respect si multumiri, William, si te asteptam sa mai ajungi si la Constanta