Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Multiplu campion la skandenberg Braţul de fier al lui Florin Ichim l-a impresionat şi pe Radu Valahu (galerie foto)

ro

19 May, 2015 00:00 8472 Marime text
De cinci ori campion naţional, constănţeanul Florin Ichim este un pasionat practicant de skandenberg, sport pe care îl aseamănă cu şahul şi pe care se luptă să-l promoveze
 
 Acum în vârstă de 20 de ani, Florin s-a apropiat de skandenberg încă de pe băncile şcolii, începându-l ambiţionat de o întâmplare inedită. Primele antrenamente adevărate le-a efectuat în condiţii dificile, strângând din dinţi. La scurt timp, a venit prima medalie, iar apoi distincţiile au început să curgă. Florin Ichim concurează la categoria -70 kg şi excelează la braţul drept, la care Radu Valahu a constatat că e „o forţă a naturii“.
 
Skandenberg la şcoală, între puşti. O imagine comună, în care, cu ceva ani în urmă, a fost surprins şi Florin Ichim. Întreceri se făceau şi la Şcoala numărul 33 din Constanţa, unde elevii unei clase de-a şaptea se strânseseră, curioşi, în jurul unui băiat şi al unei fete, care încrucişaseră braţele pe masă într-o confruntare inedită. „Ce curaj pe fată!“, şopteau privitorii, care, apoi, aveau să rămână cu gura căscată, după ce victoria i-a revenit puştoaicei! Pe băiat îl chema Florin Ichim, iar acest moment a reprezentat punctul său de pornire în skandenberg şi într-o carieră care, până acum, i-a aşezat în vitrina cu trofee cinci medalii de aur la Campionatul Naţional, dar şi multe alte trofee şi medalii la întreceri interne şi internaţionale.

„Nu aveam apă şi căldură, ci doar două mese de skandenberg“


„Acel episod m-a ambiţionat şi m-a motivat. Prima dată am început să mă antrenez acasă, iar apoi am dat peste un grup de băieţi care practicau deja acest sport şi cu ajutorul cărora am învăţat cu ce se mănâncă skandenbergul (n.r. - Alexandru Cucli, Tiberiu Mihalcea, Denis Ionescu, şi ei nume cunoscute actualmente în România, campioni sau arbitri). Întâi am lucrat într-o încăpere din zona Gării CF Constanţa. Condiţiile erau grele. Nu aveam apă şi căldură, ci doar două mese de skandenberg. Apoi ne-am mutat într-o sală din Km 5. În 2011, am cucerit prima medalie, bronz la mâna stângă. Participările mele la concursuri au devenit curente şi am început să câştig tot mai multe întreceri“, povesteşte Florin Ichim.

Caută tineri pe care să-i scoată campioni


Actualmente, campionul constănţean se antrenează aproape în fiecare zi, atât dimineaţa, cât şi seara. Ultimele medalii au fost obţinute la Naţionalele din acest an, de la Braşov, unde Florin a cucerit două medalii de argint (la tineri 70 kg braţul drept şi braţul stâng) din zestrea de 16 distincţii a Constanţei. „E cel mai bun palmares al nostru de până acum“, se mândreşte Florin, ceilalţi medaliaţi fiind Alin Alexandru Hasiuc, Cristi Migit, Gabriel Ban, Marian Petru Frunză, Alexandru Cucli, Alexandru Tobă şi Ion Grosu. „M-am pregătit foarte dur pentru aceste Naţionale, lucrând şi cu Sabin Bădulescu, campion absolut al României. Skandenbergul e foarte dezvoltat în Constanţa. Toată lumea îl practică. Sperăm ca, la nivel naţional, să se înfiinţeze cât mai curând Federaţia, iar apoi să apară şi la Constanţa un club. Vrem să promovăm acest sport, pentru că sunt şi alte discipline în afară de fotbal. Căutăm tineri de 14-16 ani, pe care să-i facem campioni“, arată Florin Ichim.

„Nu trebuie decât să ai o mână la tine“


Tânărul constănţean aseamănă meciul de skandenberg cu o partidă de şah. „Îţi solicită foarte mult atenţia. Dacă nu eşti atent la startul pe care îl dă arbitrul, poţi pierde într-o fracţiune de secundă. Skandenbergul îl poate practica oricine. Nu trebuie decât să ai o mână la tine“, râde Florin. Acesta spune că skandenbergul se axează foarte mult pe implicarea tendoanelor şi a încheieturilor, nu numai pe muşchi. „E 50% tehnică şi 50% masă musculară“, mai spune Ichim, care îşi pregăteşte specific umerii, antebraţele, spatele şi bicepşii, însă tehnicile de antrenare a acestor grupe musculare le ţine ascunse. Chestie de secret al meseriei.

A fost „băiat rău“ în „Hidden Games“


În viaţa de zi cu zi, Florin Ichim lucrează ca ospătar, iar visul său în skandenberg e să devină campion mondial cât mai curând şi să reprezinte cu cinste acest sport. Calităţile fizice şi renumele i-au facilitat accesul şi în lumea filmului, unde a participat, la Constanţa, ca actor amator, la filmările pentru un scurt-metraj de acţiune, „Hidden Games“, din care nu au lipsit armele, drogurile, maşinile, mafia şi traficul de persoane, iar Florin a interpretat un „băiat rău“.

L-a învins pe Daniel Chivu la „Tiger Classic“


Înalt de 1,76 m, Florin Ichim concurează la skandenberg la categoria -70 kg şi e foarte bun la braţul drept, cunoscutul Radu Valahu spunându-i că e o forţă a naturii la acest braţ. „Victoria la care ţin cel mai mult e cea de la concursul Tiger Classic, de anul trecut, când l-am învins în finală pe Daniel Chivu, din Piteşti. Nu am un idol în acest sport. Sunt pur şi simplu eu, nu imit pe nimeni“, mai spune campionul constănţean, care, în 2013, la Cupa Cernavodei, a sfidat problemele medicale şi a intrat în concurs. „Aveam o durere groaznică la umăr, dar tot am participat, clasându-mă la final pe poziţia secundă“, punctează Florin Ichim.
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii