Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda Gogu Cojocaru Marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A împlineşte astăzi 90 de ani (galerie foto)

ro

06 Oct, 2016 00:00 6054 Marime text

 
FC Farul s-a stins din viaţă în urmă cu două săptămâni, dar spiritul „alb-albastru“ continuă să trăiască prin suporterii săi, prin echipa acestora, SSC Farul, dar şi prin fotbaliştii de legendă ai fostului club. Unul dintre ei, Gogu Cojocaru, împlineşte astăzi venerabila vârstă de 90 de ani!
 
Grigore (Gogu) Cojocaru a rămas în istoria fotbalului de la mal de mare drept marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. În 1954, echipa Locomotiva PCA (precursoarea FC Farul) a dus fotbalul constănţean în premieră în primul eşalon. Meciul de debut în A s-a jucat pe 6 martie 1955, tocmai pe terenul lui Dinamo Bucureşti. Locomotiva PCA a pierdut cu 1-4, iar Gogu Cojocaru a semnat reuşita oaspeţilor.
 
„A fost golul de 0-1, am deschis scorul. Am înscris în minutul 15, cu un şut plasat de la 14 metri, la colţ. Peste zece minute, Sever a înscris şi el, un gol valabil în opinia mea, dar arbitrul l-a anulat. S-a speriat că am putea s-o batem pe Dinamo”, îşi aminteşte Cojocaru.
 
Echipa cu care Locomotiva PCA a promovat în Divizia A, cu antrenorul Ion Troancă la timonă, a fost: Nebela - Doicescu, Zlotea, Marcu - Tatomir, Jarnea - Neli Ispas, Gogu Cojocaru - Vultur, Sever, Cristof. Sistemul de joc era 3-2-2-3, celebrul W - M, iar Gogu Cojocaru evolua ca inter stânga.

A început fotbalul pe Câmpul Aviaţiei

Sărbătoritul zilei de astăzi a început să bată mingea pe maidan de la şase ani, iar prezenţa sa în fotbalul constănţean, ca jucător sau conducător, a durat peste 75 de ani. „Am început fotbalul pe maidan, pe Câmpul Aviaţiei, un mare triunghi între reperele de astăzi Cimitirul Central, Casa de Cultură şi intersecţia străzii Poporului cu bulevardul Lăpuşneanu. De aici au ieşit mulţi fotbalişti. Cel care m-a scos în lumea fotbalului a fost Adam Munteanu. În 1942, evoluam într-o reprezentativă a oraşului, alături de fraţii Marinescu, Neli Ispas, Hrant sau Chirţibuş“, povesteşte Gogu Cojocaru.

A fost contabil-şef în Port

După promovarea din 1954, Locomotiva PCA nu a rezistat decât un an în primul eşalon, unde a revenit apoi în 1958. La a doua promovare, Gogu Cojocaru nu mai juca însă, pentru că, în 1955, la 29 de ani, se retrăsese de la echipă ca jucător, nemaiputând face faţă şi serviciului (era contabil-şef în Port), şi fotbalului. A rămas însă alături de Locomotiva PCA în staff-ul conducător, iar în 1958, când echipa s-a întors în A, îndeplinea această calitate. „În septembrie 1959, Locomotiva PCA, care era în Divizia A, a trecut la clubul Farul, a cărui denumire o va prelua şi unde va scrie, în timp, o nouă istorie”, mai spune nea Gogu.

Este iniţiatorul campionatului de old-boys

În 1955, Cojocaru a alcătuit, din foşti fotbalişti, o echipă a oraşului, cu care a participat la numeroase turnee externe, în Bulgaria (de vreo 20 de ori), Polonia sau Germania. De asemenea, în anul 1987, Gogu Cojocaru a pus pe roate campionatul de old-boys, care funcţionează şi astăzi. A condus întrecerea timp de 24 de ani, până când problemele de sănătate l-au determinat să se oprească. A mai jucat fotbal, cu prietenii, pe plajă, până la 82 de ani!

A locuit în cartierul La Nuci

În prezent, Gogu Cojocaru îşi duce viaţa acasă, la Constanţa, în mijlocul familiei. „Cum să mă simt, ca la 90 de ani! Cu sănătatea o duc bine pentru această vârstă, mulţumesc lui Dumnezeu. În ultimul timp însă, nu prea mai ies afară din curte, întrucât nu prea mă mai duc picioarele“, ne-a spus Gogu Cojocaru ieri, când l-am vizitat. În actuala sa casă locuieşte neîntrerupt de 65 de ani, din 1951, de când s-a căsătorit şi s-a mutat de la vechea locuinţă, care se afla în zona actualului Cimitir Central, în fostul cartier La Nuci (erau mulţi nuci în zonă), pe strada Domniţa Bălaşa (devenită apoi 8 Martie).

Din patru copii, mai trăiesc el şi o soră

Părinţii lui Gogu Cojocaru au avut patru copii (trei băieţi şi o fată), dintre care unul, un băiat, a murit în anul 1942, din cauza meningitei. Gogu este cel mai mare dintre copiii familiei, iar actualmente, pe lângă el, mai trăieşte sora sa, Marioara, care este mai mică cu nouă ani decât fostul fotbalist şi se află în Bucureşti. Alături de alte rude, Marioara îl va vizita pe Gogu Cojocaru astăzi, iar cu toţii îl vor felicita şi-l vor sărbători în familie pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

„Păcat, mare păcat!”

„Păcat, mare păcat ca un oraş aşa mare precum Constanţa să nu aibă echipă de fotbal în ligile superioare“, comentează Gogu Cojocaru dispariţia FC Farul. Fostul fotbalist îşi face cruce când aude de starea de degradare în care se află stadionul „Farul“. „Şi cât ne-am luptat noi să ducem echipa în Divizia A…”, oftează fostul fotbalist. Gogu Cojocaru nu a mai fost de multişor la un meci pe stadion, dar se uită curent la televizor la partidele de fotbal.

„Eu zic că am lăsat ceva în urmă”

„Jocul de acum nu mai are seva şi gustul de pe vremea mea. N-aş putea spune care e cea mai frumoasă amintire a mea din sportul-rege, dar atunci se juca un fotbal plăcut şi pasionat. Aveam mulţi suporteri, care veneau după noi şi în deplasări. Eu zic că am lăsat ceva în urmă. Am făcut ceva pentru acest oraş. M-am ocupat mulţi ani de fotbal“, spune Cojocaru. Pentru promovarea în premieră a Locomotivei PCA în Divizia A, în anul 1954, jucătorii constănţeni au primit câte 150 de lei (sumă nu foarte mare atunci), un pulover de ski şi bocanci de ski, echipamente nefolositoare fotbalului, făcute cadou probabil de un suporter.

Două fete, două nepoate şi două strănepoate

Gogu Cojocaru este căsătorit de 65 de ani cu Elena (Nina), soţia fostului jucător având 85 de ani. Rodul dragostei celor doi au fost două fete, Iuliana şi Mariana (Maia), dintre care, în prezent, mai trăieşte doar cea de-a doua. Gogu şi Nina au două nepoate, Ancuţa şi Oana (fetele Iulianei) şi două strănepoate (fetiţele Ancuţei), Iliana Milena şi Aluţia. Ancuţa locuieşte alături de familie în SUA, la Miami, iar Oana este profesor universitar în Franţa, la Nantes.
 
„Este un om modest, cinstit şi corect. Un adevărat model. În zilele noastre, nu prea mai găseşti persoane de o asemenea calitate morală. Are o grămadă de diplome şi de medalii. A fost, este şi va rămâne cineva“, spune despre Gogu Cojocaru femeia care-i ajută pe bătrâni în gospodărie.   

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii