Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patrick Ekeng a murit. Cei de la FC Viitorul, martori la tragedia de pe teren „A fost ceva de groază!“

ro

09 May, 2016 00:00 15122 Marime text
 

Fotbaliştii de la FC Viitorul şi toţi membrii clubului sunt şocaţi, ca de altfel întreaga lume a fotbalului românesc şi mondial, de tragedia produsă vineri seară la meciul Dinamo - FC Viitorul
 
În timpul partidei, fotbalistul camerunez al gazdelor, Patrick Ekeng (26 de ani), s-a prăbuşit inconştient pe teren, iar ulterior a murit la spital, unde intervenţiile medicilor nu l-au putut salva. Sunt multe semne de întrebare şi acuzaţii vizavi de această tragedie, pornind de la sosirea cu întârziere a ambulanţei pe teren şi de la acordarea primului ajutor. Cert e că a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar autorităţile fac cercetări în acest caz, strângând probe şi având loc deja mai multe audieri. În weekend, meciurile de fotbal din Liga 1, Liga a 2-a, Liga a 3-a, dar şi altele au fost amânate, iar finala Cupei României se va juca şi ea la altă dată. 
 
Patrick Ekeng a intrat pe teren în minutul 63 şi s-a prăbuşit în minutul 69 şi 45 de secunde. În acel moment, scorul era 3-2 pentru Dinamo. Cum gazdele epuizaseră toate schimbările, până la final au jucat în zece oameni. În acel minut fatidic, Ekeng se afla în cercul de la centrul terenului şi a căzut pe spate. Imediat, jucătorii din preajma sa au fugit la el, primul fiind francezul de culoare Kevin Boli, de la FC Viitorul. Vin şi cei din staff-ul medical al lui Dinamo. Toată lumea face semne disperate pentru sosirea de urgenţă a ambulanţei acolo unde se afla Ekeng, dar maşina, care era în afara terenului, în spatele unei peluze, ajunge cu întârziere, jucătorul fiind urcat abia după două minute şi 47 de secunde de când căzuse pe teren! Camerunezul a fost dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde manevrele de resuscitare au durat o oră şi 30 de minute, dar nu au dat niciun rezultat, fotbalistul, care era căsătorit şi avea o fetiţă de doi ani, murind.

„Cei mici din lotul nostru parcă erau trăsniţi“

„Doamne fereşte, ce nenorocire! Primul care s-a dus la Ekeng, după ce acesta a căzut, a fost Boli. A fost ceva de groază. Am aflat apoi de la spital că se face resuscitare, dar că jucătorul nu răspunde la manevre. Am sperat totuşi că va fi bine. După încheierea partidei, am mai rămas peste o oră la stadion, întrucât am avut şi control anti-doping, iar apoi am mai stat în parcare. Toţi am fost marcaţi profund de această tragedie. Cei mici din lotul nostru parcă erau trăsniţi. Am avut rezerve cinci băieţi născuţi în anul 1999“, a declarat Paul Peniu, preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“.

Sora lui Ekeng - „I-a spus celui mai bun prieten că e foarte obosit“

Potrivit unei informaţii oferite BBC de sora lui Ekeng, Monique Chantal, jucătorul s-ar fi simţit foarte obosit înainte de meci. „I-a spus celui mai bun prieten al său că nu se simte în stare să joace, că e foarte obosit. Patrick era foarte generos, un gentleman. Moartea sa e foarte dureroasă pentru familie, e ca un coşmar“, a declarat Monique Chantal. Sunt informaţii cum că, după ce Ekeng a fost transportat la spital, jucătorii celor două formaţii i-au cerut arbitrului ca meciul să nu se mai joace, dată fiind starea lor psihică precară, însă „cavalerul“ a decis ca partida să continue, având acoperire însă din punctul de vedere al regulamentului.

Ce a declarat medicul lui Dinamo

Clubul Dinamo a transmis un comunicat în care face precizări în ce priveşte „speculaţiile vehiculate în ultimele ore, legate de calitatea serviciilor de ambulanţă pe care clubul nostru, în calitate de organizator, le-a contractat pentru desfăşurarea meciului FC Dinamo Bucureşti - FC Viitorul“. „FC Dinamo Bucureşti a asigurat nu doar minimumul necesar de ambulanţe (două), conform regulamentelor competiţionale, ci a contractat trei ambulanţe pentru acest meci. Aceste ambulanţe au fost dotate corespunzător pentru intervenţiile în regim de urgenţă, potrivit reprezentanţilor serviciului de ambulanţă contractat. Acest fapt a fost confirmat la şedinţa tehnică de dinaintea partidei în cadrul raportului de organizare a jocului. Legat de intervenţia medicală, nu putem comenta mai mult decât ceea ce transmite medicul echipei, Liviu Bătineanu: «Jucătorul s-a prăbuşit pe teren. Am intrat imediat, fără a mai aştepta permisiunea arbitrului, şi am început primele manevre de resuscitare. Am controlat şi eliberat căile aeriene superioare. Jucătorul avea puls şi respira. S-a solicitat ambulanţa, care a hotărât transportarea în serviciul de urgenţă. În timpul transportului, care a durat aproximativ două minute, s-a început masajul cardiac extern, deoarece jucătorul a făcut stop cardio-respirator. Imediat a fost preluat de serviciul de urgenţă, care a început manevrele de resuscitare. Precizez că jucătorul a efectuat vizita medicală în data de 12 ianuarie 2016 la Institutul Naţional de Medicină Sportivă. Fiind jucător nou cooptat în lotul nostru, investigaţiile medicale au fost completate, faţă de cele standard prevăzute de regulamente, la o altă clinică, prin efectuarea unui examen de ecocardiografie. În urma examinărilor, jucătorul a fost declarat apt pentru antrenamente şi competiţii»“.

Sancţiuni la firma de ambulanţă

Echipa din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne și specialiștii Ministerul Sănătății au finalizat controlul început ieri la societatea comercială care a asigurat ambulanța la meciul Dinamo - FC Viitorul. Potrivit unui comunicat DSU, s-au constatat mai multe „neglijențe și abateri grave”, drept pentru care autorizaţia de funcţionare a firmei private de ambulanţă va fi suspendată pe cel puţin 30 de zile (până la remedierea tuturor deficienţelor). De asemenea, au fost dispuse amenzi de 23.800 de lei, iar controlul va fi extins de către Direcţia de Sănătate Publică, pe alte aspecte specifice sesizate, de competența acesteia. În cadrul anchetei care se face în cazul morţii lui Ekeng, au fost ridicate mai multe documente medicale, inclusiv de la clubul Dinamo, iar ambulanţa cu care a fost transportat la spital fotbalistul a fost sigilată.

Au început audierile

Ieri, au avut loc mai multe audieri, dând declaraţii, printre alţii, medicul lui Dinamo, Liviu Bătineanu, patronul firmei de ambulanţă şi personalul de pe ambulanţă. „Nu era nevoie de resuscitare pe teren. Avea puls şi respira. Este un protocol care trebuie urmat. Eu am făcut exact prima etapă din protocol. Am eliberat căile respiratorii. M-am asigurat de funcţiile vitale. Avea puls, respira, dar gura era încleştată şi m-am asigurat că îi eliberez căile respiratorii. Ambulanţierii i-au pus şi monitorul şi arăta 98 saturaţie. La spital a ajuns în fibrilaţie ventriculară. De când l-au urcat pe targă s-a întâmplat asta. A avut electrozi pe el, medicii de la spital pot spune orice. Treaba mea se termină din momentul în care intră în ambulanţă. Asistenţa medicală de urgenţă o asigură ambulanţa. Toţi fotbaliştii erau obosiţi pentru că s-a jucat din trei în trei zile”, a arătat Liviu Bătineanu, potrivit dinamo1948.club. Astăzi, la Institutul Naţional de Medicină Legală, va avea loc necropsia truplului neînsufleţit al lui Patrick Ekeng.

Unul dintre observatori a fost fotbalist la FC Farul

Unul dintre observatorii meciului, Vasile Marcel (fost portar al FC Farul), a declarat la Dolce Sport că, la şedinţa tehnică dinaintea partidei, medicul delegat la meci a spus că ambulanţele prezente la partidă sunt dotate corespunzător. „Medicul delegat pentru această partidă ne-a spus că ambulanţele sunt dotate corespunzător. Protocoalele sunt foarte bine stabilite. Eu am discutat cu medicul şi el mi-a confirmat că totul e în regulă. Nu pot avea eu competenţă pentru a verifica ambulanţa“, a arătat Vasile Marcel, potrivit sursei citate. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a precizat într-un comunicat că, „începând de azi (n.r. sâmbătă), observatorul de joc trebuie să verifice punct cu punct dotarea ambulanţei, însoţit de medicul delegat, cu ocazia fiecărei partide. Totodată, Comisia Medicală a FRF evaluează acum situaţia. Aşteptăm analiza şi raportul acesteia, însoţite de sugestiile şi recomandările specialiştilor noştri“.   

Măţan, debut cu gol în Liga 1, la 16 ani!

Partida s-a încheiat la egalitate, 3-3 (Gnohere 7, 49 - din penalty, Rotariu 55 / R. Marin 10, Fl. Tănase 34 - din penalty, Măţan 84 - din penalty). Măţan are numai 16 ani şi a debutat (cu gol) în Liga 1 în acest meci! FC Viitorul (manager tehnic, Gheorghe Hagi) a jucat cu: Buzbuchi - I. Flip, Hodorogea, Boli, Perju (63 Măţan) - R. Marin (79 Cârstocea), De Lucas, Cr. Ganea - A. Chiţu, Fl. Tănase, I. Hagi (74 Băluţă). Mircea Rednic, antrenorul lui Dinamo, a mizat pe: Muţiu - Hanca, Marc (46 Mevlja), Nedelcearu, Olteanu - Anton (63 Ekeng), Şerban (46 Palic) - Rotariu, Bicfalvi, Lazăr - Gnohere. FC Viitorul a încheiat campionatul pe locul cinci, cu 29 de puncte, în play-off având o victorie, trei egaluri şi şase eşecuri în cele zece partide disputate.  

Moment de reculegere la meciurile din judeţul Constanţa     

Lumea fotbalului românesc şi mondial a transmis mesaje de condoleanţe pentru această tragedie. „Academia de Fotbal «Gheorghe Hagi» şi clubul FC Viitorul transmit un mesaj de compasiune clubului Dinamo Bucureşti şi familiei fostului fotbalist Patrick Ekeng, decedat prematur, la doar 26 de ani. Pentru cei care l-au cunoscut şi apreciat pe Patrick Ekeng adresăm sincere condoleanţe. Odihneşte-te în pace, Patrick Ekeng!“, „FC Farul este alături de clubul Dinamo şi de familia lui Patrick Ekeng. Dumnezeu sa-l ierte!“, „AJF Constanţa este alături de familie şi transmite sincere condoleanţe“ şi „Echipa HC Dobrogea Sud Constanța transmite, cu părere de rău, sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor şi tuturor celor ce l-au iubit şi apreciat pe sportivul Patrick Ekeng! Suntem alături de voi!”, au fost câteva mesaje de la Constanţa.
 
La meciurile organizate pe plan local, în weekendul trecut, de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Constanţa, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celui ce a fost Patrick Ekeng. Stadionul lui Dinamo s-a transformat în loc de pelerinaj, iar fotbalişti de la foarte multe echipe, antrenori, oficiali, foşti jucători, oameni de fotbal şi fani au venit să-i aducă un omagiu lui Patrick Ekeng. Clubul din Ştefan cel Mare a decis să retragă tricoul cu numărul 14, cu care a jucat fotbalistul african la Dinamo. 

Sursa foto: capturi Dolce Sport
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii