Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moartea lui Daniel Prodan aduce regrete şi la Constanţa Petre Grigoraş - „Când jucai contra lui, te întâlneai cu o stâncă”

ro

18 Nov, 2016 00:00 4766 Marime text
Moartea prematură, la numai 44 de ani, a fostului fotbalist Daniel Prodan, membru marcant al Generaţiei de Aur, a adus regret şi tristeţe şi la Constanţa. Cluburile locale au transmis mesaje de condoleanţe, iar atacanţi care l-au avut adversar direct pe teren povestesc ce jucător mare a fost „Tătuca”.
 
Daniel Prodan s-a stins din viaţă în urma unui infarct, în casa lui din Voluntari, sub ochii soţiei, Licinia. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, în Pipera. „Clubul FC Viitorul şi Academia de Fotbal «Gheorghe Hagi» deplâng trecerea prematură în nefiinţă a fostului component al Generaţiei de Aur, Daniel Prodan. Cele două cluburi constănţene transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să te odihnească în pace, Didi!“, s-a postat ieri, pe site-ul Academiei Hagi.
 
„Nu pot să cred... Rămas-bun, Didi Prodan!“, a transmis şi Gică Hagi, căpitanul Naţionalei României de pe vremea când sub tricolor juca şi Prodan. „Odihneşte-te în pace, Didi Prodan! Clubul SSC Farul doreşte să transmită condoleanţe familiei îndurerate!“, a postat pe Facebook echipa suporterilor constănţeni. „Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei”, a spus şi antrenorul coordonator al lotului României de gimnastică feminină, constănţeanul Nicolae Forminte.

Marcel Lică a îmbrăcat haine de doliu

„Am primit o veste foarte tristă. Fostul mare fotbalist Daniel Prodan ne-a părăsit. Regretăm enorm această dispariţie“, a spus Ion Barbu, antrenorul SSC Farul, care a jucat şi el (şi încă o face, la Liga a 4-a) tot fundaş central. „Este o zi foarte tristă pentru fotbalul românesc. Pe această cale vreau să transmit şi eu, în numele grupării fariste, sincere condoleanţe familiei. Am şi îmbrăcat haine cernite, pentru a-i aduce un mic omagiu celui ce a fost Daniel Prodan, un sportiv extraordinar, un om minunat, un exemplu pentru orice fotbalist. Ne-am întâlnit de multe ori pe teren, el jucător, iar eu arbitru şi nu a creat niciodată probleme. A fost plin de fair-play şi s-a dăruit pe teren. Era puternic, încă făcea mişcare şi nu era cunoscut cu antecedente medicale. Este dureros ce s-a întâmplat şi suntem cu toţii alături de familia îndoliată“, a precizat fostul fotbalist, arbitru international şi preşedinte al FC Farul Marcel Lică, actualmente preşedinte la SSC Farul. 

„Didi Prodan, de ce te-ai supărat pe noi?“ 

Decesul lui Daniel Prodan i-a adus durere în suflet şi Elenei Frîncu, membră de onoare a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi fost director (timp de 22 de ani) al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa. „Prea devreme… Câte lecţii primim de la bunul Dumnezeu! Iubiţi-vă, oameni buni, dragi prieteni din familia sportului! Viaţa este o competiţie, aici, pe pământ, care, la un moment dat, se termină. Rămâne doar ce am lăsat după noi. Didi Prodan, de ce te-ai supărat pe noi şi ai plecat la Domnul? Acolo ştii că există numai iubire şi ne-ai lăsat cu răutăţile noastre? Suntem înmărmuriţi şi îndureraţi. Dumnezeu să te odihnească în pace!”, este mesajul Elenei Frîncu.

Petre Grigoraş - „E un şoc pentru toată lumea”

Fostul atacant al FC Farul Petre Grigoraş, actualul antrenor al echipei de Liga 1 Pandurii Tg. Jiu, l-a avut adversar direct pe teren pe fundaşul de fier Daniel Prodan. Când a aflat vestea morţii, tehnicianul constănţean a rămas fără cuvinte. „E un şoc pentru toată lumea. Când auzi astfel de lucruri, ziua respectivă parcă se schimbă. Îmi pare foarte rău când aud aşa ceva. A părăsit arena la o vârstă încă foarte tânără şi ăsta e lucrul cel mai dureros. De-abia a trecut de jumătatea vieţii. S-a dus un om tânăr, care are familie şi copii. Condoleanţe familiei!“, a transmis Grigoraş.

O forţă a naturii

Acesta îşi aminteşte cum erau duelurile pe care le-a avut pe gazon cu „Didi“. „Era un jucător extrem de puternic şi un fundaş foarte agresiv pe teren. Un munte de om, o forţă a naturii. Când jucai contra lui, te întâlneai cu o stâncă. Un jucător care spunea totul verde-n faţă, un tip puternic, din toate punctele de vedere, cu personalitate. Nu întâmplător a reuşit să joace la cel mai înalt nivel. Valoarea nici nu trebuie discutată, atât timp cât a evoluat la turnee finale şi a fost fotbalist la echipe precum Steaua, Atletico Madrid sau Glasgow Rangers“, a declarat Petre Grigoraş.

Marian Popa - „A fost un băiat extraordinar”

Un alt vârf de mare valoare al FC Farul, Marian Popa, a jucat şi la Steaua, unde, la mijlocul anilor '90, a fost coleg şi cu Daniel Prodan. „A fost un băiat extraordinar, care a cunoscut marea performanţă. Am rămas surprins când am aflat că a murit, pentru că îl ştiam ca o stâncă. Îmi pare foarte rău şi nu-mi vine să cred. S-a stins din viaţă foarte de tânăr. Am multe amintiri plăcute alături de el“, a precizat Marian Popa.

Gabriel Şimu - „Avea o detentă impresionantă“

Antrenorul grupei Under-17 de la Academia Farul, care joacă în Liga Elitelor, Gabriel Şimu, evolua în 1995 atacant la Portul Constanţa, echipă care a întâlnit pe 26 februarie în acel an, pe teren propriu, Steaua Bucureşti, în „16“-imile Cupei României. Partida a stârnit un interes enorm în rândul constănţenilor, care au umplut stadionul „Portul“. Steaua s-a impus cu 3-0, iar în apărarea campionilor evolua şi Daniel Prodan. Timp de o repriză, Şimu a simţit şi el pe pielea sa cum e să joci contra lui Prodan. „Am intrat la pauză în acel meci. Portul juca în divizia secundă. L-am avut adversar direct pe Prodan. Jucător extrem de puternic. Mi-aduc aminte că a fost o fază în care eu am vrut să sar la cap, iar el, Dumnezeu să-l odihnească!, ajunsese deja cu fundul la umărul meu, atât de sus sărise! Avea o detentă extraordinară. Încă nu împlinise 23 de ani. Era puternic tare. Când am văzut la televizor că a murit, am rămas perplex. E o tragedie“, a spus Şimu.

Integralist la Campionatul Mondial din 1994

Daniel Prodan s-a născut pe 23 martie 1972, la Satu Mare. Între 1991 şi 1992, a evoluat la echipa locală, Olimpia, după care s-a transferat la Steaua, unde a jucat până în 1996. Au urmat apoi în cariera sa Atletico Madrid şi Glasgow Rangers, însă o accidentare gravă l-a împiedicat să-şi continue cariera la cel mai înalt nivel în străinătate. S-a întors la Steaua, în anul 2000, după care a mai jucat la Rocar Bucureşti (2000-2001), FC Naţional (2001), Messina (2002) şi iar FC Naţional (2002-2003). La echipa naţională, a evoluat între 1993 şi 2001, strângând 54 de selecţii. A participat la Campionatul Mondial din 1994 (unde a jucat toate minutele în cele cinci partide susţinute de tricolori) şi la Campionatul European din 1996. Prodan a activat şi în cadrul Federaţiei Române de Fotbal (în mandatul lui Mircea Sandu), însă, după venirea ca preşedinte a lui Răzvan Burleanu, colaborarea sa cu FRF s-a încheiat.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii