Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Hipism (II) Întrecerile de la hipodromul din Palas aveau un caracter elevat

ro

31 Jan, 2013 23:11 1738 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei hipismului.

La întrecerile hipice găzduite de hipodromul Anadalchioi erau prezenţi şi marii proprietari de herghelii, precum Paparino din Hasancea, Voicu Motoiu din Tasbunar, Dimitrie Suditu din Mircea Vodă, Dumitru Sorescu din Biulbiul (Ciocârlia de astăzi) şi alţii, care-şi aduceau trăpaşii pentru concurs, dar şi elemente de expoziţie. Întrecerile erau onorate mai mereu de somităţile oraşului şi chiar de ministrul Agriculturii, care patrona aceste manifestări. Hipodromul din Anadalchioi a ţinut capul de afiş peste trei decenii. La concursuri se prezentau sute de cai şi zeci de atelaje, care asigurau un cadru sărbătoresc, dar şi un caracter competiţional de mare anvergură, spre satisfacţia deplină a miilor de spectatori.

Pasiunea nestăvilită a dobrogenilor pentru întrecerile de cai va convinge conducerea oraşului ca, în jurul anului 1900, să mai construiască un hipodrom, în Palas, a cărui tribună s-a văzut până prin anii 1985, pe tarlaua oieriei, la ieşirea din Constanţa, pe dreapta, către Valu lui Traian. Acolo se organizau concursuri în fiecare an, de Sf. Maria. Întrecerile din Palas, mai ales cele dintre cele două războaie mondiale, au un caracter mai elevat. Erau întreceri hipice în adevăratul sens sportiv. La ele participau cu regularitate şi ofiţerii Regimentului 9 Cavalerie. Dacă la Anadalchioi erau masiv reprezentate satele, la Palas erau mai puţini concurenţi din mediul rural, care le lăsau locul profesioniştilor. Pe lângă alţi proprietari, au participat la concursurile de la Palas, cu caii lor, vestiţii şi ambiţioşii cârciumari ai vechiului Obor Panait şi Zeidula.

În afara sprijinului primit de la autorităţile locale, prestigioasa activitate hipică, desfăşurată pe cele două hipodromuri, s-a datorat în mare măsură Societăţii Hipice Dobrogea, care a luat fiinţă din iniţiativa căpitanului Comănescu, un campion naţional al timpului. La reuşita întrecerilor de călărie şi-au adus o reală contribuţie şi ofiţerii şi soldaţii Regimentului 9 Cavalerie, care, prin priceperea şi profesionalismul lor, au fost animatorii concursurilor şi au stimulat creşterea nivelului valoric al întrecerilor. În 1925, în incinta regimentului se construieşte o pistă de alergare, la care publicul a avut acces mai redus.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii