Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Războinici adevăraţi Spartanii Constanţei s-au antrenat în zăpadă, în picioarele goale

ro

04 Feb, 2014 00:00 4507 Marime text
O parte a tinerilor luptători de la la clubul Ares Dojo DM - Constanţa au luat parte, la Mereni, la o pregătire specială
 
Antrenorul Nicu Vasiliu le-a făcut o surpriză elevilor săi în aceste zile de iarnă. Profitând de faptul că zăpada era afânată, a programat o parte a antrenamentului de la Mereni în condiţii speciale, afară, în ger. Câteva minute, luptătorii s-au pregătit chiar în picioarele goale, doar în kimono.
 
Vremea potrivnică din această perioadă a anului nu a îngheţat antrenamentele clubului constănţean Ares Dojo DM - Constanţa. Dimpotrivă. Antrenorul Nicu Vasiliu (40 de ani, centură neagră 1 Dan) s-a gândit să utilizeze în folosul sportivilor săi zăpada şi temperatura scăzută. La pregătirea de Ashihara Karate desfăşurată la sala de la Mereni, au fost întrunite toate condiţiile pentru un antrenament spartan, ca cele la care lua parte Vasiliu acum 20 de ani. „La Mereni, am avut o şedinţă de pregătire cu sportivi majoritatea semi-avansaţi, care merg la competiţii. Le-am făcut o surpriză. După încălzirea din sală, le-am spus: «Descălţarea în picioarele goale, încolonarea şi afară la zăpadă!». Nu mai făcuseră aşa ceva până atunci, dar nu a dat nimeni înapoi. Zece sportivi am scos afară, însă cei mai mici dintre ei, Daniel Badea, de şapte ani, din Mereni, şi Andreea Mucha, de zece ani, din Topraisar, şi-au păstrat încălţările. Am luat această decizie pentru că sunt la o vârstă fragedă şi nu ştiam ce reacţie fizică vor avea. Am ieşit afară, am făcut o tură de teren, apoi condiţie fizică şi la sfârşit am exersat lovitura de braţ, un procedeu esenţial din artele marţiale. Totul a durat 3-4 minute, maximum cinci. Am intrat în sală, ne-am încălzit, apoi am ieşit iar, de data aceasta însă cu toţii încălţaţi, pentru un sfert de oră de lucru la sânge. Asemenea antrenamente îi călesc pe sportivi din toate punctele de vedere. A fost ceva aparte, o premieră în viaţa lor. Sportivii de mare performanţă şi luptătorii din trupele speciale se pregătesc aşa. Înainte de Mereni, am condus un antrenament şi la Topraisar, însă doar cu sportivi începători, aşa că nu i-am scos în zăpadă”, a povestit Nicu Vasiliu. La Mereni, copiii şi tinerii s-au antrenat afară doar în kimono şi cu capul gol, doar Andreea Mucha şi Daniel Badea au avut capetele acoperite. Cel mai mic a fost Daniel (vicecampion naţional de juniori la kumite, la -8 ani), iar „veteranul” antrenamentului, campionul balcanic Silviu Şeitan, a avut doar 19 ani. Alţi luptători care au înfruntat zăpada precum spartanii ori războinicii japonezi au fost Adin Gani (din Topraisar), Andrei Şerbănică, Valentin Badea (fratele lui Daniel) sau Alexandru Radu. Sportivilor le-a plăcut şedinţa de pregătire. „A fost super, mai vrem asemenea antrenamente”, a spus Valentin Badea. „Şi eu mai vreau”, l-a completat Andrei Şerbănică.
 
Treptele de la „Modern” îi sleiau de puteri

 
„A fost o mare performanţă să reuşesc să ţin nişte copii în zăpadă până aproape de genunchi, timp de cinci minute. Unii dintre ei mai aveau puţin şi plângeau, dar nu au cedat, doar practică artele marţiale. Sunt mândru de ei! Erau înţepeniţi de frig. A fost un şoc pentru ei şi un antrenament-surpriză, aşa cum făceam şi eu când eram de vârsta lor. Alte timpuri, alte metode, alte concepţii”, a punctat Nicu Vasiliu, care se pregătea pe timpuri alături de Valerin Ariton şi Paul Dicu. „Pe vremea noastră, era mai greu să lucrăm în săli. Ne antrenam mai mult afară. Era o obişnuinţă pentru noi ca, în această perioadă a anului, să ne pregătim în zăpadă sau în apa mării, până la genunchi. Pe atunci, ne desfăşuram multe dintre antrenamente pe plaja din spatele Universităţii Maritime Civile, dar foloseam pentru fortificare fizică şi cele 400 şi ceva de trepte de la «Modern». Oricum, sunt şi alţi antrenori care îşi desfăşoară actualmente antrenamentele în zăpadă”, punctează Nicu Vasiliu, care practică de la 13 ani artele marţiale şi, pe lângă antrenor, este şi arbitru internaţional, şi se implică şi în organizarea de competiţii. Primul concurs din 2014 la care vor participa reprezentanţii Ares Dojo DM - Constanţa este Campionatul Naţional de Kata, de la Braşov, care se va desfăşura pe 15 martie şi la care Nicu Vasiliu şi-a propus obţinerea mai multor medalii. Tot luna viitoare, dar spre sfârşitul ei, este programat un concurs internaţional în Serbia, unde, după toate probabilităţile, Vasiliu va participa doar cu Silviu Şeitan, având în vedere că este întrecere de seniori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • iz 04 Feb, 2014 15:22 Theraflu scrie pe ei!