Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Familia lui Walid Abdelatif S-au mutat din Egipt la Constanţa pentru ca fiul lor să joace fotbal la Farul (galerie foto)

ro

08 May, 2015 00:00 4278 Marime text
La echipa de juniori A de la FC Farul evoluează Walid Abdelatif, născut în urmă cu 18 ani, la Constanţa, din tată egiptean şi mamă româncă. În 1999, pe când fiul lor avea doi ani, Hassan şi Liliana au decis să se mute cu toţii, definitiv, la Cairo. După 12 ani au revenit însă la Constanţa, de dragul băiatului şi al pasiunii sale fotbalistice.

Moştenind talentul fotbalistic al tatălui său, Walid a început sportul-rege la cinci ani, la piticii clubului Zamalek din Cairo. După doi ani, a ajuns la o academie a lui Bayern Munchen, apoi a jucat la echipa Pepsi, tot din Egipt. O vacanţă în România, la Constanţa, petrecută în 2011, l-a adus însă în curtea Farului, din care nu a mai ieşit. De atunci este „marinar“ şi a redevenit şi constănţean.

 
Povestea familiei Abdelatif a început la sfârşitul lui martie 1993, când destinul i-a adus faţă în faţă pe tinerii Hassan şi Liliana. El era un chipeş egiptean, de 30 de ani, fost comandant de navă şi sosit în România pentru a-şi deschide o afacere. Ea era o frumoasă constănţeancă de 20 de ani, care, la 22 de ani distanţă de acel episod, îşi aminteşte cu nostalgie: „Ne-am întâlnit într-un magazin din zona Grand. El dorea să cumpere ceva şi nu s-a înţeles cu vânzătoarea, căreia îi vorbise în limba engleză. Atunci am intervenit eu şi i-am tradus femeii ce voia străinul. Apoi am plecat. Era în jurul orei 12.00. Bărbatul a venit însă după mine şi a intrat în vorbă. Am făcut cunoştinţă. M-a impresionat. Era un gentleman. A fost dragoste la prima vedere. Ne-am întâlnit şi în după-amiaza aceleiaşi zile, la ora 17.00, iar Hassan a intrat direct în subiect, întrebându-mă fără ocolişuri: «Vrei să fii soţia mea?». Am acceptat“.
 

Aşchia nu a sărit departe de trunchi

 
Liliana a deveni astfel doamna Abdelatif şi nu încetează de atunci să-i mulţumească divinităţii pentru acea întâlnire care i-a schimbat şi i-a umplut viaţa de dragoste. „Dumnezeu mi-a aranjat destinul. Îi mulţumesc că mi-a trimis un aşa om. Tuturor le doresc să aibă parte de iubirea şi de înţelegerea care există între noi. În plus, avem şi un copil, care ne-a împlinit pe deplin“, arată Liliana. Copilul este Walid, fotbalistul de la juniorii Farului, care, acum două zile, a împlinit 18 ani. La doi ani de la naşterea băiatului, în 1999, Liliana şi Hassan au decis să plece definitiv în ţara natală a soţului şi să se stabilească în oraşul Cairo. Pe când puştiul a împlinit cinci ani, părinţii l-au dat la fotbal, observând că lui Walid îi plăcea mult acest sport, bătând mingea cât era ziulica de mare. Aşchia nu sărise departe de trunchi, pentru că şi tatăl, Hassan, fusese fotbalist, la Zamalek. „Când a intrat însă la Academia Arabă de Ştiinţă, Tehnologie şi Transport Maritim, părinţii l-au oprit de la fotbal şi l-au direcţionat către carte. Pe atunci, în Egipt, fotbalul nu era privit ca o meserie“, dezvăluie Liliana.
 

Cum a ajuns Walid la Farul

 
De la cinci la 14 ani, Walid a jucat în Egipt la Zamalek, la Academia lui Bayern Munchen şi la Pepsi, până în 2011, când, venit în România alături de familie, pentru o vacanţă, tânărul de 14 ani a mers la stadion la Farul, ca să facă mişcare pentru menţinerea condiţiei fizice. „După ce l-au văzut mai multe zile, cei de la Farul au vorbit cu noi ca să-l oprească pe băiat la club. În special antrenorul Ion Constantinescu a insistat. «Îl vreau la mine la grupă», a spus acesta. În această situaţie, ne-am sfătuit în familie, iar împreună am luat decizia de a reveni din Egipt la Constanţa. Pentru copil am făcut-o, pentru binele său, pentru cariera sa. În Europa i se deschid alte orizonturi fotbalistice decât în Egipt. Pentru o familie, copiii şi binele lor trebuie să fie pe primul plan. Primul antrenor la Farul al lui Walid a fost Ion Constantinescu, băiatul meu jucând la o grupă formată din copii mai mari cu doi ani decât el. A lucrat însă şi cu Mihai Turcu, Grigorie Tudor, Ionel Melenco, Gabriel Şimu, Izmir Abdulgani, Lucian Marinof şi Marius Axinciuc, ultimii doi fiind antrenorii săi actuali“, spune Liliana Abdelatif. Într-o poză de grup a juniorilor Farului, din 2013, Walid apare alături de fotbalişti precum Mihai Popa, Alexandru Muscă, Erdal Ali, George Zubere, Andrei Tudorache, Florin Suciu, Laurenţiu Cioacă, Cezar Beşleagă, Robert Dragnea, Emanuel Solcan, Alexandru Gogan, Bogdan Meleandră, George Chiru, Rareş Vâjlănescu, Andrei Benghea, Cosmin Gavrilă şi Florin Enache.
 

Idolul „Micului Faraon“ este Zinedine Zidane

 
„Micul Faraon“, un fotbalist înalt de 1,78 m, care îl are ca idol pe Zinedine Zidane, joacă mijlocaş pe ambele laturi ale terenului, dar este distribuit de regulă pe partea dreaptă. A participat recent cu echipa Farului şi la faza de zonă a Campionatului Naţional de juniori A, însă „marinarii“ nu s-au calificat în semifinalele întrecerii. „Fotbalul îi place foarte mult. Îşi doreşte o carieră în acest domeniu. Este foarte ambiţios“, spune mama. Atât ea, cât şi tatăl sunt cei mai mari suporteri ai lui Walid şi nu ratează niciun meci al acestuia. Tânărul fotbalist a absolvit „Cambridge School of Constanţa“ şi susţine în această perioadă examene, iar fix în ziua în care a împlinit 18 ani, a dat prima probă la limba engleză. În continuare, variante pentru studiile superioare ar fi domeniul medicinei (stomatologia) sau al managementului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cucumber 08 May, 2015 20:26 Proud <3
  • doina 08 May, 2015 19:53 Il cunosc pe walid de cand sa nascut ,o minune de copil iar acum un f talentat si promitator fotbalist . fiind unul dintre fanii sai nu pot decat sa- doresc tot succesul din lume iar minunatii parinti ce-mi sunt prieteni sa-i fie alaturi vesnic ! :) pupici fam Abedlatif !