Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luptători cu rădăcini italiene Fraţii Leonardo şi Giovani Savioli, din Mangalia, au luat-o pe urmele lui Bruce Lee (galerie foto)

ro

27 Feb, 2015 00:00 5400 Marime text


La Mangalia se pregătesc doi luptători extrem de promiţători, fraţii Leonardo şi Giovani Savioli. Ambii fac Kung-Fu la clubul Noua Generaţie şi sunt campioni naţionali, europeni şi mondiali! Două nestemate ale Mangaliei, care visează în continuare la glorie.

 
Leo este fratele mai mare. Are 16 ani şi face Kung-Fu de cinci ani. În vârstă de nouă ani, Giovani l-a urmat pe Leo la sală acum patru ani, impresionat de ce vedea la el, dar şi la ceilalţi luptători. „Am început Kung-Fu pentru auto-apărare, iar treptat, după ce am pătruns în profunzimea acestor arte marţiale, am fost fascinat de complexitatea şi de învăţămintele acestei culturi. Apoi, când i-am văzut pe colegii mai mari cum cucereau medalii la marile întreceri internaţionale, am vrut să devin şi eu un campion. Şi am reuşit. Cu multă muncă şi transpiraţie, am ajuns în frunte“, spune Leonardo.

Leo a învins şi adversari mai mari ca vârstă



Acesta a început luptele pregătit de Titi Vartolomei, după care a intrat pe mâna lui shifu Florin Iordănoaia (6 Duan Kung-Fu, 4 Dan Karate), cel care-l pregăteşte şi astăzi. Din echipa tehnică a lui Iordănoaia mai fac parte instructorii Laurenţiu Radu (2 Duan Kung-Fu, 1 Dan Karate) şi Mihaela Laura Ocolişan (1 Duan Kung-Fu,1 Dan Karate). Leo a urcat toate treptele performanţei. A devenit campion naţional, apoi continental, iar în final a fost medaliat cu aur la Mondiale. În prezent, a trecut la juniorat, dar au fost multe competiţii până acum în care s-a confruntat, cu succes, şi cu sportivi mai mari ca vârstă decât el. „La ultimul concurs la care am participat, la Năvodari, am luptat în finală cu un adversar care avea 18 sau 19 ani şi l-am învins“, povesteşte Leo, care a fost desemnat cel mai bun sportiv al CS Marea Neagră Constanţa în anul 2014, un sezon în care a cucerit 18 medalii (11 de aur, cinci de argint şi două de bronz). Tânărul luptător îl are ca idol pe Bruce Lee.

Florin Iordănoaia - „Giovani a explodat din punct de vedere sportiv“



Fratele lui Leonardo a început practicarea Kung-Fu-ului direct cu Florin Iordănoaia. Giovani este şi el un luptător foarte bun, iar în 2014 a urcat de 14 ori pe podium, cucerind opt medalii de aur, patru de argint şi două de bronz. „Leo şi Giovani sunt sportivi deosebiţi. Au o atitudine exemplară la antrenamente, în competiţii, dar şi în viaţă. Giovani este mai mic ca vârstă, dar a înregistrat progrese spectaculoase. Practic, a explodat din punct de vedere sportiv. Excelează la toate capitolele, de la seriozitate până la modul în care gândeşte lupta. Mă bucur că avem la club doi luptători atât de speciali. Le acord tot sprijinul meu“, a spus Florin Iordănoaia. Dacă Leo este atras de performanţele sportive şi de personalitatea lui Bruce Lee, Giovani are un model din România, luptătorul Superkombat Bogdan Stoica, care face kickboxing, iar înainte a practicat wushu.

 Tatăl fraţilor, descendent al meşterilor pietrari italieni



Fraţii Savioli au rădăcini italiene pe linie paternă. Tatăl celor doi, Adriano, s-a născut în satul Greci din judeţul Tulcea, fiind descendent al celebrilor meşteri pietrari italieni, care s-au stabilit în acele locuri în anul 1885, venind din regiunea Friuli (Veneţia). „Bunicul şi străbunicul au lucrat la cariera de piatră. Bunicii locuiesc acum la Galaţi, cu o mătuşă a noastră, dar mai avem rude la Greci, un unchi“, povesteşte Leo. Mama acestuia, Jenica, s-a născut la Măcin, dar a venit cu familia la Mangalia. Soţii Savioli sunt mândri că au băieţi campioni şi le sunt alături în tot ce fac. „Fără sprijinul tatălui şi al mamei, nu ajungeam aici“, le sunt recunoscători celor doi copiii, prin vocea lui Leo. Adriano Savioli a făcut sport de contact în tinereţe, iar acasă le mai împărtăşea fiilor săi din secretele mânuirii nunchakului (Er Jie Gun), atunci când aceştia erau mai mici. Într-o perioadă, Adriano se pregătea şi la sală.   

Oana Venescu şi Leo Savioli, Miss şi Mister 



Luptător redutabil, care se găseşte an de an în clasamentele celor mai buni sportivi din Mangalia, Leonardo este şi un tânăr atrăgător, modelat armonios de sportul pe care-l practică. În prezent, este elev în clasa a noua, la Liceul Economic din Mangalia, iar anul trecut, la banchetul de final al clasei a opta, a primit titlul de Mister, Miss fiind desemnată fosta colegă de clasă a lui Leo, Oana Venescu. Giovani Savioli învaţă la Liceul Teoretic Callatis Mangalia, în clasa a treia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii