Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meciuri oficiale România întâlneşte la Constanţa Bulgaria şi Islanda

ro

30 Jul, 2013 00:00 2101 Marime text
Echipa naţională de baschet masculin a României va susţine la Constanţa primele două partide din campania de calificare la Campionatul European din 2015 din Ucraina. Tricolorii vor întâlni la Sala Sporturilor Bulgaria, pe 1 august, şi Islanda, pe 7 august, de fiecare dată de la ora 17.45. România va susţine celelalte două meciuri din grupă, în deplasare, pe 10 august (ora 19.10), cu Bulgaria, şi pe 16 august (ora 19.15), cu Islanda. „De o săptămânăm ne pregătim în formulă completă. Suntem pregătiţi pentru debutul preliminariilor. Dintre cele două adversare, Bulgaria e mai puternică. A avut rezultate pe plan european în trecut. Nici Islanda nu e de neglijat, întrucât a realizat câteva surprize în calificările din 2012, însă noi vizăm două victorii, măcar pe teren propriu. Obiectivul nostru e să ieşim din prima grupă. Dintre cele 15 echipe care joacă în preliminarii, doar una se califică la Euro. Avem un lot care munceşte enorm şi care vrea să facă performanţă. Grupul este unit, astfel că absenţele lui Vlad Moldoveanu şi Alexandru Olah nu slăbesc prea tare echipa. Ne bazăm pe sprijinul publicului constănţean, care sunt sigur că va avea parte de două meciuri incendiare”, a declarat antrenorul principal al României, Marcel Ţenter, ieri, la Constanţa. Din lotul României fac parte: Andrei Mandache (CS Gaz Metan Mediaş), constănţeanul Adrian Tudor (CSU Ploieşti), Ionuţ Drăguşin (CSM Craiova), Daniel Popescu (BCMU Piteşti), Brice Kabengele (Chalons-Reims - Franţa), Vasile Ştefan (Concordia Chiajna), Andrei Căpuşan (BC Timişoara), Cătălin Baciu (U Cluj), Laszlo Lazăr (CSM Oradea), Titus Nicoară (CSM Oradea), Mihai Silvăşan (U Cluj - căpitanul echipei), Bogdan Ţibârnă (CSM Oradea) şi Adrian Guţoaia (CS Gaz Metan Mediaş).

Au şansa a doua

Constănţeanul Adrian Tudor crede că primul meciu, cel cu Bulgaria, este cel mai important pe care-l va susţine România în această mini-grupă de calificare. „Vrem să demonstrăm că putem face lucrurui bune pe viitor. Nu ne apasă presiunea. Consider că putem trece de prima grupă, după care mai vedem. Atmosfera este bună în lot. Sunt sigur că va veni lumea la cele două partide”, a arătat Tudor. „Ne aflăm pe ultima sută de metri cu pregătirea. Cantonamentul a fost foarte reuşit. La echipa naţională este un suflu nou, adus de un colectiv tehnic tânăr, instalat în acest an. Puterea noastră e grupul şi sperăm să se vadă acest lucru în primul rând la meciul de debut, cu Bulgaria. Adversarii noştri sunt mai bine cotaţi, dar suntem pregătiţi să câştigăm. Sperăm să nu dezamăgim”, a declarat Mihai Silvăşan. „E greu să ne calificăm la Mondiale, dar dorinţa noastră de afirmare poate răsturna calculul hârtiei. Valoric, suntem cotaţi sub adversari, însă acest lucru ne motivează în plus”, a spus şi Titus Nicoară.

Un american sub tricolor

Selecţionerul Marcel Ţenter este de părere că implantul de jucători străini în baschetul românesc dăunează echipei naţionale, prin faptul că le barează calea de afirmare sportivilor autohtoni. „Trebuie un plan strategic de lungă durată, prin care numărul de străini să fie redus treptat. Scopul principal al folosirii masive a străinilor a fost creşterea spectacolului şi readucerea publicului la meciuri, ceea ce a reuşit, însă trebuie avută în vedere şi protejarea fondului de jucători români. Avem unii tineri talentaţi la Under-16, chemaţi la Real Madrid şi la Malaga, dar va trebui să mai aşteptăm până când vom beneficia de o nouă generaţie de mare valoare”, a arătat Ţenter. Pe de altă parte, Federaţia Română de Baschet se gândeşte şi la naturalizări, reprezentantul FRB, Marius Bulancea, oferind în acest sens exemplul unui jucător american care ar putea debuta sub tricolor.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii