Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Spartacus“ merge la Europene Atletul Cristian Constantin, din Constanţa, deţine a 14-a performanţă continentală (galerie foto+video)

ro

04 Jun, 2015 00:00 3334 Marime text
Toţi cei trei reprezentanţi ai Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa care au ieşit campioni la Naţionalele şcolare şi-au îndeplinit şi baremurile de participare la Campionatul European. Printre ei se numără şi Cristian Constantin, un tânăr cu har sportiv, dar cu rezultate deosebite şi la învăţătură, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ fiind elev de peste 9
 
Cristian Constantin a cucerit trei medalii la întrecerea de la Bucureşti: aur la triplusalt şi la lungime şi bronz cu ştafeta de 4X100 m. Evoluţia din prima probă, pe care a câştigat-o cu 15,31 m, a fost una de vis: şi-a îndeplinit baremul de Europene (care era 15,20 m), patru dintre cele şase sărituri au fost peste 15 m, iar trei dintre ele au depăşit baremul! La începutul lunii viitoare, Cristian va participa la Balcaniadă, iar tot în iulie va concura la Euro. Pas cu pas, cu perseverenţă, tânărul de 18 ani din Constanţa îşi urmăreşte visul: evoluţia la Jocurile Olimpice.
 
Povestea atletică a lui Cristian Constantin a luat naştere odată cu acţiunea de selecţie pe care antrenoarea Carmen Botea a efectuat-o la Şcoala numărul 3 din Constanţa. Era în februarie 2009, iar un băiat din clasa a şasea a răspuns pozitiv la întrebarea „Cine vrea să facă atletism?“. Cristian Constantin venea după şase ani de fotbal (doi la FC Farul, patru la Palatul Copiilor), iar o operaţie, dar şi neînţelegerile cu antrenorii îl determinaseră să renunţe la sportul-rege. S-a apucat apoi de atletism, disciplină în care, până acum, a strâns cinci titluri de campion naţional şi alte medalii interne, plus un loc patru la Campionatul Balcanic. „Timp de patru ani, am efectuat câte patru antrenamente pe săptămână. În clasa a zecea însă, mi-am zis că am şanse adevărate de reuşită în concursurile din ţară şi din străinătate şi am început să mă pregătesc de câte şase ori pe săptămână“, spune Cristian.

14 centimetri peste recordul personal


Specializat pe triplusalt, dar concurent redutabil şi în proba de lungime, elevul lui Carmen Botea, ce are acum dublă legitimare, LPS „Nicolae Rotaru“ - CS Farul, a cucerit primul său titlu naţional în urmă cu un an şi cinci zile. De curând, la Bucureşti, a concurat impecabil la triplusalt, unde a sărit 15,31 m, record personal, prin care a îndeplinit baremul de participare la Campionatul European de juniori I, care se va disputa în Suedia, la Eskilstuna, între 16 şi 19 iulie. Pe parcursul probei, Cristian a avut patru sărituri peste 15 m, trei dintre ele îndeplinind baremul. Înainte de Bucureşti, cea mai bună performanţă la triplusalt a atletului era 15,17 m. Acum, după o primă încercare depăşită, săriturile au fost: 2. 14,69 m, 3. 15,13 m, 4. 15,25 m, 5. 15,23 m, 6. 15,31 m.

Primul român din top


„Începusem să-mi fac griji că nu fac baremul, de aceea eram conştient că, în capitală, am nevoie de o evoluţie foarte bună. Mă bucur că voi evolua la Euro, pentru prima dată în cariera mea“, a declarat Cristian Constantin. „Văzând că prinde baremul, Cristi a căpătat încredere, iar săriturile sale au fost tot mai bune“, a descris Carmen Botea evoluţia constănţeanului de la Bucureşti. În capitală, şi-au mai îndeplinit baremurile pentru Europenele din Suedia încă doi constănţeni: Andreea Jaqline Timofei (antrenoare, Niculina Chiricuţă), la 400 m garduri (probă la care a alergat 60,78 s, iar baremul era 61,21 s), şi Cristian Nedelcu (antrenori, Cecilia Gevat şi Alin Larion), la 110 m garduri (unde a scos în serii 14,41 s, baremul fiind 14,45 s). Nedelcu are îndeplinit şi baremul de CE pentru 400 m garduri. În acest moment, performanţa de 15,31 m a lui Cristian Constantin e a 14-a în Europa la juniori, constănţeanul fiind cel mai bine clasat român din acest top. „Îi mulţumesc antrenoarei mele că m-a ajutat să ajung aşa departe şi că mi-a fost alături de fiecare dată când am avut nevoie”, a spus Cristi.

Carmen Botea - „Cristian îşi doreşte foarte mult şi crede în el“


„Cristian Constantin este un sportiv talentat, care şi-a construit frumos performanţa. În atletism, beneficiază şi de suportul total al familiei, ceea ce e foarte important. Este un băiat deştept, dovadă rezultatele sale deosebite la carte, la o unitate de învăţământ de elită din Constanţa, Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân». Alcătuim o echipă frumoasă, ne completăm bine. Cristian îşi doreşte foarte mult şi crede în el, deja visează la Jocurile Olimpice. La Europenele din Suedia ar fi minunat dacă am prinde finala de opt, cu record personal. Am avea un prim obiectiv îndeplinit. Iar în finală, în condiţii de concurs şi cu un nivel crescut de adrenalină, se poate întâmpla orice“, a spus antrenoarea lui Cristi, Carmen Botea. „Sper să reuşesc un rezultat bun la Europene şi să închei concursul în primii opt sau, de ce nu, în primii trei. Obiectivul meu cu bătaie lungă e participarea la Jocurile Olimpice. Nu cred că voi putea ajunge la această întrecere în 2016, dar îmi pun toate speranţele în calificarea la ediţia din 2020“, spune Cristian. La începutul lunii viitoare, atletul va participa la Campionatul Balcanic de la Piteşti. În 2014, la aceeaşi competiţie, a ocupat locul patru la triplusalt, dar a concurat contra unor adversari mai mari ca vârstă. Acum, când evoluează la categoria sa, teoretic, ar trebui să urce pe podium.

Oscilează între Academia Navală şi Politehnică 


Deşi majoritatea sportivilor constănţeni urmează cursurile liceale la LPS „Nicolae Rotaru“, tânărul Constantin a ales altceva, îndreptându-se, acum patru ani, spre Colegiul „Mircea“. „Am avut rezultate foarte bune în şcoala generală, care m-au ajutat. În plus, am considerat că «Mircea» îmi oferă mai multe posibilităţi pe viitor“, explică sportivul. Acesta a urmat profilul Ştiinţe ale naturii, a încheiat clasa a 12-a cu media 9,76, iar acum se pregăteşte pentru examenul de Bacalaureat, unde va trece prin probele de Limbă română, Matematică, Biologie, Limba engleză şi competenţe digitale. În privinţa facultăţii, Cristian încă nu s-a hotărât ce domeniu va urma, oscilând între Academia Navală din Constanţa şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. În timpul liceului, campionul a participat şi la un proiect cu NASA, la care a obţinut menţiune. „Profesorii pe care i-am avut la «Mircea» şi diriginta mea, Luminiţa Radu, m-au ajutat mult. Au fost foarte înţelegători, atunci când a trebuit să particip la antrenamente şi la concursuri. Le mulţumesc“, se arată recunoscător Cristian Constantin.

De la „Vikingii“ şi „Urzeala tronurilor“, la jocurile video


Pe pagina personală de Facebook, tânărul atlet este trecut Cristian Constantin (Spartacus). Sportivul spune că a pus în paranteză numele celebrului gladiator întrucât se regăseşte în el şi în ideile lui. „Mi-a plăcut foarte mult şi serialul de televiziune care a zugrăvit viaţa lui Spartacus“, spune sportivul. Când are timp, lui Cristian îi place să urmărească, în afară de atletism, tenis. Vizionează, totodată, serialele TV „Vikingii“ şi „Urzeala tronurilor“, dar se dă în vânt şi după jocurile video. Cea mai nouă pasiune a sa o reprezintă dronele. În urmă cu o lună, şi-a achiziţionat un asemenea dispozitiv, iar actualmente este la stadiul de învăţare şi de familiarizare cu el. „Poate că pe viitor voi surprinde imagini deosebite de la o competiţie sportivă cu o dronă“, spune Cristian. Acesta are o soră mai mare, Mihaela (în vârstă de 24 de ani), care nu a făcut sport însă, absolvind Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi fiind pasionată şi de domeniul politicii.
 
Sursa foto: Facebook şi Dan Gabriel
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii