Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal la Mamaia, la meciul România - Marea Britanie Ilie Năstase, eliminat din teren şi suspendat. Sorana Cârstea a ieşit la atac (galerie foto)

ro

24 Apr, 2017 00:00 3901 Marime text
La începutul setului secund al meciului dintre Sorana Cârstea şi Johanna KontaIlie Năstase, căpitan-nejucător al echipei României, a fost eliminat de pe teren, iar apoi din arena care a găzduit întâlnirea, TC Idu, după ce i-ar fi adresat cuvinte grele arbitrului de scaun, iar ulterior membrelor echipei oaspete. Acuzând o atmosferă ostilă pe arenă, Konta a izbucnit în plâns şi a plecat la vestiare, iar oficialii partidei au luat decizia de a opri o perioadă meciul, iniţiative şi decizii criticate de Sorana Cârstea, care a fost scoasă din ritm de pauză, pierzând finalmente meciul.
 
După ce Simona Halep a învins-o pe Heather Watson în primul meci, cu 6-4, 6-1, aducându-i României primul punct, în partida a doua s-au întâlnit Sorana Cîrstea şi Johanna Konta. Britanica a câştigat primul set cu 6-2, iar în cel de-al doilea, la 2-1 pentru româncă, Ilie Năstase a fost eliminat. Din câte se pare, căpitanul-nejucător a avut acea ieşire nervoasă în urma nemulţumirilor lui Konta legate de comportamentul publicului (situaţie pe care a considerat-o defavorabilă ei). După eliminarea de pe teren a lui Năstase, pe banca României a trecut jucătoarea Monica Niculescu.

Apel de la microfon

La 3-1 pentru Sorana Cârstea, Johanna Konta a început să plângă, în meci intervenind momente confuze şi haos. Oficialii partidei au invitat-o pe Simona Halep să facă un apel la spectatori de la microfon. „În numele echipei, vă rugăm, vorbiţi frumos, pentru că vom fi descalificate şi nu vom mai putea face nimic. Trebuie să respectăm şi să avem fair-play. E doar un meci de tenis, care se joacă pe teren. Vă rog să respectaţi ambele jucătoare şi, bineînţeles, echipa adversă. Vă rog mult“, a spus Simona Halep. Johanna Konta a plecat la vestiare, iar arbitrii au oprit meciul pentru mai multe minute. La reluare, jucătoarea britanică a câştigat cinci game-uri la rând, adjudecându-şi setul cu 6-3 şi meciul.

„Crezi că, dacă eşti din Anglia, îţi permiţi orice?“ 

În timp ce era condus în afara complexului sportiv de oamenii de ordine, Ilie Năstase, extrem de nervos, i-a spus unui cameraman: „De ce mă filmezi, mă?“ În faţa TC Idu, Năstase a avut ceva de împărţit şi cu o jurnalistă britanică, pe care a întrebat-o acelaşi lucru: „De ce mă filmezi?“ „Pentru că asta e meseria mea?“, i s-a răspuns. „Crezi că, dacă eşti din Anglia, îţi permiţi orice? Eu te filmez pe tine?“, i-a mai spus Ilie Năstase, care i-a adresat şi cuvinte dure, la care ziarista a răspuns cu „Mulţumesc“. Ilie Năstase era supărat pe ziariştii britanici, după ce presa din Anglia a dat amploare unor comentarii ale sale, calificate de cei din echipa României drept „glume“, dar care au generat o anchetă a ITF. Iar meciul a început, sâmbătă, cu această atmosferă tensionată plutind asupra sa.

ITF anchetează 

În urma incidentelor de la Mamaia, reacţiile oficiale nu au întârziat să apară. Federaţia Internaţională de Tenis a decis să-l suspende pentru restul meciurilor din confruntarea de la Mamaia pe fostul mare tenismen şi întreprinde o investigaţie în legătură cu incidentele de sâmbătă, dar şi cu acele comentarii făcute de Ilie Năstase în zilele premergătoare întâlnirii de tenis de la Mamaia. Şi Federaţia Britanică a transmis un punct de vedere, sub semnătura lui Michael Downey, preşedintele executiv al forului, iar Johanna Konta şi antrenoarea echipei Marii Britanii, Anne Keothavong, s-au referit în termeni critici la comportamentul publicului constănţean şi al lui Ilie Năstase.

„Nu mai suntem la grădiniţă, nu mai avem zece ani“

Pe de altă parte, Sorana Cârstea a criticat-o pe Johanna Konta pentru că a plecat de pe teren. Cârstea a spus că nu a primit explicaţii de la arbitri în privinţa acestei situaţii. „Am început puţin defensiv, iar Johanna Konta a preluat controlul pe teren. În setul doi însă, am făcut acel break şi eram peste ea, când a început să plângă şi a ieşit de pe teren. Sunt de 20 de ani în competiţii, am fost peste tot în lume, dar niciodată nu am plâns şi nu am ieşit de pe teren, am stat şi am jucat până la final, deşi la unele turnee spectatorii m-au făcut în toate felurile, de la ţigancă, până la idioată, toate insultele de pe lume, şi mi-au arătat diferite semne. Nu mi se pare corect să procedezi aşa, eşti la Fed Cup, îţi asumi asta. Nu mai suntem la grădiniţă, nu mai avem zece ani. Hai să plâng şi eu când mă conduce adversara, să se oprească meciul. A fost clar o strategie. Johanna ştie că a exagerat. Apoi, arbitrul nu mi-a dat explicaţii. Nu am înţeles. Nu am fost anunţată, să stau pe teren, să ies. Am ieşit, l-am întrebat pe arbitru cât să stau, mi-a spus că nu ştie. Publicul a fost de nota zece, noi, românii, avem chiar prea mult fair-play. Suntem însă sub lupă, ca de obicei, pentru că suntem o naţie mai un pic mai jos. ITF-ul are sediul la Londra. Dacă Ilie Năstase a fost eliminat la 2-1, de ce opreşti meciul la 3-1? Nu e corect cum am fost tratată. N-am primit nicio explicaţie, merităm mai mult respect. Doar Marea Britanie a contat. Johanna a meritat victoria, este peste mine în momentul de faţă, dar nu a procedat bine, chiar dacă şi-a cerut scuze în faţa mea, spunând că s-a simţit ameninţată de public“, a spus Sorana Cîrstea.

„Glumeşte mereu, aşa e felul lui“

În privinţa comentariilor făcute de Ilie Năstase la tragerea la sorţi de vineri, Simona Halep şi Sorana Cîrstea i-au luat apărarea căpitanului-nejucător. „Cu toţii îl ştim pe Ilie Năstase, nu trebuie să ne supărăm pe el. Glumeşte mereu, şi cu noi, aşa e felul lui. Probabil că a fost puţin nu tocmai potrivit ce a spus, dar, din punctul meu de vedere, 100% a fost o glumă, nu mi s-a părut jignitor. Însă oamenii de acolo (n.r. de la ITF) decid şi vor face ce trebuie. Poate că ar trebui să-i ceară scuze Serenei, însă, cum am spus, nu a fost cu răutate, el respectă toate jucătoarele“, a spus Simona Halep.

„Nu m-am simţit deloc confortabil“

În ce priveşte discuţia lui Ilie Năstase cu antrenoarea Marii Britanii de la tragerea la sorţi, Sorana Cîrstea a precizat: „A fost o glumă, la acel moment şi ea a râs. Zâmbeau, dacă vă uitaţi pe imagini, îşi dădeau mâna şi râdeau. De la început au fost puşi pe noi. Nu mai putem să facem nicio glumă? Suntem români, trebuie să ne asumăm că mereu vom fi persecutaţi“. În legătură cu acelaşi subiect, Anne Keothavong a precizat: „Am fost pusă într-o situaţie ciudată. Nu m-am simţit deloc confortabil. Nicio femeie nu se aşteaptă să i se spună aşa ceva“.
 
Victorie!
 
În primele două meciuri disputate ieri, locul lui Ilie Năstase pe bancă a fost luat de Monica Niculescu, respectiv Sorana Cârstea. România a câştigat întâlnirea cu Marea Britanie cu 3-2, menţinându-se în Grupa Mondială II a Fed Cup. Victoriile de ieri au fost aduse de Simona Halep (6-1, 6-3 cu Johanna Konta) şi de Irina Begu (6-4, 7-5 cu Heather Watson). Punctul decisiv i-a aparținut Irinei Begu, astfel că ultima partidă a întâlnirii, cea de dublu, nu a mai avut importanță. Meciul i-a revenit perechii din Marea Britanie, formată din Laura Robson și Jocelyn Rae, care s-a impus cu 6-3, 1-6, 10-8 în fața cuplului Simona Halep - Monica Niculescu. După meciul câștigat de Begu, Ilie Năstase a fost prezent la baza Idu, președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, explicând că fostul număr unu mondial avea interzis în arenă, nu și în baza sportivă. Tot Cosac a dezvăluit că Ilie Năstase regretă ieșirea de sâmbătă și le-a cerut scuze britanicelor, oferindu-le șase buchete de flori.     
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa 
 
Ilie Năstase a fost suspendat provizoriu
  
UPDATE 2. Fed Cup la Mamaia: Irina Begu a învins-o pe Heather Watson. România se menţine în Grupa Mondială II. Simona Halep - două victorii
  
Simona Halep, după victoria cu Johanna Konta - „Publicul a fost extraordinar”
  
Victorie mare: Simona Halep a învins-o pe Johanna Konta, la Mamaia, în Fed Cup (galerie foto)
  
UPDATE 2. „Suntem şocaţi de cele întâmplate”: Ilie Năstase, investigat de ITF
  
UPDATE 5. Fed Cup: Sorana Cârstea, învinsă de Konta după un meci nebun (galerie foto)
  
Simona Halep, după victoria din Fed Cup: „Am avut emoţii la început”
  
Victorie pentru Simona Halep în meciul cu Heather Watson la Fed Cup (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii