Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Şi-a confirmat valoarea“ Daniela Poroineanu, de la CS Farul Constanţa, un nou titlu de campioană europeană la Sambo (galerie foto+video)

ro

17 May, 2016 00:00 4379 Marime text


Sportiva Daniela Poroineanu (fostă Hondiu), de la CS Farul Constanţa, a cucerit un nou titlu de campioană europeană de seniori la Sambo. După medalia de aur de anul trecut, din Croaţia, valoroasa sportivă, pregătită de Viorel Gâscă, a triumfat la întrecerea desfăşurată la Kazan, în Rusia.
 
„Daniela Poroineanu şi-a confirmat valoarea. Titlul european vine în România şi în acest an!“, s-a postat pe pagina de Facebook „Sambo Romania“. Campioana a avut şi ea un mesaj: „Mulţumesc familiei, echipei Sambo România, prietenilor şi tuturor celor care m-au susţinut mereu şi mi-au dat încredere cu un singur «poţi»! România, te iubesc!“.
 
Recent, Daniela Poroineanu (26 de ani) s-a aflat la Constanţa, unde a participat la Campionatul Naţional de Sambo, devenind campioană a României la categoria 60 kg. În acest an, luptătoarea a cucerit şi medalia de bronz la Cupa Mondială de Sambo de la Moscova, la categoria -56 kg. Tot în 2016, Daniela a obţinut bronzul şi la turneul internaţional A de Sambo de la Minsk (Belarus).

Cea mai bună sportivă a României

Anul trecut, Daniela Poroineanu a fost declarată cea mai bună practicantă de Sambo din România, având cel mai strălucitor palmares. Lista sa de medalii internaţionale pe anul trecut e impresionantă: 1. Ianuarie - Cupa Mondială (Kazahstan) - bronz, 2. Februarie - Cupa Mondială (Belarus) - argint, 3. Martie - Supercupa Mondială (Rusia) - bronz, 4. Mai - Campionat European (Croația) - aur, 5. Iunie - Jocurile Europei (Baku, Azerbaidjan) - bronz, 6. Octombrie - Cupa Mondială (Rusia) - aur, 7. Noiembrie - Campionatul Mondial (Maroc) - bronz.

S-a născut în Republica Moldova

Născută în martie 1990, în localitatea Mitoc (raionul Orhei) din Republica Moldova, Daniela Hondiu a venit în anul 2000 în România, alături de părinţi, soră şi frate, cei cinci membri ai familiei stabilindu-se la Drobeta-Turnu Severin. Sportul nu era o necunoscută printre ei. Tatăl făcuse fotbal (jucând în prima ligă a Moldovei), iar exemplul său a fost urmat şi de băiat, care s-a apucat de box, iar apoi a îndrumat-o spre sport şi pe mezina familiei, Daniela.
 
„Am început să practic judo de la zece ani. Fratele meu mi-a spus că mă duce la scrimă, iar eu abia aşteptam să lupt cu spada. Când am intrat în sală, surpriză, am găsit copii îmbrăcaţi în kimono-uri! Mi-a plăcut însă din prima şi m-am ţinut de acest sport. Le sunt recunoscătoare antrenorilor Gicu Vasilan şi Lena Sterea pentru tot ce m-au învăţat şi pentru cum m-au educat“, îşi începe povestea Daniela Hondiu.

„Sambo m-a cucerit definitiv

După 12 ani de judo, campioana a trecut, în 2012, la Sambo, un sport inventat de ruşi, care combină tehnici din judo, lupte libere şi Jiu Jitsu, iar din anul 2020 va deveni disciplină olimpică. „A fost dragoste la prima vedere. Când am văzut lupta şi tehnicile de luxare pe picioare, Sambo m-a cucerit definitiv“, arată Daniela. Tânăra Hondiu a avut o ascensiune fulminantă, iar în doar trei ani de Sambo, a cucerit trei titluri de campioană naţională şi a obţinut rezultate excelente în întrecerile internaţionale sub culorile României. Sportiva are 1,62 m înălţime şi concurează la categoria 56 kg, la care a obţinut şi alte rezultate de seamă: la Campionatul Mondial (Japonia 2014) - bronz; la Campionatul European (Moscova 2012, Bucureşti 2014) - locul 5, respectiv 3; la Universiadă (Kazan 2013) - locul 7; la Sportaccord (St. Petersburg 2013) - locul 3; la etape de Cupă Mondială - locurile 1, 2 şi 3.

CS Farul, un club cu noroc

Daniela s-a transferat la CS Farul Constanţa în toamna lui 2014. „De atunci, am început să am rezultate din ce în ce mai bune. Este un club cu noroc pentru mine şi cu un director, Ilie Floroiu, care se implică foarte mult şi căruia vreau să-i mulţumesc“, spune Daniela, care subliniază şi rolul antrenorului secţiei de Sambo de la clubul constănţean, Bogdan Mocanu.
 
„Pregătirea centralizată la lotul naţional durează 300 de zile pe an şi se desfăşoară la Buftea, acolo unde e cantonată reprezentativa feminină a României. Atât antrenor, cât şi preşedintele al Federaţiei Române de Sambo este Viorel Gâscă. El se află zi de zi alături de noi, ca un tată“, arată campioana europeană.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii