Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oraşul în care sportul este rege Un fotbalist al Generaţiei de Aur i-a premiat pe copiii din Techirghiol (galerie foto)

ro

04 Jun, 2013 00:00 4321 Marime text
La Techirghiol, clubul local de sport, Victoria, are numai două secţii, însă ce secţii! Fotbalul şi şahul se practică la nivel înalt, sub oblăduirea Primăriei şi a Consiliului Local

Secţia de fotbal are un nume celebru, Sparta, iar toţi jucătorii, de la cel mai mic până la cel mai mare, respectă emblema şi culorile, având pe teren o atitudine de spartani. Şahul are şi el campioni naţionali şi mari maeştri internaţionali.

Echipa de fotbal seniori a oraşului Techirghiol joacă în Liga a IV-a, iar în acest moment, cu o etapă înaintea finalului competiţiei, ocupă locul doi în play-out, îndeplinindu-şi obiectivul fixat, menţinerea în campionat, cu o clasare cât mai bună. „La Techirghiol, avem o tradiţie în descoperirea şi formarea tinerilor jucători. Pe lângă sectorul juvenil, punem accent pe sportul de masă, însă nu neglijăm nici echipa mare. În acest sezon, la Sparta s-a produs un schimb de generaţii, promovând masiv tineri, însă, chiar şi aşa, ocupăm o poziţie meritorie în ierarhie, în urma unor rezultate mulţumitoare”, a declarat Florin Zisu, preşedintele clubului Victoria Techirghiol. Jucătorii exponenţiali ai echipei sunt atacantul Ionuţ Stan (golgeterul formaţiei) şi fundaşul central Ilie Olăriţă, căpitanul echipei. Ambii s-au impus prin rezultate şi atitudine. Ilie Olăriţă a fost curtat de Callatis Mangalia, cu care s-a aflat în pregătire. Transferul nu s-a realizat până acum, însă jucătorul a rămas în atenţia formaţiei din sudul litoralului.

Sora din Olanda

La Techirghiol, sportul are prieteni de nădejde în primar, în echipa sa de la Primărie şi în Consiliul Local. „Primarul Adrian Stan iubeşte sportul şi ne sprijină. De patru ani, de când activez ca preşedinte la club, nu am avut niciodată probleme financiare. Vom beneficia şi în continuare de un buget bun, care ne va permite să ne atingem obiectivele. La fotbal, am avut un an reuşit, cu rezultate şi performanţe de subliniat în special la nivelul copiilor. Acum două luni, am ocupat locul întâi la Cupa Primăverii (cu grupele 2000 şi 2002), iar zilele trecute, la Cupa 1 Iunie, de la Cumpăna, ne-am clasat pe doi. În sezonul viitor, vrem să ne situăm cu echipa de seniori de la Liga a IV-a în primele trei echipe. Avem o bază sportivă extraordinară, cu sală de sport şi un teren excelent”, a mai spus Florin Zisu, care face parte din conducerea clubului alături de vicepreşedinţii Dan Bogoi şi Răzvan Andrei. Denumirea clubului vine de la Sparta Rotterdam (Olanda), cu care clubul din Techirghiol este înfrăţit (din 2007). Cele două grupări-surori se vizitează regulat, iar în 2011 Sparta constănţeană a participat în Olanda la un turneu internaţional, unde a ocupat locul cinci, din zece echipe, primind şi Trofeul Fair-Play.

Maeştri şi pe nisip

Antrenorul primei echipe a Spartei este Gheorghiţă Milea, formaţia de juniori este pregătită de Ezel Abdulgani, iar de cele trei grupe de copii (1998, 2000, 2002) se ocupă din punct de vedere tehnic Ioan Şlincu. La juniori joacă doi fotbalişti extrem de promiţători, portarul Sergiu Şipanu şi Adrian Vânt (cel mai bun din lot). Vârfurile de la copii sunt Ionuţ Morea, Ferdi Iusuf (1998), Vlad Dinu, Alin Hagiu (2000), Răzvan Ardeleanu şi Cosmin Tănase (2002). Copiii din Techirghiol sunt redutabili nu numai pe gazon, ci şi pe nisip, cucerind două titluri de campioni naţionali Under-14, în anii 2009 şi 2012, a doua oară fiind premiaţi pentru performanţa lor, la Mangalia, de fostul fundaş al Generaţiei de Aur Daniel Prodan, oficial al Federaţiei Române de Fotbal.

George Mălureanu, dublu campion naţional

Am văzut că cei din Techirghiol se pricep ca nimeni alţii să jongleze cu mingea pe teren, dar sunt la fel de buni şi la şah, mânuind piesele de pe tabla cu pătrăţele cu măiestrie şi rapiditate, fără efort de gândire. La ediţia din acest an a Campionatului Naţional de şah pentru juniori, categoria de vârstă 16-18 ani, titlul de campion al României la şah clasic i-a revenit lui George Costin Mălureanu, component al echipei Victoria Techirghiol, clasată pe locul cinci în Superligă. Pregătit de ing. Mircea Pavlov, maestru internaţional şi antrenor emerit, Mălureanu este la al doilea titlu de campion naţional, după cel din 2008.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii