Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paf, Billy şi Michoud fac senzaţie în Liga a V-a constănţeană Urmaşul camerunezului Eto'o dă goluri pentru Unirea Topraisar (galerie foto)

ro

07 Nov, 2012 21:29 4518 Marime text
africani_1.jpgParfait Ripert a avut la juniori colegi celebri, care joacă acum la Queens Park Rangers şi la Olympique MarseilleVice-lidera Seriei Est a Ligii a V-a constănţene de fotbal, Unirea Topraisar, are un compartiment ofensiv inedit: atacanţii şi mijlocaşul coordonator sunt africani ori au unul dintre părinţi african. Doi dintre ei, fraţii Bokamba, sunt de aproape 20 de ani în România.

Camerunezul Gustave Parfait Bruno Ripert Njoya (21 de ani) a venit în Constanţa în urmă cu trei ani, la studii. Urmează Petrochimia la Universitatea „Ovidius", dar, cum în ţara sa a făcut şi fotbal, nu s-a putut rupe de acest sport nici aici. Este mijlocaşul coordonator al Unirii Topraisar, echipă la care a venit de la CS Peştera. Antrenorul Serhan Şachir are numai cuvinte de laudă la adresa sa: „E foarte bun, un câştig pentru echipă. Promite mult. E păcat să rămână la acest nivel. De altfel, de el se interesează echipa de Liga a II-a Unirea Slobozia. Totodată, ne gândim să-l propunem şi la Academia Hagi". Parfait, strigat de colegi „Paf", a urmat în ţara sa şcoala de la Douala, unde a învăţat fotbal şi celebrul Samuel Eto'o, atacantul lui Anji Mahacikala, fost jucător la Real Madrid, Barcelona sau Inter Milano. Parfait a avut colegi la Douala alţi doi fotbalişti cunoscuţi din Europa: fundaşii centrali Nicolas N'Koulou, de la Olympique Marseille, şi Stephane Mbia, de la QPR. Viaţa l-a adus însă la Constanţa („studiez Petrochimia, pentru că e un domeniu bine plătit în ţara mea şi în lume"), iar deocamdată joacă fotbal contra unor echipe precum Fulgerul Chirnogeni, Farul Tuzla sau Viitorul Cobadin, obiectivul fiind promovarea în Liga a IV-a. „M-am integrat bine la Unirea. Nu am nicio problemă", spune Ripert, care mai are patru fraţi în Camerun.

Căsătorit cu o constănţeancă

Tripleta africană de la Unirea Topraisar este completată de fraţii Bokamba, ambii atacanţi. Billy Bondot are 35 de ani şi este în România din 1995, iar Michoud Cayrol e mai mic cu cinci ani, având şi el o vechime de 15 ani în ţară. Billy s-a născut la Timişoara, din mamă româncă (tulceancă) şi tată congolez, şi a plecat de mic în Africa. A făcut junioratul la Olympique Marseille, iar la 15 ani juca în prima ligă din Congo, la Patronnaje. În România a venit prima dată la FC Farul, însă nu a rămas după ce a fost instalat antrenor Ion Marin. A urmat Delta Tulcea, o altă echipă din Tulcea, iar în Constanţa - Aurora 23 August şi CFR. Acum joacă la Topraisar, de doi ani. Între timp, s-a căsătorit cu o constănţeancă, Elena, iar cei doi au împreună un fiu, Eric, de aproape cinci ani. Puştiul îşi moşteneşte tatăl în ce priveşte înclinaţia către fotbal. „Vreau să-l dau la acest sport. Are o vivacitate ieşită din comun", spune Billy, bun prieten cu fostul farist Cosmin Paşcovici, cu care joacă la o echipă de fotbal în sală. Familia Bokamba locuieşte în Constanţa, iar Billy a lucrat în ultimul timp la o firmă de distribuţie. Fotbalistul are dublă cetăţenie, română şi congoleză, ne vorbeşte limba la perfecţie, iar la Constanţa, cu ani în urmă, şi-a definitivat şi studiile: a terminat liceul (ultimul an l-a făcut la „Traian"), iar apoi a urmat Tranzacţiile Internaţionale, la „Ovidius". Fratele şi coechipierul său, Michoud Cayrol, a venit la Unirea Topraisar în sezonul de faţă, iar în acest moment este plecat în Congo, de unde se întoarce săptămâna viitoare.

africani.jpg

Se înţelegea prin semne cu bunica

„Fraţii Bokamba şi Paf se completează foarte bine unul pe altul. În principiu, Billy şi Michoud joacă unul o repriză şi unul o repriză, dar sunt şi meciuri când se află pe teren în acelaşi timp. Pe lângă faptul că e fotbalist bun, Paf e şi cuminte, şi disciplinat în teren. Nu a primit nici măcar un cartonaş galben. Cei trei vorbesc între ei în franceză, dar cu băieţii comunică în română. Sunt o atracţie pentru spectatori, care, după meciuri, vin la ei, îi felicită şi vor să le facă cinste. Nu ne-am confruntat până acum cu scandări rasiste sau cu alte probleme de acest gen", mai spune Serhan Şachir. Billy îi este ca un frate mai mare lui Paf. Când a hotărât să-l aducă pe Parfait, pe care l-a remarcat la un meci de Cupă cu CS Peştera, antrenorul Unirii Topraisar s-a sfătuit cu veteranul echipei sale. „Ştiu cât de greu e să fii singur într-o ţară străină, de aceea am încercat să-l ajut pe Paf. Şi eu, când am venit în România, şi locuiam la Tulcea, la bunica din partea mamei, mă înţelegeam cu ea prin semne, până am învăţat limba română", arată Billy Bokamba.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii