Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, campioană europeană la tenis de masă Andrei Szemerjai - „E o victorie mare, care ar trebui să schimbe nişte lucruri“

ro

19 Sep, 2017 00:00 3608 Marime text
Echipa feminină de tenis de masă a României, care a devenit regina Europei, îl are selecţioner pe constănţeanul Viorel Filimon, iar Constanţa este reprezentată în acest lot de aur şi de cea mai bună jucătoare română a ultimilor ani, Eliza Samara
 
Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanţa, spune că nu se aştepta ca România să obţină medalia de aur, având în vedere câte jucătoare asiatice fac parte din echipele cu care tricolorele au jucat, însă România s-a mobilizat şi a obţinut o victorie mare. Pe de altă parte, lui Andrei Szemerjai îi pare rău că performerii care se ridică pe litoral nu pot fi păstraţi la Constanţa.
 
„Le-am urat fetelor să luăm medalie. Nu m-am aşteptat la aur, pentru că foarte multe echipe din Europa au acum jucătoare chinezoaice, am văzut că şi Luxemburg e în această situaţie. S-a mutat China în Europa. Noi şi cu Rusia ce mai avem numai jucătoare autohtone. Am văzut meciul din finală până la 2-2, la întâlnirea decisivă nu am mai rezistat. Dar mă bucur mult că Daniela Dodean a adus punctul victoriei şi titlul european. E mare lucru că în spatele nostru sunt Rusia, Germania sau Franţa, naţiuni foarte puternice sportiv, dar şi din alte puncte de vedere. Cu toate acestea, suntem acolo, după ce aproape în fiecare an am jucat finală sau semifinală. Tot timpul am fost pe podium. Acum a fost acest plus de concentrare şi mobilizare. E o victorie mare, care ar trebui să schimbe nişte lucruri. Din păcate, acestea nu se schimbă înspre bine“, a precizat Andrei Szemerjai.

„Acum ne pare şi mai tare rău că nu ne putem ţine valorile în Constanţa“ 

În această vară, campioana Eliza Samara, formată la LPS „Nicolae Rotaru“, iar apoi, pe plan intern, reprezentantă a CS Farul Constanţa, s-a transferat la CSA Steaua Bucureşti (pe care o va reprezenta în probele individuale, la Campionatele Naţionale şi Cupa României, iar convocările pentru echipa naţională vor veni pe adresa clubului militar). Pe de altă parte, întrucât regulamentul permite, Eliza va avea dublă legitimare, pentru Liga Campionilor pe echipe, la clubul polonez Tarnobrzeg. După succesul României la Campionatul European din Luxemburg, în care Eliza a avut o nouă contribuţie importantă, Andrei Szemerjai a declarat: „Acum ne pare şi mai tare rău că nu ne putem ţine valorile în Constanţa. Şi probabil că în acest ritm vom pierde şi ce mai avem. Aceasta e părerea mea. Dacă ar fi fost un alt municipiu din România, mai mic şi mai lipsit de importanţă, aş fi înţeles poate, dar Constanţa să nu reuşească să ţină un om de valoarea respectivă mi se pare nelalocul lui“.

„Din păcate, meritocraţia în România nu există“ 

Directorul LPS „Nicolae Rotaru“ e de părere că secţiile sportive care pot şi vor să obţină mari performanţe trebuie încurajate şi sprijinite. „Victoria extraordinară de la Euro vine într-o perioadă în care tenisul de masă din România, în general, şi de la Constanţa, în particular, s-a întors din nou învingător de la întrecerile juvenile de top. Aceste rezultate confirmă că există valoare, dar ea trebuie cultivată şi întreţinută. Iar acolo unde se vede că există putinţă şi voinţă, să încurajăm secţiile respective. Din păcate, meritocraţia în România nu există. Toată lumea e la grămadă. Secţia de tenis de masă de la noi produce şi creşte jucători din Constanţa şi avem multe exemple în acest sens. Înseamnă că există o tradiţie, o şcoală, o obişnuinţă de a face jucători“, mai spune Andrei Szemerjai.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii