Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:56 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Războiul continuă - „Îl acuz de perturbarea campionatului şi de şantaj” Arbitrii le-au arătat cartonaşul roşu şefilor Asociaţiei Judeţene de Fotbal (galerie foto)

ro

24 Oct, 2013 00:00 4447 Marime text
Aproximativ 30 de arbitri de fotbal din Constanţa au protestat, ieri, la sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal, cerând condiţii mai bune de desfăşurare a activităţii în campionatele locale şi eliminarea violenţei. Arbitrii au înaintat o listă de doleanţe conducerii AJF Constanţa, iar în stradă mai mulţi protestatari au arătat simbolic cartonaşul roşu.

Conflictul dintre o parte a arbitrilor constănţeni şi AJF a cunoscut ieri o nouă etapă. Mai mulţi „cavaleri” s-au strâns la sediul Asociaţiei pentru a discuta cu şefii AJF pe marginea nemulţumirilor pe care arbitrii le au şi în legătură cu măsura extremă pe care au luat-o, de a se declara indisponibili la meciurile din week-end. „Roşu pentru AJF” a fost mesajul pe care arbitrii l-au afişat, ei arătând în acelaşi timp cartonaşele roşii. Dintre protestatari nu au lipsit Laurenţiu Ciuchiţă, Ionel Nae, Marian Carson, Mihai Pericleanu, Sorin Vasilăţeanu, Florian Gavriluc, Andrei Constantin, Bela Eduard Szoke, Georgian Gavriluc, Andrei Burghelia, Alexandru Adămuţ, Iurgen Lică, Silviu Gheorghe, Iulian Barbu, Vlăduţ Ungureanu, Daniel Blândă, Cătălin Ciocan sau Bogdan Covrig. Arbitrii au încercat să intre în sediul AJF (care e în aceeaşi clădire cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret), dar s-au lovit de împotrivirea omului de ordine. Arbitrii au dorit să discute cu preşedintele AJF Constanţa, Vasile Mihu, iar în acest sens Laurenţiu Ciuchiţă l-a sunat pe mobil din stradă. Şeful Asociaţiei nu a dat însă curs invitaţiei arbitrilor, de a vorbi cu ei în faţa AJF-ului, spunând că vor dialoga la şedinţa arbitrilor.

„Marele revoluţionar a arbitrat cu premeditare”

La a doua tentativă de a intra în sediu, arbitrii au pătruns, însă doar în recepţia instituţiei, fiind opriţi acolo şi de angajaţii unei firme private de pază. La AJF a ajuns un singur „cavaler”, Mihai Pericleanu, care a înregistrat lista de revendicări, de „nemulţumiri”, cum au numit-o ei. Pe hârtie au fost trecute cinci puncte: 1. paza şi protecţia, pentru a asigura siguranţa jucătorilor, a spectatorilor şi a arbitrilor la meciuri; 2. sancţionarea jucătorilor şi a oficialilor care se fac vinovaţi de acte de indisciplină şi a echipelor care nu achită baremurile de arbitraj la termen; 3. transparenţă în aplicarea şi respectarea regulamentelor de către Comisia de Disciplină (postarea sancţiunilor pe site-ul oficial al AJF); 4. contracte de prestări servicii; 5. condiţii normale şi regulamentare pentru buna organizare a meciurilor - terenuri regulamentare, vestiare etc. Vasile Mihu a discutat apoi cu presa pe marginea acţiunii arbitrilor şi a doleanţelor lor. „Nu e o situaţie fără ieşire.

Etapele se vor desfăşura normal. Au venit aici vreo 13 arbitri, nu 80, cum spuneau. Iar indisponibilitatea şi-au anunţat-o în jur de 35. Unii au fost ameninţaţi la şedinţa de joi de fostul preşedinte al Comisiei de Arbitri, Aurel Oniţa, că, dacă nu se raliază protestului, nu li se vor depune la Bucureşti dosarele pentru examenele de promovare. Unii dintre protestatari vor arbitra în week-end. Au fost şantajaţi, în şedinţă publică. Există martori. Îl acuz pe Aurel Oniţa de perturbarea campionatului şi de şantaj. Sunt total împotriva violenţei, dar problemele de acum au fost create artificial, din alte motive. S-au dat indisponibili pentru că vor ca ei să conducă activitatea. Însă cele care fac fotbalul sunt echipele. Am înţeles protestul arbitrilor, însă nu au pomenit nimic de bani, de bareme. Acesta e punctul nevralgic, cuiul lui Pepelea. Însă nu au cerut până acum bani mai mulţi, la Adunarea Generală, când au fost şi echipele. N-a venit niciun reprezentant al arbitrilor. Oniţa n-a fost prezent nici măcar la învestirea sa. E o dezinformare totală ce spune. Constanţa nu a avut cel mai mare număr de promovări, iar în 2013 şapte arbitri au fost retrogradaţi din eşaloanele divizionare. De ce nu spune nimic de aceasta? Ciuchiţă, marele revoluţionar, a arbitrat cu premeditare la Nisipari. Se rugau toţi de el să reia jocul. A fost şters de un spectator, cu poliţistul lângă el. Dar de ce nu s-a dus în cabină, ci la maşină? Pe arbitri nu-i interesează desfăşurarea campionatului. Ciuchiţă m-a agresat verbal şi ieri (n.r. marţi), şi azi (n.r. ieri)”, a spus Vasile Mihu. Aurel Onița a fost demis din funcția de președinte al Comisiei de Arbitri au patru voturi pentru, două abțineri și un vot contra. Interimar este Lucian Cârjă, prim-vicepreședintele CJA.

„Suntem ameninţaţi că vom fi traşi pe margine”

Arbitrii au negat însă că principala miză a boicotului lor este creşterea baremelor. „Nu vrem să obţinem mai mulţi bani. Principala problemă e creşterea siguranţei noastre. La meciul de la Nisipari nu am intrat în vestiar pentru că, acolo, un fost arbitru, Gelu Dimaca, a luat un pumn în faţă. Am considerat că maşina mea e mai sigură. Ce se întâmpla dacă intram în vestiar şi tăbărau toţi jucătorii pe mine? La acea partidă i-am adus pe prietena mea şi pe băieţelul acesteia, iar când a văzut ce s-a întâmplat, acesta mi-a spus: «Laurenţiu, m-ai adus la fotbal şi am văzut numai bătaie şi înjurături. A doua oară nu mai vin». Comisia de Disciplină a AJF trebuie să fie formată din oameni din afara Asociaţiei. Legal, în urma protestului nostru, etapele nu se pot disputa. Sunt echipe care de şase luni nu au plătit baremele de arbitraj, dar sunt programate în continuare. Vicepreşedintele AJF, Stere Guteanu, ne spune prin telefon să dăm drumul la joc. Suntem ameninţaţi că vom fi traşi pe margine şi că nu vom mai merge la examenele de promovare.

E abuz în serviciu ce fac dânşii. Aurel Oniţa ne-a susţinut mereu şi a avut grijă să se audă mai departe problemele noastre. Era singurul preşedinte voluntar. Nu a încasat niciun ban, deşi sunt state de plată cum că ar încasa bani”, a arătat Ciuchiţă. „Nu suntem duşmanii nimănui. Vrem doar normalitate în acest sport. Un viceprimar mi-a spus că nu-mi va plăti baremul. Iar de la AJF mi s-a zis că mi se vor da banii în decembrie. Nu e transparenţă în privinţa pedepselor care li se aplică jucătorilor. Sunt procese penale pe rol. În ultima etapă, au fost patru meciuri oprite, iar în trei dintre ele au fost loviţi arbitrii. Mergem pe terenuri unde nu sunt garduri şi vestiare. Avem şi fete printre noi. Când se schimbă, le ţinem noi tricoul. Eu, ca arbitru, nu ar trebui să dau drumul la joc. Dar o facem fiindcă suntem forţaţi prin telefoane”, a arătat Mihai Pericleanu. „Mergem până la capăt. Vom duce protestul până la rezolvarea revendicărilor. AJF nu sprijină arbitrii în niciun fel”, a spus Marian Carson, unul dintre arbitrii bătuţi pe terenurile de fotbal din judeţ. Arbitrul şi-a scos şi certificat medico-legal, datat 30 aprilie 2013, în care medicul primar legist Mihai Onciu a concluzionat: „Numitul Carson Marian prezintă o leziune traumatică, ce a putut fi produsă prin lovire cu corp dur. Poate data din 28.04.2013. Necesită patru - cinci zile de îngrijiri medicale de la data producerii leziunii”. Un alt arbitru a venit ieri cu piciorul în ghips, spunând că s-a accidentat de la terenurile grele pe care se joacă meciurile.

Misterul jucătorului Leizeriuc

Arbitrii spun că s-au săturat ca jucători care nu au dreptul să joace şi evoluează bine mersi în campionat, fără ca AJF Constanţa să ia măsuri. În acest sens, „cavalerii” au adus ieri dovezi: copii după raportul de joc şi după legitimaţia fotbalistului Iulian Leizeriuc (24 de ani, de la Voinţa Valu lui Traian, carnet de legitimare nr. 26295). Potrivit însemnării din legitimaţia sa, operate de la AJF, acesta apare suspendat un an, începând cu 22 mai 2013, însă arbitrii spun că au remarcat că, pe data de 12 octombrie 2013, a jucat în partida CSO Ovidiu - Voinţa Valu lui Traian 2-1, din etapa a 10-a a Ligii a IV-a, Seria Est, lucru atestat şi de raportul de arbitraj existent la AJF. „Voi vedea despre ce e vorba în acest caz. Comisiile AJF sunt independente”, a declarat Vasile Mihu. O sursă din AJF a spus însă că este posibil ca suspendarea să fi fost ridicată de Comisia de Recurs, altfel nu se explică cum de legitimaţia era în posesia clubului.

Petre Niţescu, delegatul echipei din Valu lui Traian de la acel meci, a lămurit misterul: „Lui Leizeriuc i-a fost ridicată suspendarea. Noi l-am transferat de la Basarabi şi avea drept de joc. În legitimaţie nu se trece ridicarea suspendării. La meciul de la Ovidiu arbitru a fost Ciuchiţă. Conflictul dintre arbitri şi AJF afectează echipele. Majoritatea trăim din bani de la  bugetele locale. Eu vreau să propun să nu ne mai fluiere arbitri. Cei care vin fie sunt incompetenţi, fie au valoare, dar şi rea-voinţă. Să ne fluierăm între noi, ca la old-boys. Să nu-şi mai bată joc de noi pe banii noştri. La Ovidiu, am pierdut dintr-un ofsaid clar. Pe lângă aceasta, la final, am descoperit şi că ne-a fost spart vestiarul, iar vreo zece băieţi s-au ales cu bani, telefoane şi haine lipsă. Am înţeles că noi am fost a patra victimă a hoţilor la stadionul de la Ovidiu. Am chemat Poliţia, dar, până acum, nu am primit nicio veste”, a spus Petre Niţescu. Pe lângă Leizeriuc, arbitrii au mai venit cu un exemplu de fotbalist care, spun ei, nu ar fi avut drept de joc: Ionel Drăghici, de la Pescăruşul Gârliciu. „Acesta a fost dat în judecată de arbitrul Ionel Nae, iar Judecătoria Hârşova a hotărât să-i interzică accesul la competiţiile şi jocurile sportive timp de doi ani. Iar el joacă fără probleme”, a spus Sorin Vasilăţeanu. Un alt arbitru a prezentat un mesaj primit pe mobil, în care i se spune: „Nu va da-ti indisponibili. Onita v-a foloseste pt ca stie ca va fi dat afara. Suca” (sic). „Sucă” este porecla unui observator, Ioan Gheorghică, fost arbitru, însă el a negat că ar fi trimis asemenea mesaje. 

„Nu vreau să desfiinţez fotbalul”

„Este adevărat că în judeţul Constanţa, dar nu numai la noi, violenţa pe terenurile de fotbal, în care sunt implicaţi spectatori, jucători sau conducători, e în creştere. Am cerut la meciuri forţe de Poliţie şi Jandarmerie. Ultimii nu se pot implica însă în interiorul stadioanelor. La majoritatea jocurilor sunt poliţişti şi stewarzi, dar aceştia din urmă provin din localnici şi probabil că sunt şi suporteri ai gazdelor. În privinţa bazelor sportive, am făcut rabat de la regulament pentru ca echipele să existe şi să-şi desfăşoare activitatea. Nu toate trenurile îndeplinesc condiţiile de omologare, însă, dacă am fi aplicat regulamentul la sânge, ar rămâne doar trei formaţii. Ar trebui făcute multe, dar nu vreau să desfiinţez fotbalul. Echipele au datorii la AJF de 300.000 de lei. În privinţa punctului 4 de pe lista de revendicări, contractul de prestări servicii nu există nici la Liga 1. De acum încolo, vom posta pe site-ul oficial sancţiunile aplicate jucătorilor. Am vrut să băgăm şi fişele jucătorilor, dar nu a avut cine să o facă. Un lucrător de-al nostru ne-a întrebat: «Cât îmi daţi pentru aceasta?»”, a arătat Vasile Mihu. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bgd 24 Oct, 2013 19:48 Mamaaaa cat tupeu!!!!! Voi mai bine invatati sa arbitrati si dupa aia sa deschideti gura...credeti ca cineva face scandal la adresa voastra si va injura sau va bat degeaba?? Nu taticu...se intampla asta ca sunteti niste hoti foarteeee slab pregatiti si fluierati numai dupa cum va convine(adica pe unde se mai da un peste, un vinulet, niste banisori etc) Lumea deaia va ia la bataie si injuraturi, pentru ca furati pe fata...sunteti de 2 bani si ati mai si gasit cine sa ia cuvantul...cel mai mare arbitru in activitate , Ciuchita...:)))))) hhahahahah . O sa va zbateti in anonimat pe la judeteana "marilor arbitri" huaaaaaaa!!!!!!