Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

L-au „încărcat" pe „Armean" Antrenorul Florin Halagian a luat bătaie la Constanţa

ro

21 Dec, 2012 00:46 5630 Marime text
03_dinamo.jpgPe vremuri, pe litoral activa o echipă de juniori trăsnet. Era formată din liceeni de la „Mircea", care îi învingeau pe toţi. În 1954, a câştigat şi Dinamoviada pe ţară.

Era o vreme când Constanţa iubea Dinamo. O formaţie inocentă, curată, formată din tineri fotbalişti, care promiteau mult. După ce puştii au terminat liceul, echipa s-a destrămat însă.

Constănţeanul Ilie Ioan era un ţânc atunci când a văzut prima dată cu ce se mănâncă fotbalul. După Al Doilea Război Mondial, pe când avea cinci - şase ani, puştiul mergea cu tatăl său la meciuri, rămânând fascinat de ceea ce vedea. „Partidele se jucau pe stadionul «23 August», în spatele facultăţii, pe strada Ion Vodă. Îmi aduc aminte că jucau acolo Dezrobirea şi PCA. Îmi plăceau foarte mult portarii Alfons şi Bobi Georgescu, care avea un stil aparte de a prinde mingea", povesteşte Ilie Ioan, ajuns acum la 72 de ani.

Dinamo_-_Ilie_Ioan.jpgÎncet-încet, fotbalul l-a prins în plasă pe copil mai ceva ca un păianjen, astfel că, în anul 1954, tânărul de 14 ani a intrat şi într-o echipă. Cea a Liceului „Mircea cel Bătrân", unde învăţa şi unde elevi de la cinci clase au alcătuit o selecţionată. Ei jucau şi tenis de masă, la sediul clubului Dinamo Constanţa (în spatele hotelului „Tineretului" de astăzi) şi aşa au aflat că cei de la Dinamo se aflau în căutarea unei echipe de juniori de fotbal, care le lipsea. Ce şi-au zis micii mircişti? Hai să mergem noi! „Ne-am prezentat la preşedintele clubului şi ne-am oferit serviciile. Însă întâi a trebuit să trecem de o probă. Ne-au pus să jucăm cu formaţia lor de seniori, formată din militari în termen, care evolua în campionatul judeţean. Şi i-am bătut! Dinamo ne-a luat imediat şi astfel am ajuns să reprezentăm acest club. Cred că eram cea mai bună echipă de juniori din Constanţa. Susţineam meciurile de acasă pe un teren amplasat în zona «Grăniceri» de astăzi. Ne confruntam cu SNC, CFR, Spartac sau Farul. Îi învingeam pe toţi. Aveam un moral beton, o încredere foarte mare în forţele noastre. Când intram pe teren, singura întrebare pe care ne-o puneam era: «Câte le dăm?». Farul juca în campionatul republican, pe ţară, dar câştigam contra ei la scor, la diferenţe de cinci-şase goluri", îşi aduce aminte Ilie Ioan, care, în acest an, a împlinit cinci decenii de când este crainicul stadionului „Farul".

Dănuţ Culeţu a fost curierul hotelului „Continental"

Graţie rezultatelor de pe plan local, Dinamo Constanţa s-a calificat la fazele naţionale, ajungând, în 1954, până în finala Dinamoviadei, după ce a câştigat turneul semifinal de la Bârlad. Adversara din ultimul act a fost Dinamo Piteşti, care obţinuse calificarea în urma fazei de la Piteşti. Meciul pentru titlu s-a jucat la Constanţa, pe stadionul „Farul" de astăzi, iar constănţenii i-au spulberat pe argeşeni, scor 4-1. La Dinamo Piteşti juca şi un tânăr pe care îl chema Florin Halagian. Numele nu spunea nimic atunci, însă avea să devină celebru peste ani în fotbalul românesc, atât ca jucător, cât, mai ales, ca antrenor, calitate din care a câştigat două titluri naţionale cu FC Argeş şi unul cu Dinamo şi a contribuit la formarea echipei „de aur" a Stelei, care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. Ilie Ioan şi Florin Halagian s-au întâlnit apoi peste ani şi şi-au adus aminte de acel meci de poveste. Constănţeanul ajunsese directorul hotelului „Continental", unde trăgea Halagian cu echipele sale când veneau să joace contra Farului. Din vorbă în vorbă, „Armeanul" a povestit cum a jucat el în 1954 la Constanţa în finala Dinamoviadei. Ilie Ioan (care este mai mic cu un an decât Halagian) a spus că şi el a evoluat în acea partidă, iar cei doi şi-au amintit unul de altul, îmbrăţişându-se ca doi vechi camarazi de război. Ilie Ioan a fost directorul hotelului „Continental" timp de 30 de ani, între 1968 şi 1998, iar într-o vreme l-a avut curier pe un tânăr student, Dănuţ Culeţu, care avea să devină mai târziu prefect al judeţului Constanţa şi deputat.

Ali a ajuns la Corvinul Hunedoara

Ilie Ioan povesteşte că în echipa de juniori Dinamo Constanţa jucau câţiva fotbalişti extrem de talentaţi, printre care Sandi Dragomirescu (portar), Bebe Oprescu (plecat în SUA), Costel Cândea (ajuns apoi profesor de sport), Ioan Iuga sau Gabi Leonte. Oprescu era şi un atlet desăvârşit, putea sări peste masa de tenis de masă, în lungime. Ilie Ioan juca cu numărul 5, fiind half drept (mijlocaş). Din acea formaţie, un tânăr fotbalist, Ali, a ajuns în Divizia A, la Corvinul Hunedoara. Dinamo Constanţa nu a avut însă viitor, destrămându-se după ce fotbaliştii au terminat liceul şi au intrat la facultate. „Dacă am fi continuat în aceeaşi formulă şi la seniori, nu ne stătea nimeni în cale", spune Ilie Ioan.

Sursa foto: acfgloria.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii