Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre a venit la deschiderea Jocurilor Naţionale Paralimpice Participanţii au văzut-o pe fina primarului şi au ascultat Imnul staţiunii Mamaia (galerie foto)

ro

28 May, 2013 00:00 2900 Marime text
Festivitatea de deschidere a ediţiei a 20-a a întrecerii care a început, ieri, la Constanţa, a beneficiat şi de prezenţa primarului municipiului

Este pentru prima oară când Constanţa găzduieşte această întrecere, Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Paralimpic Român, explicând că a ales litoralul pentru condiţiile foarte bune oferite în plan organizatoric. În paralel cu Jocurile Naţionale se desfăşoară şi ediţia a treia a Trofeului Litoral. Cei 145 de sportivi participanţi se întrec la atletism, tenis de masă, baschet (la care participă şi o echipă din Bulgaria), ski nautic şi pescuit sportiv.

În acest an, Jocurile Naţionale ale persoanelor cu dizabilităţi au părăsit capitala pentru prima dată după o serie neîntreruptă de 19 ediţii. Iar onoarea de a fi gazda ediţiei a 20-a i-a revenit Constanţei. „Visul meu de-o viaţă, ca această întrecere să vină pe litoral, s-a împlinit”, a spus Ion Gembăşanu, preşedintele Asociaţiei Judeţene Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap, organizatorul celor două întreceri, în colaborare cu Comitetul Naţional Paralimpic, Primăria municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean. Jocurile Naţionale au început ieri, cu probele de atletism şi tir cu arcul, desfăşurate pe stadionul „Farul”, acolo unde a avut loc şi deschiderea oficială. Oaspete de seamă la festivitate a fost primarul Constanţei, Radu Mazăre, care li s-a adresat celor prezenţi, a dat mâna cu toţi, s-a fotografiat şi a glumit cu ei. Mazăre a fost primit cu aplauze, dar i s-a şi strigat: „Dom’ primar, unde sunt gagicile?”. „Azi am venit la voi la sport. Sunt şi cu sportul, nu numai cu gagicile”, a gustat gluma primarul. Din suita sa, care l-a însoţit la stadionul „Farul”, au făcut parte Andreea Iorov, încadrată consilier juridic la Primăria Constanţa şi două gărzi de corp. Când a vorbit, Mazăre a chemat-o alături de el pe Andreea Iorov, spunând: „Am adus cu mine o fată frumoasă”. Primarul este naşul de cununie al Andreei şi al lui George Alexandru Iorov. „Eu nu prea vin la evenimente, dar la acesta al dumneavoastră sunt prezent cu mare plăcere şi cu bucurie. Apreciez tăria şi optimismul de care daţi dovadă. Am o slăbiciune pentru persoanele cu dizabilităţi, care, deşi au fost lovite de soartă, nu se izolează, îşi duc viaţa mai departe şi sunt angrenate în activităţi ale comunităţii. Alţii, sănătoşi şi viguroşi, cerşesc la colţ de stradă, pe când dumneavoastră, în ciuda problemelor cu care vă confruntaţi, nu vă daţi bătuţi”, a declarat Radu Mazăre.

Pe stadion a răsunat şi imnul staţiunii Mamaia

Cât timp primarul a fost în mijlocul participanţilor la competiţii, de la staţia de amplificare a stadionului a răsunat Imnul Naţional al României, dar şi aşa-numitul imn al staţiunii Mamaia, „Viva Mamaia”, lansat de Loredana Groza, Cabron şi Radu Mazăre, surpriză pentru edilul-şef din partea organizatorilor. Din partea AJSPH Constanţa, Marta Iozefina Bencze i-a oferit primarului o lucrare realizată de ea despre personalităţile mondiale (persoane cu dizabilităţi) şi un poster cu echipa de baschet în fotoliu rulant a Constanţei. Născută în Galaţi, Marta Bencze a încurcat oraşele şi le-a urat participanţilor la Jocurilor Naţionale „Bine aţi venit la Galaţi!”, corectându-se însă imediat, la sesizarea sportivilor. La festivitatea de deschidere au participat şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, directorul executiv Claudiu Teliceanu şi directorul adjunct Mihai Orzan. „La Constanţa am găsit un stadion foarte bun şi condiţii excelente de transport şi cazare, de aceea am hotărât să venim aici de la Bucureşti. Ediţia de acum a Jocurilor reuneşte cei mai mulţi participanţi din ultimii zece ani. Avem şi un sport în premieră, ski nautic, la care vor participa 30 de sportivi cu dizabilităţi. Este o probă de mare atracţie, care va întregi un eveniment foarte frumos”, a declarat Sally Wood-Lamont. După ce toţi participanţii au făcut turul de onoare al stadionului, competiţia a început. Cinci reprezentanţi ai Constanţei au urcat pe podium în mai multe probe ale întrecerii de atletism. Laureaţii sunt: Adriana Olteanu - locul întâi la aruncarea greutăţii (4,28 m / clasa F 54), locul trei la aruncarea suliţei (5,80 m / F 54) şi la 100 m (35,58 s / T 53); Marian Rajunschi - locul întâi la aruncarea greutăţii (5,68 m / F 58), locul trei la aruncarea suliţei (11,10 m / F 58); Marta Bencze - locul doi la aruncarea suliţei (6,04 m / F 54), locul întâi la 100 m (32,82 s / F 54) şi la 200 m (62,13 s / T 53); Marian Ifteni - locul întâi la 100 m (17,28 s / T 38) şi la 200 m (38,70 s / T 37); Daniel Căruceru - locul trei la 100 m (19,04 s / T 44). Ieri, trebuia să se dispute și concursul de tir cu arcul, care a fost anulat însă.

Ce mai cuprinde programul

Jocurile Naţionale continuă astăzi, când, de la ora 09.00, la Complexul Sportiv Tomis, se joacă meciurile de tenis de masă (individual şi pe echipe; deplasabil şi în fotolii rulante). În aceeaşi sală, mâine şi poimâine, se dispută Campionatul Naţional de baschet în fotoliu rulant, denumit „Mariana Mihoc”, la care va concura şi echipa bulgară Club Disabil Varna. Tot mâine, pe lacul Siutghiol, la baza nautică Pinguin (în dreptul hotelului Iaki), se va desfăşura, în premieră pentru România, de la ora 09.00, proba de ski nautic (inclusă în Trofeul Litoral). Poimâine, programul va cuprinde şi proba de pescuit sportiv, pe lacul Corbu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii