Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

L-a avut coleg de echipă pe căpitanul lui Lazio Roma Un fost fotbalist al Farului este medic rezident în Germania (galerie foto)

ro

05 Nov, 2013 00:00 4874 Marime text
Vlad Pavel se află de un an şi jumătate la Cottbus, unde îşi face rezidenţiatul pe specializarea chirurgie cardiacă
 
Un fost junior (promiţător) al FC Farul, care a avut convocări şi la echipa naţională, a ales un alt drum în viaţă, nu calea sportivă. După încheierea liceului, a urmat Facultatea de Medicină a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, iar acum, la 27 de ani, este un fercheş medic rezident. La lotul naţional de juniori a fost coleg cu jucători care au devenit cunoscuţi în fotbalul european.
 
Vlad Pavel a fost component al grupei 1986 a FC Farul, antrenată de Constantin Mareş. Era un fundaş central înalt, sigur pe el, cu un joc sobru, care a fost convocat şi la lotul reprezentativ al României. După ce a încheiat junioratul însă, a luat decizia de a renunţa la fotbal. La această hotărâre a contribuit şi faptul că a avut o accidentare urâtă în ultimul an, fractură de radius la mâna stângă, dar Vlad îşi făcuse şi o nouă iubită, Medicina, cu care s-a logodit imediat. În liceu, i-a plăcut biologia, iar profesoara sa de la această materie, Iulia Neamţu, a intuit că tânărul licean, la cât de serios şi de studios e, poate deveni un medic de succes. Astfel că l-a îndrumat să urmeze acest domeniu, iar Vlad a acceptat cu bucurie, începând studiile la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii „Ovidius”. În anul patru, a beneficiat de o bursă, prin programul Erasmus, în Franţa, la Universitatea din Brest. I-a plăcut foarte mult ce a văzut acolo şi modul în care se desfăşoară lucrurile, astfel că a hotărât să-şi facă rezidenţiatul în străinătate, într-o ţară din vestul Europei. A ales Germania, după ce a fost acolo în anul şase de facultate (ultimul), de trei ori, tot prin intermediul unor burse. După ce şi-a luat licenţa, a ajuns în oraşul Cottbus, unde se află deja de un an şi jumătate. „Îmi plăcea domeniul chirurgiei, dar nu ştiam în ce direcţie a sa să mă îndrept. În cele din urmă, am ales chirurgia cardiacă. Activez la un spital privat din Cottbus, un centru de boli cardiovasculare. Voi sta aici cel puţin pe perioada rezidenţiatului (şase ani). Nu ştiu dacă mă voi stabili în străinătate. Gândul meu e ca, la un moment dat, să mă întorc în ţară. Dacă nici noi, tinerii, nu avem gânduri de schimbare, atunci cine? La un moment dat, aş mai vrea să fac o specializare, însă deocamdată e prea devreme să spun ce”, arată fostul fotbalist. Vlad Pavel urmează un rezidenţiat structurat. În primele şase luni a fost pe secţie, apoi, următoarele nouă luni, la terapie intensivă, iar în prezent intră şi în sala de operaţii. Asistă la intervenţiile chirurgicale şi chiar participă şi el, sub îndrumare.
 
Prietena sa studiază tot Medicina
 
„Îmi place ceea ce fac şi sunt mulţumit de situaţia mea actuală. M-am şi acomodat în Germania. Simt însă lipsa familiei şi a prietenilor din ţară. Aici e un alt mod de viaţă şi o altă mentalitate. Germanii sunt puţini mai reci faţă de noi, latinii, dar, încet-încet, mi-am făcut şi câteva cunoştinţe”, mai spune tânărul rezident, care a împlinit 27 de ani pe 1 iulie şi e unicul copil al familiei Pavel. Prietena sa, Patricia Meşter, în vârstă de 22 de ani, este din Constanţa şi urmează şi ea Medicina la „Ovidius”. E în anul patru şi a făcut practică în Germania în acest an, atât la Berlin, cât şi la Cottbus. Patricia vrea o altă specializare decât chirurgia. În Germania, Vlad a legat prietenii şi cu câţiva medici rezidenţi din România. Unul e chiar din Constanţa. Îl cheamă Sebastian Vasilescu, e mai mic cu un an decât fostul fotbalist şi e rezident pe cardiologie. Stă la 100 de kilometri de Cottbus. Altul e din Timişoara şi îşi face rezidenţiatul pe psihiatrie, într-un orăşel aflat la 200 de kilometri depărtare de clinica lui Vlad Pavel.
 
Patru ani neîntrerupţi la Naţională
 

Fostul fundaş central a început fotbalul relativ târziu, la 13 ani, dar i-a plăcut mult. Primul său sport a fost însă baschetul, acolo unde l-a trimis profesorul de educaţie fizică, dar, după câteva antrenamente, a renunţat. Atracţia fotbalului era prea mare. După o perioadă scurtă la Clubul Elevilor, cu antrenorul Costel Costin, s-a dus la Farul, unde a intrat pe mâna lui Constantin Mareş. „Am fost o grupă bună. Vreo trei-patru dintre noi puteam ajunge la Liga 1”, îşi aminteşte Vlad, care a activat patru ani neîntrerupţi la echipa naţională de juniori, unde i-a avut colegi, printre alţii, pe Ştefan Radu (actualul fundaş stânga şi căpitan al lui Lazio Roma), Claudiu Keşeru (jucător la Bastia, în Franţa, internaţional), Adrian Scarlatache (Kazar Lankaran) sau Bogdan Bucurică (de la Concordia Chiajna). Erau convocaţi însă şi colegi de la Farul de-ai lui Vlad, precum Mircea Gheorghiu, Ştefănuţ Tudorache sau Dimciu Saricu. Pe lângă aceştia, din grupa 1986 a Farului mai făceau parte fotbalişti ca Iancu Adam, Daniel Olteanu (portari), Constantin Fălină, Cosmin Ciocârlan, Ionuţ Durbac, Sorin Apostoae, Adrian Grigoriu, Lucian Chirilă, Claudiu Marcu (actual arbitru), Tănase Tasenţe, Daniel Parmac, Ionuţ Sava, Sorin Răducan (fratele fostei gimnaste Andreea Răducan) sau Robert Alexandru (jucători de câmp). În Germania, Vlad a fost şi la trei meciuri ale echipei din Cottbus. „Energie joacă acum în liga a doua, dar face partide frumoase. Stadionul are 20.000 de locuri (dintre care pe scaune 13.000), dar, meci de meci, sunt cam 10.000 de spectatori. Atmosfera este însă una deosebită”, mai spune Vlad.
 
Invitaţi de Hagi la Istanbul
 
„Perioada Farul a fost foarte frumoasă. Am terminat pe podium la mai multe ediţii ale Memorialului Gheorghe Ola. De asemenea, după ce am câştigat un turneu la Chişinău, Gică Hagi ne-a luat pe cheltuiala sa la Istanbul, unde am jucat două amicale cu Galatasaray. Le-am pierdut pe ambele (adversarii erau mai mari decât noi cu doi ani), dar a fost o experienţă frumoasă. De asemenea, la un turneu la care am ieşit pe locul întâi la Albena, am fost desemnat cel mai bun fundaş”, povesteşte Vlad Pavel. Chiar dacă acum nu mai este implicat în fenomen, fostul jucător urmăreşte fotbalul şi e la curent cu situaţia Farului. „Îmi pare rău că echipa nu mai activează în prima divizie. Mă doare inima. E păcat că un club emblematic al României, care are şi o bază sportivă foarte frumoasă, nu străbate o perioadă fastă. Eu mai joc miuţe, în Germania mai puţin, mai mult acasă, cu prietenii. Ajung la Constanţa cam o dată la patru-şase luni, când am concediu sau mai multe zile libere”, arată Vlad Pavel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii